16. 10 2006

Raskaana olevien alkoholistien pakkohoito

Tänään Hesarin mielipidesivulla rikosylikonstaapeli Marja Vuento vaati raskaana olevia alkoholisteja pakkohoitoon. Koska kysymys on vaikea ja minuakin pohdituttanut, on sitä ehkä syytä kommentoida.

Totta on, että naisten lisääntyvä päihteiden käyttö on iso uhka. Monissa maissa ajatellaan, että sikiön oikeuksien ja terveyden turvaamiseksi on voitava rajoittaa raskaana olevien naisten vapautta. Omassakin tuttavapiirissäni on ihmisiä, jotka saavat koko elämänsä kärsiä äidin raskaudenaikaisesta juopottelusta. On sydäntä särkevää tavata lapsia, joilta on viety niin paljon jo ennen syntymää.

Ja silti ajattelen, että huono idea. Tällä hetkelläkään kaikki hoitoa tarvitsevat eivät sitä saa. Ikävä ilmiö on, että jotkut naiset jopa hankkiutuvat raskaaksi päästäkseen päihdehoitoon. On tekopyhyyttä syyllistää äitejä juomisesta ja samaan aikaan katsoa päihdehuollon resurssipulaa läpi sormien.

Toinen syy kielteiseen kantaani on meidän nykyisellään toimiva äitiysneuvolajärjestelmämme. Tällä hetkellä lähes kaikki odottavat äidit käyvät neuvolassa ennen lapsen syntymää, ja sitä kautta ohjautuvat mm. päihdehuoltoon. Jos pakkohoito otettaisiin käyttöön, oletettavasti juuri pakkohoidon uhan alla olevat jättäisivät kokonaan ilmoittamatta raskaudestaan. Näin myös vauvojen mahdollisuudet heikkenisivät entisestään.

P.S. Pormestarivaalien jälkimaininkeja pohditaan näemmä Turussa asti. Minkin osallistuin toveri Mirka Muukkosen blogiskabaan omalla analyysilläni osoitteessa:
www.muukkonen.blog-city.com/tampereen_pormestari.htm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.