21. 06 2006

Aloite aamupalakokeilun aloittamisesta peruskouluissa

Valtuustoaloite 21.6.2006

Aamiainen on etenkin lapsille tärkeä osa terveyttä edistävää elämäntapaa. Siitä tulisi saada noin neljännes päivän energiantarpeesta. Aamiainen edistää sekä fyysistä että psyykkistä suorituskykyä.
 
Aamiaiskulttuuri on kuitenkin murentumassa. Harvalla perheellä on enää mahdollisuus kokoontua yhteisen aamiaispöydän ääreen vaihtelevien työ- ja kouluaikojen vuoksi. Yhä useammin koululaiset jättävät aamiaisen kokonaan väliin tai korvaavat kunnollisen aamupalan pienellä ja nopealla syötävällä tai juotavalla, joka ei takaa riittävää energiansaantia koulutyöhön. Osa lapsista ei syö, kun vanhemmat eivät ole paikalla valvomassa. Joissakin perheissä lapset taas eivät saa aamiaista esim. perheen sosiaalisten ongelmien vuoksi. Ilman aamiaista jääneet oppilaat ovat väsyneitä, ärtyneitä tai levottomia koulun tarjoamaan lounaaseen asti.
 
Koululaisten aamiaistottumuksista on huolestuttu eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Glasgown kaupungissa on kokeiltu aamiaisen tarjoamista koulussa kaikkina koulupäivinä. Tarkoituksena on parantaa oppilaiden ravitsemusta, lisätä koulutyöhön osallistumista ja parantaa oppimissuorituksia. Ennen oppitunteja tarjottava aamiainen on koululaisille vapaaehtoinen ja maksuton. Kokeilun tulokset ovat olleet positiivisia. Oppilaiden keskittymiskyky on parantunut ja aamiainen myös tarjoaa lapsille mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen valvotussa ympäristössä ennen koulupäivän alkua. Kokeilun piirissä on 191 koulua ja niiden 42 000 oppilasta. Päivittäin aamiaisia tarjotaan keskimäärin 7 500.
 
Esitän, että Tampereen kaupunki käynnistää kokeiluluonteisesti aamiaistarjoilun kaikissa peruskouluissa. Aamiaisen tulee olla oppilaille vapaaehtoinen ja maksuton.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.