12. 10 2012

Nälkälakko

Syyskuun kymmenes päivä päätti kolme afganistanilaista turvapaikanhakijaa ryhtyä nälkälakkoon eduskuntatalon edessä. He olivat saaneet maahanmuuttovirastolta kielteisen turvapaikkapäätöksen ja pelkäsivät nyt palautusta kotimaahan. Mitä sitten tapahtui?

5. päivänä poliisi käy kertomassa mielenosoittajille, että teltta on purettava, koska leiriytyminen vahingoittaa nurmikkoa. Miehet jatkavat ilman telttaa.
6. päivänä suurin osa kansanedustajista on huomannut mielenosoituksen. Monet kiertävät töihin nykyään lisärakennuksen kautta, kun ei ole kiva nähdä nälkää.
9. päivänä ensimmäinen kansanedustaja käy kysymässä, mitä täällä tapahtuu. Varmuuden vuoksi hän puhuu vain suomalaisille tukijoille, koska on lukenut uutisvälineistä, että miehet puhuvat suomea huonosti.

10. päivänä kuulen huhun, että Helsingin Sanomat on päättänyt vaieta nälkälakosta, ettei median huomio innoittaisi muitakin syömättömyyteen.

11. päivänä jätän aloitteen maahanmuuttoviraston maatietoyksikön itsenäistämiseksi, vaikka tiedän, ettei aloitteilla ikinä mitään oikeasti voi muuttaa. Se on vain sellainen symbolinen myötätunnon osoitus. Huolestuneet kansalaiset järjestävät miesten tueksi mielenosoituksen, mutta valitettavasti on perjantai-iltapäivä ja paikalle ehtii vain yksi kansanedustaja.
15. päivänä kollega tilittää kuppilassa, että jotain pitäisi tehdä. Että tuommoinen nälkälakko tuntuu pahalta, kun ei meillä oikein ole totuttu. Eivätkö ne voisi vain lähettää asiansa siistillä A4-arkilla?

22. päivänä lähes neljäsataa pappia vetoaa nälkälakkolaisten puolesta. He toivovat, että toimivaltainen viranomainen yrittäisi neuvotella asiaan ratkaisua. Sisäministeri Räsänen pesee asiassa kätensä, mutta paheksuu kuitenkin miesten yritystä painostaa maamme oikeuslaitosta.

24. päivänä kansliatoimikuntaan saapuu pyyntö, että jo varsin heikossa kunnossa olevat miehet saisivat pystyttää teltan. Lämpötila on jo pitkään ollut kymmenen asteen tienoilla. Kansliatoimikunta ei käsittele asiaa.

25. päivänä yksi miehistä luovuttaa ja palaa vastaanottokeskukseen odottamaan oikeuden päätöstä. eräs kansanedustaja tekee asiasta kirjallisen kysymyksen, johon ministerin tulee vastata kolmen viikon määräajassa. Vastauksen saapuessa miehet ovat todennäköisesti joko kuolleet tai luovuttaneet.

En vieläkään tarkalleen tiedä, miksi nämä miehet päättivät lopettaa syömisen. Heidän turvapaikkahakemuksistaan oli asianmukaisesti vireillä kantelu, joten välitöntä käännytysvaaraa ei ollut. Ehkä epävakaista oloista tulevat miehet eivät vain luottaneet viranomaisiin. Tai sitten he eivät jaksaneet epävarmuutta. Jos joutuu vuodesta toiseen kiertämään vainottuna, rahatta ja kodittomana, käy joskus niin, että ihminen alkaa pitää kuolemaa pienempänä pahana.

Eniten tapauksessa suren kuitenkin sitä voimatonta hiljaisuutta, jolla asiaan eduskunnassa suhtauduttiin. Jokainen näihin asioihin perehtynyt kansanedustaja tietää, että maahanmuuttovirasto on valtio valtiossa, että sen päätöksiin ei poliitikolla ole sanan sijaa. Yksittäiset aloitteet, kannanotot ja kyselyt ehkä lievensivät poliitikkojen oloa, mutta näiden miesten asemaan niillä ei ole vaikutusta. Ja kuitenkin: päätöksen tehneellä viranomaisella on milloin tahansa oikeus ottaa ratkaisunsa uudelleen käsittelyyn. Välttämättä päätöksenoikaisua ei edes tarvita, jo kuulluksi tulemisen kokemus voi riittää. Tietojeni mukaan kukaan maahanmuuttoviranomainen ei kuitenkaan ole edes yrittänyt keskustella miesten kanssa.

