22. 11 2006

Aloite koululaisten aamupalakokeilusta

Valtuustoaloite 22.11.2006

Aamiainen on etenkin lapsille tärkeä osa terveyttä edistävää elämäntapaa. Siitä tulisi saada noin neljännes päivän energiantarpeesta. Aamiainen edistää sekä fyysistä että psyykkistä suorituskykyä.
 
Aamiaiskulttuuri on kuitenkin murentumassa. Harvalla perheellä on enää mahdollisuus kokoontua yhteisen aamiaispöydän ääreen vaihtelevien työ- ja kouluaikojen vuoksi. Yhä useammin koululaiset jättävät aamiaisen kokonaan väliin tai korvaavat kunnollisen aamupalan pienellä ja nopealla syötävällä tai juotavalla, joka ei takaa riittävää energiansaantia koulutyöhön. Osa lapsista ei syö, kun vanhemmat eivät ole paikalla valvomassa. Joissakin perheissä lapset taas eivät saa aamiaista esim. perheen sosiaalisten ongelmien vuoksi. Ilman aamiaista jääneet oppilaat ovat väsyneitä, ärtyneitä tai levottomia koulun tarjoamaan lounaaseen asti. Merkittävän osan lisääntyneestä koululaisten levottomuudesta voidaan olettaa johtuvan epäsäännöllisistä elämäntavoista.
 
Koululaisten aamiaistottumuksista on keskusteltu monissa länsimaissa. Esimerkiksi Glasgown kaupungissa on kokeiltu aamiaisen tarjoamista koulussa kaikkina koulupäivinä. Tarkoituksena on parantaa oppilaiden ravitsemusta, lisätä koulutyöhön osallistumista ja parantaa oppimissuorituksia. Ennen oppitunteja tarjottava aamiainen on koululaisille vapaaehtoinen ja maksuton. Kokeilun tulokset ovat olleet positiivisia. Oppilaiden keskittymiskyky on parantunut ja aamiainen myös tarjoaa lapsille mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen valvotussa ympäristössä ennen koulupäivän alkua. Kokeilun piirissä on 191 koulua ja niiden 42 000 oppilasta. Päivittäin aamiaisia tarjotaan keskimäärin 7 500.
 
Tampereen Ateria ilmoittaa yhden aamiaisen hinnaksi 1,25 euroa. Kun lukuvuonna 2007-2008 koulupäiviä on 188, kulu yhtä aamiaiselle osallistuvaa oppilasta kohden olisi 235 euroa vuodessa. Jos aamiaiselle esimerkiksi 300 oppilaan ala-asteella osallistuisi kolmannes oppilaista, koulukohtainen kulu nousisi 23 500 euroon.
 
Esitän, että Tampereen kaupunki käynnistää aamiaistarjoilu-kokeilun jossakin vuosiluokkien 1-6 koulussaan. Aamiaisen tulee olla oppilaille vapaaehtoinen ja maksuton.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.