22. 06 2005

Aloite synnytysvalmennuksen laajentamisesta

Valtuustoaloite 22.6. 2005

Tamperelaisten synnyttäjien valmennuksesta vastaa Tays. Valmennus on suunnattu ensisynnyttäjille eli perheille, joissa äiti odottaa ensimmäistä lastaan. Sen sijaan uudelleensynnyttäjillä (äidillä jo ennestään ainakin yksi lapsi) on mahdollisuus päästä valmennukseen vain poikkeustapauksissa, vaikka syntyvä lapsi olisi isälleen esikoinen.

Läheskään kaikki eivät halua valmennukseen toistamiseen, mutta uudelleensynnyttäjäkin voi kaivata kertausta. Edellisestä synnytyksestä saattaa olla kulunut aikaa tai perhe on sen jälkeen muuttanut. Synnytysvalmennus on myös tehokas keino synnytyspelon käsittelemiseen. Lisäksi Taysin rajaus on ristiriidassa suosituksiin, joiden mukaan isän tai muun synnytykseen tulevan tukihenkilön tulisi olla valmennuskurssin käynyt.
 
Synnytysvalmennuksen sijoittaminen Taysiin on sinällään oiva ratkaisu, koska se mahdollistaa synnytyksissä avustavien kätilöiden toimimisen kurssittajina. Toisaalta odottajat usein toivoisivat käytännönläheisen valmennuksen lisäksi enemmän tietoa myös muista synnytysvaihtoehdoista.
 
Esitänkin, että tulevissa neuvotteluissa Tampereen kaupunki tilaa Taysilta synnytysostojen yhteydessä valmennusmahdollisuuden myös halukkaille uudelleensynnyttäjille. Lisäksi valmennuskurssia olisi syvennettävä, esimerkiksi laajentamalla katsausta ns. pehmeisiin synnytysmenetelmiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.