28. 01 2005

Loppuuko esiopetus?

Pitkä päivä: aamulle Hesaan ruotsinkielisen TV:n haastatteluun ja sitten KOM-teatterin ideariiheen. Suunnittelevat siellä näytelmää 1800-luvun lopun työväenliikkeen vaikuttajasta Tapani Kurikasta ja halusivat jututtaa nykypäivän sosialistia.

Illalla Tampereella ensimmäinen uuden Kasvatus- ja opetuslautakunnan (KOPLA) kokous. Päätöslistalla oli vuoden 2005 käyttösuunnitelma. Kuuma kysymys oli kohta, jonka mukaan jatkossa vain 65 päiväkodissa tarjottaisiin esikouluopetusta. Käytännössä se tarkoittaisi, että vuosittain noin sata lasta joutuisi vaihtamaan viimeiseksi vuodeksi toiseen päiväkotiin. Kun levisi tieto, että päätöstä ei ole vielä tehty (toisin kuin tiedotusvälineiden ja vanhempien oli annettu ymmärtää), vanhemmat tietenkin soittelivat meille luottamusmiehille.

Itse suunnitelmaan äänestin sen puolesta, että ”esiopetuksen toteuttamista aletaan verkostoida uudella tavalla. Esiopetusta järjestetään esiopetusikäisten lasten vertaisryhmissä. Lapsen kasvun tukemisen prosessia tuetaan parhaiten tekemällä opinpolut päivähoidosta perusopetukseen mahdollisimman helpoiksi ja turvallisiksi. Samalla taataan perheille esiopetukseen tulevan lapsen sisaruksille mahdollisuus päästä samaan päiväkotiin.” Koska en ollut varma, tuliko asia riittävän selvästi tekstiin, kannatin äänestyksessä myös pontta, jonka mukaan esiopetus jatkuu edelleen nykyisissä 76 päiväkodissa eikä päiväkodeissa joissa on esiopetusta, tätä toimintaa lopeteta.

Kokouksen pöytäkirja löytyy täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.