17. 06 2006

Tutkintapyyntö

Olen jättänyt Ruotsin poliisille tutkintapyynnön, jossa pyydän poliisia selvittämään, ovatko ruotsalainen europarlamentaarikko Maria Carlshamre ja iltapäivälehti Expressen syyllistyneet minua kohtaan törkeään kunnianloukkaukseen tai muuhun laissa rangaistavaksi säädettyyn tekoon.

Europarlamentin liberaaliryhmään kuuluva Carlshamre kirjoitti 15.6. ilmestyneessä Expressen-lehdessä Suomessa käytävästä seksin oston kriminalisointia koskevasta keskustelusta. Hän on myös lähettänyt artikkelin suomeksi käännettynä lehdistötiedotteena suomalaisille tiedotusvälineille.

Carlshamre kirjoittaa, että ”prostituutiolobbaajat ovat olleet erittäin vahvoilla Suomen keskustelussa – mm. he ovat päässeet esille eri rooleissa, toisinaan seksityöntekijöiden edustajina ja toisinaan tutikijan roolissa. Taustalla on kuitenkin aina kansalinvälinen ja taloudellsesti erittäin vahva rikollinen seksiteollisuus.” Myöhemmin kirjoituksessa mainitaan myös minun nimeni, ja minua nimitetään lainausmerkeissä ”riippumattomaksi” tutkijaksi.
Toimin tutkijana Tampereen yliopiston sosiologian ja sosiaalipsykologian laitoksella. Vireillä olevan rikoslain 20. luvun 8 §:n muutoshankkeen yhteydessä minua on kuultu prostituutioon liittyvien kysymysten asiantuntijana eduskunnan lakivaliokunnassa ja erilaisissa viranomaisissa, kansalaisjärjestöissä ja tiedotusvälineissä. On selvää, että Carlshamre tarkoittaa lausumallaan juuri minua.

Carlshamren lausunnot antavat sen käsityksen, että työtäni tutkijana ja lausuntojani asiantuntijana ohjailisivat rikollisjärjestöt. Väittämä on omiaan herättämään aiheetonta halveksuntaa minua kohtaan ja kyseenalaistamaan tutkimustyöni ja asiantuntijalausuntojen luotettavuuden. Puhe seksiteollisuudesta herättää lukijoissa mielikuvaa naisten ja jopa lasten hyväksikäytöstä. Olen tutkimustyössäni ja lausunnoissani nimenomaan pyrkinyt etsimään keinoja tällaisen rikollisuuden uhriksi joutuneiden henkilöiden aseman parantamiseksi ja arvioimaan erilaisten oikeuspoliittisten ja sosiaalisten ratkaisujen vaikutusta heidän tilanteeseensa.

Carlshamren lausuma voi myös antaa sen mielikuvan, että olisin syyllistynyt rikoslain tarkoittamalla tavalla järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumiseen. Carlshamre on julkaissut kirjoituksensa kahta päivää ennen eduskunnan täysistuntoa, jossa seksinostolakia käsitellään, ja on näin valheellisilla väittämillä pyrkinyt vaikuttamaan Suomen eduskunnan päätöksentekoon.

Olen jo Helsingin Sanomien yleisönosastossa 31.5. julkaistussa kirjoituksessani kyseenalaistanut joidenkin suomalaisten naisjärjestöjen edustajien epäsuorat vihjaukset, joiden mukaan minulla olisi joitakin hämäriä suhteita seksiteollisuuteen tai että saisin jopa rahoitusta sieltä. Jo aikaisemmin olen joutunut puuttumaan asiaan Aamulehden (20.4.) haastattelussa, jossa kommentoin eduskunnan lakivaliokunnan varapuheenjohtajan Susanna Rahkosen esittämiä arvioita. Vaikka tarkoitusperät ovat olleet selviä, ei näissä aikaisemmissa tapauksissa nimeäni ole liitetty yhtä suorasti kansainväliseen rikollisuuteen kuin Carlshamren kirjoituksessa.

Julkisena toimijana hyväksyn sen, että ajatuksistani ja persoonastanikin käydään keskustelua. On kuitenkin eri asia toistuvasti liittää tutkijan tai rekisteröidyn yhdistyksen nimi kansainväliseen rikollisuuteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.