01. 12 2006

Tampereen Ateria puhuttaa

Aamulehden (29.11.) uutisessa Länsi-Tampereen lasten ja nuorten aluefoorumista kysymys Tampereen Aterian hoitamista kaupungin ruokapalveluista nousi jälleen esiin. Lasten mukaan ruuan taso vaihtelee ja usein kouluruoka loppuu kesken. Jopa puolet lapsista kertoi jääneensä nälkäiseksi kouluruokailussa.

Sen jälkeen kun julkaisin keittiöhenkilöstön haastatteluihin perustuvan raportin Tampereen Aterian ongelmista, olen saanut jatkuvasti yhteydenottoja ruokapalvelujen asiakkailta ja työntekijöiltä. Näistä yhteydenotoista ja aluefoorumin keskusteluista voi päätellä, että ateriapalvelujen keskittämisen ongelmat eivät ole pelkkää alkukangertelua. Kodinomaista ateriapalvelua korostanut ideologia on vaihtunut McAteria -ajatteluun.

Keittiöhenkilökunta ansaitsee kaiken tukemme ja kiitokset siitä, että he todella tekevät työtä sen eteen, että lapset, vanhukset ja muut ateriapalvelujen käyttäjät saavat hyvää ruokaa. Ongelmana on kuitenkin riittämätön henkilöstömitoitus, joka johtaa työntekijöiden uupumiseen. Kiire on lisääntynyt, ja moni työntekijä kokee, ettei hänen mielipidettään kuunnella.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin pitää olla etusijalla kaikessa päätöksenteossa. On hyvä, että aluefoorumeissa kuullaan lasten omia mielipiteitä. Vielä tärkeämpää on, että mielipiteet todella välittyvät sinne missä päätöksiä tehdään. Jos puolet lapsista sanoo jääneensä koulussa nälkäiseksi – olkoonkin, ettei kyse ole jatkuvasta tilasta – on jokin mennyt vikaan.

Terveellinen kouluruoka on ollut Suomelle ylpeydenaihe. Se kaipaa edelleen kehittämistä, ei rapauttamista. Olen esittänyt, että Tampereella kokeiltaisiin vapaaehtoisen, maksuttoman aamiaisen tarjoamista alakoululaisille (lue aloite). Kokemusten mukaan sillä on suotuisia vaikutuksia paitsi lasten ravitsemukseen, myös oppimissuorituksiin ja keskittymiskykyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.