18. 01 2006

Tanska ei kriminalisoi seksin ostamista

Hieno homma! Sain juuri tiedon, että seksin oston kriminalisointi meni nurin myös Tanskassa. Norjahan päätyi samaan ratkaisuun jo vuosi sitten. Uutinen tuli hyvään kohtaan, sillä kriminalisointia on yritetty meillä perustella ”yhteisellä pohjoismaisella mallilla”. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että enemmistö pohjoismaistakin voi kallistua päinvastaiseen suuntaan.

Sekä Norjassa että Tanskassa on tahty seksityöntekijöiden ihmisoikeuksien kannalta esimerkillisiä päätöksiä. Norjan demari-vassari -hallitus on nostamassa huimasta pro-tukipisteen kaltaiseen tukitoimintaan tarkoitettua rahoitusta. Aikaisemmin tukityötä on tehty vain katuprostituoitujen keskuudessa, mutta nyt sitä yritetään ulottaa myös yksityistiloissa työskentelevien seksityöntekijöiden saataville.

Tanskan hieno saavutus taas on laki, joka sallii ”osuuskuntabordellit”. Käytännössä se tarkoittaa, että vaikka paritus on kiellettyä, seksityöntekijät saavat keskenään muodostaa yhteisyrityksiä ja esim. hankkia yhteisen toimitilan. Yhdessä toimiminen lisää turvallisuutta ja mahdollistaa vertaistuen (puhumattakaan tietysti taloudellisesta hyödystä). Suomessa vastaava käytäntö on kielletty, eikä Norjan mallin mukaisia rahoitushankkeitakaan taida olla tiedossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.