16. 03 2005

Valtuustokysely synnytysmahdollisuuksista

Valtuustokysely 16.3.2005

Tampereen kaupunki on päättänyt ostaa synnytyksiä vain Tampereen yliopistollisesta sairaalasta, vaikka sairaanhoitopiirin alueella on myös toinen synnytysyksikkö Vammalan sairaalassa.

Vuonna 2005 säännöllinen synnytys maksoi Taysissa 1475 euroa ja Vammalassa 1599 euroa. Monet Tampereen ympäristökunnista ostavatkin synnytyksiä kummastakin paikasta. Joka tapauksessa Tampereelta käy vuosittain muutama synnyttäjä Vammalassa (vuonna 2003 10 synnyttäjää ja vuonna 2004 12 synnyttäjää).
 
Vammala on jo vuosien ajan kehittänyt mekaanisen kivunlievityksen ohella pehmeitä ja luonnonmukaisia synnytysmenetelmiä. Näitä ovat mm. vesisynnytys, vyöhyketerapia sekä monipuoliset ponnistusvaiheen vaihtoehdot. Tunnustuksena työstään Vammalan synnytysyksikkö on mm. saanut arvostetun WHO:n vauvamyönteisyyssertifikaatin ja kiireettömän neuvonnan ansiosta sairaalasta kotiutuvat äidit imettävät lapsiaan keskimääräsitä pitempään.
 
Vuosi 2004 oli Taysin synnytysosastoilla niin ruuhkainen, että pahimpaan aikaan äitejä ja vauvoja sijoitettiin käytäville. Samaan aikaan Vammalan sairaalan olisi ollut mahdollista ottaa vastaa huomattavasti enemmän synnyttäjiä. Vammalassa on myös käytössä perhehuoneita, jotka Taysista on jouduttu tilanpuutteen vuoksi lopettamaan.
 
Kysyisinkin nyt, miksi kaupunki ei osta synnytyksiä molemmista sairaanhoitopiirin sairaaloista ja näin mahdollista äideille vapautta valita synnytyspaikkaansa.
 
 
Apulaiskaupunginjohtaja Päivi Sillanaukeen vastaus kaupunginvaltuutettu Anna Kontulan valtuustokyselyyn tamperelaisäitien mahdollisuudesta valita synnytyspaikkansa:
 
”Tampereen kaupunki ei ole katsonut tarkoituksenmukaiseksi suunnata synnytysten ostoa Vammalan aluesairaalaan, koska omalla paikkakunnalla on korkeatasoinen synnytyssairaala, Tampereen yliopistollinen sairaala. Tavallisessakin alatiesynnytyksessä lapselle voi kehittyä äkillinen hapenpuute normaalisynnyttäjälläkin. Istukka voi irrota ennenaikaisesti, supistukset voivat olla liian rajuja tai napanuora luiskahtaa esiin. Nämä ovat harvinaisia, mutta aina mahdollisia komplikaatioita, jolloin tarvitaan nopeita toimenpiteitä ja mahdollisesti hätäkeisarinleikkausta. Hätätapauksessa on voitava toimia nopeasti ja tämä on turvattu Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.
 
Mikäli Tampereen yliopistollinen sairaala katsoo valtuustokyselijän viittaamissa ruuhkatilanteissa mahdolliseksi kääntää synnyttäjiä Vammalan aluesairaalaan, ei tähän kaupungin puolelta ole esteitä.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.