25. 10 2006

Aloite diabetestä sairastavien painonhallintaryhmien lisäämisestä

Valtuustoaloite 25.10.2006

Diabetes on Suomessa kasvava ongelma. Siitä kärsii jo lähes puoli miljoonaa ihmistä ja määrän ennustetaan nousevan jatkuvasti. Yleisen eliniän laskun lisäksi diabetes aiheuttaa lukuisia muita sairauksia, jotka voivat puolestaan johtaa mielenterveydellisiin ongelmiin ja työkyvyttömyyteen. Myös taloudelliset menetykset ovat merkittäviä.
 
2-tyypin diabetes on torjuttavissa, sillä merkittävin diabeteksen aiheuttaja on liikalihavuus, joka on hallittavissa terveellisillä elintavoilla. Painontarkkailu on oleellinen osa kuntoutusta ja ennaltaehkäisyä: jo kymmenen prosentin painonpudotus vähentää sairastumisriskiä tuntuvasti.
 
Diabeetikot tarvitsevat apua, sillä täysin uudistettuja elämäntapoja ei ole helppoa noudattaa. Tämä tulisi ottaa huomioon entistä paremmin diabeetikkojen hoitoa järjestettäessä. Tampereen kaupungilla on tällä hetkellä 10 painonhallintaryhmää henkilöille, joilla on korkea riski sairastua diabetekseen. Ryhmät ovat täynnä ja onkin hyvä, että sairastumisuhan alla olevia ohjeistetaan diabeteksen vaaroista ja tukea painonpudotuksessa on saatavilla. Sen sijaan jo sairastuneille diabeetikoille suunnattuja painonhallintaryhmiä on vain yksi. On selvää, että läheskään kaikki avuntarvitsijat eivät mahdu mukaan.
 
Esitänkin, että Tampereen kaupunki lisäisi diabeetikoille suunnattujen painonhallintaryhmien määrää niin, että jokaisella halukkaalla olisi mahdollisuus päästä mukaan ja saada tukea pyrkimyksissään kohti normaalipainoa ja terveyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.