29. 11 2011

Terveyskonnat kunnan suojeluksessa

Attendo MedOne on yksityisten terveyspalvelujen komeimpia lippulaivoja. Se toimii yli 250 Suomen kunnassa, lähes 200 miljoonan vuosittaisella liikevaihdolla. Vuonna 2009 Tampere tilasi siltä mm. terveyskeskustason hoitoa yhdelle Hatanpään sairaalan vuodeosastolle.
Kaikki ei mennyt Hatanpäällä niin kuin piti. Heinäkuussa 2010 useat hoitajat toivat henkilöstöpalaveriin syvän huolensa osaston toiminnasta. Keskeisiä kritiikin aiheita olivat jatkuva alimiehitys ja virheet lääkejakelussa.
Syyskuussa eräs hoitajista otti yhteyttä suoraan kaupungin valvonnasta vastaaviin viranomaisiin, kun kesän kokouksessa sovittuja uudistuksia ei kuulunut. Vaikka virkamies vastasi selvittävänsä asiaa, tilanne osastolla jatkui ennallaan. Lokakuussa neljä hoitajaa toi asian julkisuuteen ja yksi heistä teki valituksen Aluehallintovirastoon.
Kaupungin virallinen tiedotus vastasi haasteeseen vakuuttamalla, että osaston toimintaa oli seurattu tiiviisti eikä ongelmia ollut havaittu. Ikävimmissä haastatteluissa koko valitus leimattiin yksittäisten työntekijöiden kiusanteoksi.
Keväällä 2011 Tampere päätti jatkaa MedOnen tilausta vähintään kolmella vuodella, huolimatta käynnissä olevasta selvityksestä ja yrityksen vastikään Nokialla saamasta huomautuksesta.
Marraskuussa 2011 Aluehallintovirasto päätti tutkimuksensa ja totesi, että hoitajien huoli oli enemmän kuin perusteltu: jokaisena tarkastelupäivänä osastolla oli liikaa potilaita ja liian vähän henkilökuntaa. Lisäksi lääkehoidossa oli merkittäviä puutteita – kuinka merkittäviä, sitä me emme tiedä, sillä MedOne ”hukkasi” ratkaisevan dokumentin. Yritys sai moitteita myös puutteellisista, harhaanjohtavista ja keskenään ristiriitaisista vastauksista AVI:n selvityspyyntöihin.
Henkilöstön rankka alimitoitus Hatanpäällä toi MedOnelle suoraa taloudellista hyötyä ehkä pienen omakotitalon verran. Missä nämä rahat ovat nyt? Todennäköisesti eivät ainakaan verottajalla, sillä viime päivien uutisoinnissa suuret terveysyritykset ovat profiloituneet ennen kaikkea taitavalla verosuunnittelulla.
Rinnakkaispäätöksessään AVI toteaa myös Tampereen laiminlyöneen valvontavelvollisuuttaan ja pyytää kaupungilta selvitystä, miten tehtävästä aiotaan tulevaisuudessa selvitä. Hatanpään valvonnasta vastanneista virkamiehistä valtaosa jatkaa edelleen työssään. Osa on jo siirtynyt urallaan vastuullisempiin tehtäviin.

(Kirjoitettu Pirkanmaan Sanomille 30.11.2011)

2 thoughts on “Terveyskonnat kunnan suojeluksessa

  1. Olisiko mahdollista näin tärkeissä asioissa asettaa käänteinen todistustaakka?
    Eli jos tärkeä paperi hukkuu, sen voidaan olettaa todistavan pahimman mahdollisen tilanteen.

  2. Osa valvonnasta vastanneista virkamiehistä (mm. apulaispormestari ja tilaajapäällikkö) ovat antaneet medialle moninaisia lausuntoja syksyllä 2010.

    Eräissä julkaisuissa he jopa syyttivät hoitajien puhuvan humpuukia. Kunnianloukkaus? Lausunnoissa oli myös joko tiettämättä tai tahallaan annettu virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa ja jotka myös olivat poikkeavia toinen toisistaan. Virkamiesten lausunnot ja Attendo MedOnen toimitusjohtajan puheet oliviat hämmästyttävän yhteneviä. Miksi? Miten se on mahdollista?

    Miten nämä virkamiehet saadaan vastuuseen? Voiko Tampereen päättäjät puhua humpuukia joutumatta siitä vastuuseen?

    Onko nykyinen apulaispormestari selvittänyt asiaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.