Tämän syksyn jälkeen olen kuitenkin vakuuttunut, että Suomen eduskunnan rappusilla saa kenenkään häiritsemättä kuolla nälkään. Kunhan ei pystytä telttaa, sillä se voisi vahingoittaa istutuksia.

10 thoughts on “Nälkälakko

 1. Hei, seuraat varmaan tilannetta? Miten ihmeessä valtakunnalliset tiedotusvälineet eivät hiiskahdakaan asiasta enää? Onko mitään tapahtumassa missään? Annetaanko nälkälakkolaisten menehtyä? Vai viedäänkö heidät ”pakkohoitoon” vastauksia antamatta?

 2. Nälkälakko haluttiin vaientaa kuten pappien mielenilmauskin. Teologiksi opiskeleva tyttäreni oli mukana mielenosoituksessa ja sain siitä häneltä tiedon.

  En löytänyt asiasta mitään uutista YLEnkään kautta Hesarista puhumattakaan.

  Se minusta oli erikoisinta, että joukko kirkonmiehiä oli asialla josta perinteinen vasemmisto näyttää pääsääntöisesti vaienneen. Tämä on todella merkittävä asia joka ilmeisesti pelotti nykyvallanpitäjiä ja heidän juoksunarussaan kulkevaa valtamediaa.

  On kunniaksi Anna Kontulalle, että hän on ottanut asian esille.

  Esa Tikkala
  musiikinopettaja Rovaniemeltä

 3. Onko suomalaisella sosiaalituella eläminen sinusta maailmanlaajuinen perusoikeus? Vai vain jokaisen Afganistanilaisen? Pitäisikö turvapaikan ehtona olla 20 päivää nälkälakkoa? Mitä saavutettaisiin sillä jos maahanmuuttoviraston maatietoyksikkö ”itsenäistetään”? Mitä se edes tarkoittaa?

 4. ”Jokainen näihin asioihin perehtynyt kansanedustaja tietää, että maahanmuuttovirasto on valtio valtiossa, että sen päätöksiin ei poliitikolla ole sanan sijaa.” Tämä voimattomuuden tunne hieman huolestuttaa mua, koska laki on laki maahanmuuttovirastossakin ja juuri kansanedustajien tehtävä on noita lakeja säätää. Avaimet muutokseen, myös maahanmuuttovirastossa, ovat lainsäätäjän käsissä.

  Mielestäni myös maatietoyksikön sijainti maahanmuuttovirastossa on erittäin tärkeää. Maatietoyksikkö tuottaa riippumatonta tietoa tapauksiin liittyen, tarkemmin tuntematta tapauksen yksityiskohtia (tarkoitus on siis tuottaa puolueetonta tietoa käsittelijöiden käyttöön). Väittäisin, että maatietoyksikön palveluja ei käytettäisi niinkään paljon hyödyksi, jos se sijaitsisi viraston ulkopuolella. Tämä ei ainakaan parantaisi päätösten laatua…

 5. Augusto Pinochetin matkustettua lääketieteelliseen hoitoon Britanniaan espanjalainen tuomari Baltasar Garzón antoi hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen. Pinochet asetettiin kotiarestiin, ja Amnesty pakotti yhdessä muiden ihmisoikeusjärjestöjen kanssa Britannian parlamentin käsittelemään tämän luovutuksen oikeudenkäyntiä varten Espanjaan. Parlamentin ylähuone hylkäsi Pinochetin valtiopäämiehen juridisen koskemattomuuden murhasyytteitä lukuunottamatta ja hänet luovutettiin Espanjaan. Tämän jälkeen Pinochetin lakimiehet kuitenkin vetosivat päämiehensä terveydentilaan ja Britannian sisäministeri Jack Straw esti tämän luovutuksen. Pinochet lähti Britanniasta pyörätuolissa, mutta tultuaan ulos lentokoneesta Chilessä hän ryhtyi taas kävelemään. Straw itse on myöhemmin sanonut olleensa vihainen siitä, että Pinochet onnistui valehtelemaan lääkäreille terveydentilastaan.

 6. Tässä nyt vaan joillakin miehillä on sellainen käsitys (varmaankin joihinkin yksittäistapauksiin ja kuulopuheisiin näkemyksensä perustaen), että kaikki naiset, tai ainakin merkittävän suuri osa, on kieroja ja tekee vain lapsia hyötyykseen jollain kummallisella tavalla siitä, että on äiti. Tiedoksenne kuitenkin sanoisin, että niillä elatusmaksuilla en ole kuullut kenenkään yksinhuoltajan vielä rikastuneen ja kyllä ne elatusmaksut menevät ihan niihin lapsen kuluihin. Aina on toki olemassa niitä vanhempia, jotka jättävät elatusmaksut maksamatta (kyllä ne miehet niitä sosiaalisia abortteja tekee jo nykyään. Itselläkin on ystäviä, joiden isät/äidit eivät ole heidän olemassoloa koskaan huomanneet) ja niitä, jotka juovat elatusmaksut kurkusta alas sen sijaan, että ostaisivat lapsilleen vaatteita tai ruokaa. Mutta kuten kaikissa maailman asioissa, niin he ovat yksi ryhmä vanhempia.

