14. 07 2006

Kapitalismi sortaa isorintaisia

Halusin ostaa uimapuvun. Yleensä ihmiset tässä tilanteessa menevät kauppaan ja kertovat, haluavatko bikinit vai kokopuvun, push-upeilla vai ilman, kuviollisen vai yksivärisen ja niin edelleen. He kertovat kokonsa ja henkilökunta etsii heille muutaman kriteerejä vastaavan vaihtoehdon, josta sitten sovittamisen jälkeen valitaan mieluisin.

Minä menin kauppaan ja sanoin haluavani uimapuvun. Mallilla tai värillä ei ole väliä, kunhan se olisi sopivan kokoinen ja tukisi rintoja riittävästi, että sen kanssa voi viettää päivän uimarannalla.

Ensimmäisestä kaupasta kerrottiin, ettei heiltä löydy lainkaan E-kupin uimapukuja. Niin sanoi myös toisen, kolmannen ja yhdeksännen kaupan myyjä. Isorintaisia on niin vähän, ettei malleja kannata ottaa varastoon. Tai sitten isorintaiset eivät vain harrasta uimarantailua?

Meidän suvussa kaikki naiset kuuluvat isorintaisten syrjittyyn vähemmistöön. Ei riitä, että liikuntaa on harrastettava säännöllisesti, jotta selkä ei kipeydy rintojen kannattelusta. Tai että isorintaiset voivat vain unelmissaan juoksennella alasti ruispellossa, sillä liikunta edellyttää tukevia rintaliivejä. Lisäksi kapitalistinen järjestelmä säännönmukaisesti sortaa meitä. Vaatteita, erityisesti alusvaatteita on lähes mahdotonta löytää. Jostakin syystä vaatesuunnittelijat tuntuvat luulevan, että isorintaiset naiset haluavat vain valkoisia tai puuterinvärisiä rintaliivejä, mieluusti vielä ns. ”mummomalleja”. Jos nyt sitten jostain sattuu mukavat rintsikat löytämään, ne takuulla maksavat sen 50 euroa – viiden euron tarjouslaatikoihin ei koskaan laiteta yli C-kupin.

Minä uskon alusvaatteisiin. Niiden pitää olla kestäviä ja mukavia, mutta myös kauniita. Päällysvaatteet voivat olla mitä tahansa lumppuja, jos seksikkäät rintaliivit takaavat sisäisen hehkun. Mielestäni myös isorintaisilla naisilla pitäisi olla oikeus uimiseen, mikä tässä kulttuurissa edellyttää uimapukua. Olisiko elämäni helpompaa, jos käväisisin pienennyttämässä rintani?

Olen harkinnut isorintaisten etujärjestön perustamista. Mallia voisi ottaa iso- ja pienijalkaisten yhdistykseltä, joka on jo vuosien ajan auttanut ihmisiä löytämään kenkiä. Tässä on nyt vastarinnan paikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.