05. 12 2006

Kokoomus ei ymmärrä mitään naisten matalapalkkatöistä

Viime viikolla oppositio teki naisten ja miesten välisistä palkkaeroista välikysymyksen, joka herätti paljon tuohtumusta – demareissa siksi, että hallituspuolueena he olivat kritiikin kohde, meissä vasemmistolaisissa siksi, että välikysymys profiloitui työväenpuolue Kokoomukseen.

Minusta sekä kokoomuksen kritiikki että demarien puolustelut menevät kaukaa ohi tavallisten naisten matalapalkka-alojen. Keskustelua käydään lähellä keskiluokkaa olevista sairaanhoitajista ja opettajista, ei niinkään todellisesta matalapalkkasektorista eli siivoojista, perhepäivähoitajista, keittiöapulaisista ja niin edelleen.

Minusta niin kokoomus kuin demaritkin ovat aktiivisesti vaikuttaneet siihen, että työelämämme on rankasti polarisoitumassa. Tähän suuntaan on toimittu esimerkiksi tukemalla

  • kotitalouksissa tehtävän työn laajaa verovähennysoikeutta, joka on jo ehtinyt synnyttää uuden piikaluokan
  • julkisen sektorin yksityistämistä, kun juuri matalapalkkaisten naisten aloilla yksityisen puolen työehtosopimukset ovat huomattavasti julkisia heikompia. Suomeksi: sama siivooja siivoaa samaa koulua kuin ennen, nyt vain huonommalla palkalla ja kovemmalla kiireellä
  • tiukentunutta rajapolitiikkaa, joka takaa ehtymättömän virran paperittomia ja siten myös oikeudettomia siirtolaisia kaikkein huonoimpiin töihin.

Pata kattilaa soimaa ja niin edelleen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.