13. 08 2006

Pakolaiset ja paperittomat

Aina oppii uutta. Tiesitkö, että englannin kielen virallisissa yhteyksissä maasta käännyttämistä tarkoittava sana deportation, viittaa ranskaksi (déportation) pakkosiirtoa keskitysleirille, erityisesti natsien toisen maailmansodan aikaisia toimia.

Mielessä käy väkisinkin epäilys, että yhteys ei ehkä ole pelkästään historiallinen sattuma. Länsimaiden ulkomaalaispolitiikka kiristyy koko ajan. Usein pakolaisstatuksen eväämistä seuraa hakijan karkottaminen jollekin noista valtavista pakolaisleireistä, joilla ruuan, koulutuksen, turvallisuuden ja ihmisoikeuksien puute on pikemmin sääntö kuin poikkeus. Erityisesti naisten on vaikea saada pakolaisstatusta ja monesti heihin kohdistuvia vainoja ei edes tulkita poliittisiksi turvapaikan oikeuttavassa mielessä.

Tylyn pakolaispolitiikan tietäen, osa ihmisistä pyrkii mieluummin laittomasti maahan. Tällöin heistä tulee paperittomia ja siten myös oikeudettomia siirtolaisia. Monissa maissa talous käytännössä pysähtyisi ilman tätä halpaa ja vaivatonta työvoimareserviä. Paperittomien siirtolaisten heikko asema toimii kilpailuetuna ja siten auttaa niistämään myös virallisen työvoiman oikeuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.