15. 12 2010

Aloite vapaista ohjelmista ja LTSP-pohjaisten asiakaspalvelinpäätearkkitehtuuriratkaisujen käyttöönottamisesta

Valtuustoaloite 15.12.2010

Suomen avoimen lähdekoodin keskuksen COSSin vetämä Avoin koulu-hanke on koonnut vapaista ohjelmistoista koostuvan kokonaisuuden koulujen käyttöön. Linux-käyttöjärjestelmää, avoimia ohjelmia ja LTSP-pohjaisia ratkaisuja käytetäänkin jo yli 100 suomalaisessa koulussa.

Vapaat ohjelmistot ovat ohjelmistoja, joiden lähdekoodi on vapaasti tutkittavissa ja muokattavissa, joita saa levittää eteenpäin ja joista voi kehittää uusia versioita. Vapaiden ohjelmistojen etuna on lisenssikustannusten pois jääminen ja riippumattomuus toimittajasta. Niiden avoimet arkkitehtuurit takaavat järjestelmien yhteensopivuuden ja helpottavat jatkokehitystä.

Linux Terminal Server Project (LTSP) on Linuxin lisäosa, jonka avulla useat käyttäjät voivat käyttää yhtäaikaisesti samaa palvelintietokonetta heikkotehoisten päätekoneiden kautta. Käyttäjällä on omalla tunnuksellaan työpöytä ja tiedostot käytettävissä, jolloin palveluun pääsee niin kotoa kuin koulustakin. Sisällöt ovat hyödynnettävissä myös etäopetuksessa ja opetusmateriaalit tasa-arvoisesti kaikkien peruskoululaisten ulottuvilla.

LTSP toisi huomattavia säästöjä koulujen ATK-kustannuksiin. Ympäristö mahdollistaa vanhojen tietokoneiden käytön jatkamisen kevytpäätteinä ja tarkoitukseen valmistetaan myös edullisia uusia koneita. Alempien ylläpitokustannusten lisäksi LTSP-pohjaisen asiakas-palvelinympäristön vahvuutena ovat edulliset järjestelmän päivityskulut.  Kevytpäätteet ovat lisäksi energiapihejä, mikä tukee kunnan ympäristötavoitteita.

Peruskoulujen opetus vaikuttaa vahvasti siihen, mihin suuntaan maamme tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen tulevaisuudessa kehittyy. Vapaiden ohjelmien ja avoimen lähdekoodin osaajista on jatkuva pula. Saavutettavien kustannussäästöjen ohella avoimet ratkaisut valitsemalla kasvatetaan myös TVT-alan tulevaisuuden osaajia.

Siksi Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittää, että kaupunki ryhtyisi pikaisiin toimenpiteisiin vapaiden ohjelmistojen ja LTSP-pohjaisten asiakas-palvelinpäätearkkitehtuuriratkaisujen käyttöön ottamiseksi kouluissaan.

Anna Kontula

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.