24. 02 2010

Kuka tätä maata oikein johtaa?

Viime viikolla YLE uutisoi, että valtioneuvoston kanslia on pestannut amerikkalaisen konsulttiyhtiön McKinsey&Company ideoimaan Suomelle seuraavaa hallitusohjelmaa.

Tiettävästi kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa hallitusohjelmaan käytetään konsulttia. Yleensähän kai ajatellaan, että poliittiset päätökset tekee kansa, vaaleissa valitsemansa hallituksen välityksellä. Eikä siis edellinen hallitus konsulttifirman välityksellä.

Kuinka väärässä sitä voikaan olla. Pienellä googlauksella saa nimittäin selville, että nyt palkatulla konsulttifirmalla on ollut jo aikaisemmin vahvoja näkemyksiä Suomen menestystekijöistä. Vuonna 2007 se julkaisi raportin Suomen talous, joka lähtee vähintään kahden prosentin talouskasvusta. Julkaisu mainostaa olevansa taloudellisesti ja poliittisesti riippumaton, siis McKinsey&Company on vähän niin kuin hyväntekeväisyytenä rahoittanut Suomelle toimintaohjeet?

Mitä konsultit sitten meille ehdottavat? Aloin kerätä raportin suosituksia Suomen valtiolle. Hassu juttu, ne tuntuivat kovin tutuilta… Niinpä laitoin jokaisen perään merkinnän, onko uudistus kenties jo ehditty toteuttaa (OK) tai onko sen saavuttamiseksi ainakin tehty jotain (KESKEN). Ihan kaikista en tiennyt (?).

Alla lopullinen listaus toimintasuosituksista. (Siis vain konkreettiset, lukuisia epämääräisiä ”kehittämisiä”, ”kouluttamisia” ja ”selkiyttämisiä” en kirjannut.)

Kunnat:
1) lukumäärän vähentäminen – OK
2) tilaaja-tuottajamallin (siis markkinalogiikan) käyttöön otto kuntapalveluiden tuottamisessa – OK
3) yhtiöiden ja liikelaitosten perustaminen, jotta palveluita olisi helpompi tuotteistaa vientiin – KESKEN
4) Yhtenäisen pääkaupunkiseudun metropolialueen kehittäminen – KESKEN

Verot ja muut maksut
1) Työnantajamaksujen pienentäminen – OK
2) Ansioverotuksen keventäminen – OK
3) Kotitalousvähennyksen korottaminen ja laajentaminen uusiin palveluihin – OK
4) Alkoholin ja tupakkatuotteiden verotuksen kiristäminen – OK
5) Julkisen terveydenhuollon maksujen korotus – OK

Tukijärjestelmät
1) Tuloloukkujen purkaminen – KESKEN
2) Yrittäjän omistusasunnon suojaaminen konkurssilta yrittäjäriskin pienentämiseksi – ?
3) Työttömyysturvan ehtojen tiukentaminen vapaamatkustajuuden estämiseksi – OK

Koulutus
1) Yritysten aseman vahvistaminen yliopistohallinnossa – OK
2) Opinto-oikeuden ajallinen rajoittaminen opiskeluaikojen lyhentämiseksi – KESKEN
3) Korkeakoulutuspaikkoja kohdentaminen yritysten mahdollisille kasvualoille – OK
4) Opintoseteli – KESKEN
5) Opetuksen maksullisuus muualta tuleville ja hitaasti valmistuville – KESKEN
6) Yliopistovirkojen lakkauttaminen – OK
7) Venäjän ja kiinan kielten opetuksen lisääminen – ?

Yrityselämä
1) Kansainvälisten koulujen lisääminen – OK
2) Kansainvälisille yrityksille suunnatun markkinoinnin lisääminen – OK
3) Verotuettu ”vaihtoehtopörssi” pienille yrityksille – ?
4) Asuntotuotannon lisääminen pääkaupunkiseudulla ulkomaalaisten osaajien houkuttelemiseksi – ?

Edellinen on jopa nykyistä hallitusohjelmaa kattavampi listaus viime vuosien keskeisistä poliittisista uudistuksista – siinähän mainitaan työnantajamaksujen alentaminenkin, jota ei hallitusohjelmaan iletty laittaa, mutta joka astui voimaan vuosi sitten. Kun tähän raporttiin yhdistetään valtioneuvoston tuore tilaus, ei tarvitse olla salaliittoparanoidi epäilläkseen hämäriä kytköksiä McKinseyn ja hallituksen välillä…

Herää kysymys: mihin vaaleja, kansanedustuslaitosta, kunnanvaltuutettuja, hallitusta ja koko tätä kallista demokratiasirkusta tarvitaan, jos päätökset tekee yksityinen amerikkalaisfirma? Ja vielä omalla kustannuksellaan.

Muuten, ehkä kiinnostavinta raportissa on vaatimus kansalaisten asenteiden muokkaamisesta. Maan taloutta näyttävät nimittäin pahiten uhkaavan tavalliset ihmiset, jotka sitkeästi pitävät kiinni ruoastaan, kodeistaan ja julkisista palveluista. Raportissa ehdotetaankin ihmisten ”totuttujen ajatusmallien” muuttamista siten, että he jatkossa suostuisivat
– opiskelemaan entistä nopeammin
– pysymään työelämässä yli 65-vuotiaaksi
– hankkimaan yksityisen eläkevakuutuksen
– maksamaan enemmän julkisten terveyspalvelujen käytöstä
– luopumaan lähipalveluista
– vaihtamaan paikkakuntaa ja alaa työelämän vaatimusten mukaan
– sopimaan työajoista ”joustavasti työnantajan ja omien tarpeiden mukaan”
– hakeutumaan yrittäjiksi

Paljon ikävää sitä porvarihallitukselta osattiinkin odottaa, mutta päätösten ulkoistaminen yksityiselle firmalle oli sentään yllätys.

One thought on “Kuka tätä maata oikein johtaa?

  1. Hei Anna ja Hyvää Uutta Vuotta. Maksuton konsultointi kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Ja usein onkin niin ettei se sitä ole. Pienellä penkomisella selviää että yritys on yksi maailman kolmesta suuresta. https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Three_(management_consultancies)
    Ja täällähän ne linkit yrityksen hieman vähemmän hyväntekeväisyydestä ja omistuksista sekä kytköksistä löytyvät. https://en.wikipedia.org/wiki/McKinsey_%26_Company Vie aikaa ja kenties tupakkiakin lukea kaikki läpi mutta kokonaiskuva tästä suuresta hyväntekijästä valkenee. Liian hyvää ollakseen totta. Jäljet johtavat globaaleihin suuryrityksiin, pankkijättiläisiin, kansainvälisiin lääke- terveysalan suuriin toimijoihin, ympäristöyrityksiin ja tietenkin trendikkäästi kansainvaellukseen ja neuvomaan hallituksia kuinka vitsauksen kanssa pitää elää kun se on luonnonvoima mille ei pidä tehdä muuta kuin ottaa siitä hyöty irti. Eli yhteenvetona McKinsey&Company on juuri se piru jolle pikkusormea ei pidä antaa. Sen jäljessä marssivat suuryritykset ja Suomen lainoittajien yhteistyökumppanit ottamaan omansa. Velkaisen valtion asioista ja linjoista pidetään hyvää huolta. Hei vain ja kaikkea hyvää vuodelle 2017. Suomi-100 jne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.