02. 12 2006

Menneen maailman päivähoitoa Tampereella?

Meillä Tampereella on viime viikkoina keskusteltu taas päivähoidosta. Agendalle nousi uusi sääntö, jossa vanhempien pitää pystyä ilmoittamaan päivähoidontarpeensa viisi kuukautta etukäteen (aikaisemmin 3 kk). Lautakunnassa säädös meni yksimielisenä läpi osana isompaa kokonaisuutta. Häpeäkseni täytyy tunnustaa, etten itsekään siihen huomannut tarttua. Viime kokoukseen oli sitten tullut Nekalasta vanhempien valitus muutoksesta. Lautakunta keskusteli valituksesta vilkkaasti. Kun alkoi näyttää selvältä, että lautakunta päättää ”väärin”, niin hups – vt. apulaiskaupunginjohtaja Pertti Timonen veti asian pois listalta. Luultavasti valitus viedään nyt jonkun toisen, virkamiesnäkökulmasta järkevämmän elimen päätettäväksi.

Järjestelmän ongelma on, että se on tehty vakaassa työsuhteessa olevia ihmisiä varten. Kuinka monessa lapsiperheessä molemmat vanhemmat ovat ennakoitavassa, vakituisessa työsuhteessa? Itse en taida tuntea yhtäkään. Oma perheeni on kohtuullisen etuoikeutettu, mutta silti meilläkin on tällä hetkellä työtilanne tiedossa vain kolme kuukautta eteenpäin. Suurin osa tuttavistani opiskelee, käy töissä ja on työtön tai vanhempainlomilla vuorotellen. Nuorten vanhempien työpaikatkin vaihtelevat koko ajan ja osa töistä tehdään kotoa käsin toiminimen kautta. Mahdollisuus elämän suunnitteluun viideksi kuukaudeksi eteenpäin on toteutumaton fantasia.

Säädöksessä on kyllä takaportti, jonka mukaan sopimussuhdetta voi ”perustellusta syystä” muuttaa myös viiden kuukauden kuluessa. Tämä kuitenkin edellyttää kirjallista anomusta. Se tarkoittaa, että vanhempien pitäisi raportoida yksityiskohtaisesti elämäntilanteestaan viranomaiselle, joskus useita kertoja vuodessa. Miten tämä sopii yhteen yksityisyyden suojan kanssa? Onko todella niin, että jos käytät jotain yhteisillä verovaroilla (siis myös sinun rahoillasi) tuotettua palvelua, viranomaisella on täysi vapaus pitää kirjaa elämästäsi? Itse näen tämän osana laajempaa kontrollin trendiä, joka jo nyt ylittää monet aikaisempien vuosien isovelivaltio-skenaariot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.