 7. Kiitos PiituLiina! En voi olla ihmettelemättä, että eikö miehillä käy missään vaiheessa päässään ajatus siitä, että lapsen saanti voi ollakin tosi vaikeaa, kummatkin hyvin yli 3-kymppisinä. Jokaisella naisella on mun mielestä oikeus saada lapsi. Miten miehellä on oikeus estää se, mutta kerätä kuitenkin suhteen muut hyvät puolet? Meillä yhteenmuuttokin tapahtui kunnon painostuksen jälkeen. Eli ilmoitin, että joko asutaan yhdessä tai sitten ei tarvi pyöriä mun nurkissä silloin kun hänelle sopii. Tässä voi olla sama juttu, mutta aihe on vaan niin henkilökohtainen, että en haluais painostaa, koska kaveri menee takuulla lukkoon ja vetäytyy. En myöskään haluaisi sitä tilannetta, että jos joskus on ihan poikki oman vauvan kanssa niin mies pääsee piikittämään, että sähän tätä herkkua halusit…! Jotkut miehet tuntuu kypsyvän äärettömän hitaasti miehen, aviomiehen tai/ja isän rooliin. Onneksi PiituLiina teillä ollaan kuitenkin henkisesti paljon pidemmällä! Toivon tosi paljon että teidänkin toiveet toteutuu.

 8. Tilastokeskuksen mukaan iskeemisissä sydänsairauksissa on tapahtunut Suomessa vuosina 1990-2004 jyrkkä lasku ja erityisesti miesten kuolleisuudessa . Lääkehoidolla on keskeinen merkitys kuolleisuuden laskussa. Työikäisen väestön sydäntautien vähenemisen ansiosta on siltä osin saatu säästöjä SV-päivärahojen maksussa sekä eläkkeiden maksussa. On mahdollista, että sydäntautien laskun seurauksena saatu kustannussäästö eläkkeissä ja päivärahoissa jopa ylittää lääkemenojen arvon.

 9. 22. päivänä lähes neljäsataa pappia vetoaa nälkälakkolaisten puolesta. He toivovat, että toimivaltainen viranomainen yrittäisi neuvotella asiaan ratkaisua. Sisäministeri Räsänen pesee asiassa kätensä, mutta paheksuu kuitenkin miesten yritystä painostaa maamme oikeuslaitosta.

 10. Tämä tuo uskoa siihen, ettei maassamme toimita kuten Venäjällä tai Pohjois-Koreassa, vaan media on vapaa tekemään omia juttujaan, heitä ei voi painostaa. En ymmärrä muutenkaan tuota Kokoomuksen hermostuneisuutta, miksi edes lähteä painostamaan YLE jutussansa, kun ovat olevinaan niin varmoja oman ehdokkaansa voitosta. Vai ovatko nyt puntit alkaneet tutista, kun ovat huomanneet, etteivät kadun miehet ja naiset olekaan täysillä heidän ehdokkaansa takana. Myös ihmetyttää, miksi häpeävät sitä, että ehdokas on ollut ostoskeskuksessa, eikö kansan parissa oleva ehdokas olisi juuri parempi näky kuin suurkonsertissa kampanjoiva ehdokas, ehkei se ostoskeskus ja kansan parissa oleminen olekaan ollut Niinistölle mieluinen kampanjointi paikka. En usko että Haaviston kampanjapäällikkö olisi ikinä kuuna päivänä painostanut mediaa toisen ehdokkaan haastatteluun liittyvässä asiassa. Kyllä tämä tämän asian julkisuuteen kertominen on äärimmäisen tärkeä asia. Toivottavasti YLE uskottavana mediana toisi esille myös sen kuinka gallupeja syöttävän Research Finland Insightin ja Taloustutkimuksen takana on ne omistava kokoomuslainen kansanedustaja Eero Lehti ja kuinka tämän vuoden presidentinvaaligallupit on tehty aivan eri aikavälillä kuin vuoden 2006 vuoden gallupit. Halutaanko tälläkin ”painostaa” kansaa äänestämään ”oikein”.?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.