19. 01 2007

Vakaa talous ei ole arvo

Sanotaan, että kun porvari on kanssasi samaa mieltä, tarkista kantasi. Tässä syksyn mittaan Aamulehden pääkirjoitus on siteerannut minua (ainakin) kolmesti, näistä vain nyt viimeisimmällä kerralla ollen eri mieltä.

Koetan ajatella sen niin päin, että jos porvari on samaa mieltä kanssani, on porvarin syytä tarkistaa linjansa. Ehkä ovat viimein sen tehneetkin. Ainakin kielteinen kantani Tampereen pormestarin esittelemään ohjelmaan oli Aamulehden pääkirjoituksessa tulkittu ideologiseksi kannanotoksi. Sitähän se olikin.

On oikeiston tarkoin vaalima harha, että toisaalla olisi jotakin ideologista (lue: intuitiivista, paheksuttavaa) politiikkaa ja sitten toisaalla ideologiatonta (lue: rationaalista ja kannatettavaa) asioiden hoitamista. Totta on se, että kaikkein vankimmin vallalla oleva totuus voi näyttää ”järkevältä” tai ”luonnolliselta”. Politiikassa on kuitenkin lähes poikkeuksetta kyse arvovalinnoista.

Tuore pormestarimme oli nostanut ohjelmansa pääteemaksi vakaan talouden. Ei siinä mitään, minäkin kannatan vakaata taloutta. Ristiriita syntyy siitä, millä hinnalla. Vaikka meidänkin perheessä pyritään vakaaseen talouteen, jos joku perheenjäsen sairastuu, rahat lääkkeisiin hankitaan vakautta murehtimatta. Saman pitäisi päteä kunnassakin: lasten psykiatrisen hoidon jonot ylittävät Tampereella edelleen hoitotakuun asettaman rajan, koska kuulemma rahaa ei ole. Mutta on asioita, joihin rahaa vain pitää löytyä, vaikka se horjuttaisi kunnan taloutta, vaikka se tarkoittaisi, että virastotalon sähkölaskua ei voida maksaa ajoissa ja pormestari joutuisi työskentelemään taskulampun valossa.

Pari vuotta sitten jossakin kaupunginvaltuuston seminaarissa eteemme laitettiin strategiapaperi, jossa oli määritelty kaupungin yhteiset arvot ja niiden toteuttamiseen käytettävät välineet. Muun muassa minä ja Jukka Gustafsson rutisimme, että vakaa talous pitäisi siirtää väline-osioon, eihän se mikään arvo ole. Joku vääräleuka huusi takapenkistä, että ”onhan se! Se on sellainen Jaskarin [paikallinen kokoomusvaikuttajamme] arvo!”

Niinpä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.