20. 01 2013

Liskot tulevat

Eräänä kesäisenä aamuna odottelimme ammattiyhdistysaktiivien kanssa kimppakuljetusta Rakennusliiton kesäpäiville. Tilausbussia vain ei kuulunut, ja pian syykin selvisi: kuskimme oli nukkunut pommiin.

Joukossa heräsi nurina. On tämä nyt ennenkuulumatonta, tästä hyvästä pitää vaatia alennusta ja kyllä on ihmeelliseksi mennyt. Innostuimme jo keskustelemaan, kuka ottaa valittamisen hoitaakseen. Silloin ehdotti Järvisen Kari, kokenut mittatimpuri ja muutenkin salaviisas mies, että valitaan asiaa hoitamaan joukosta sellainen, joka ei itse ole ikinä myöhästynyt.

No, eihän sitä reklamaatiota koskaan tehty. Kun kuskimme nolona ja tukka sojottaen puuskutti puolta tuntia myöhemmin paikalle, hän hämmästyksekseen tapasi mitä hyväntuulisimman matkaporukan. Myöhästymisestä väännettiin monta vitsiä, mutta yhtään moitetta ei kuulunut.

Kun porukassa edes yksi jaksoi käyttää järkeään, lopulta kaikki voittivat.

Ihmiskunnan historian alkuhäristä periytyvä liskoäly vaikuttaa meissä edelleen, erityisesti yllättävissä tilanteissa, kun opittua toimintamallia ei ole eikä harkita ehdi. Evoluutiossa henkiin jäivät ne, jotka kykenivät toimimaan nopeasti ja aggressiivisesti. Poikkeuksellisissa kriisitilanteissa liskoäly voi edelleen pelastaa henkesi. Modernin yhteiskunnan arjessa se kuitenkin aiheuttaa myös paljon tarpeetonta kähinää.

Informaation nopeutuminen rohkaisee liskoälyä. Siinä missä tiedonvälitys ennen pelasi päivillä ja viikoilla, nyt uutinen syntyy, leviää ja vanhenee tunneissa. Valitettavasti teknologia ei lyhennä yhtään sitä aikaa, minkä ihminen tarvitsee uuden tiedon sisäistämiseen ja prosessointiin.

Niinpä toimitettu media täyttyy irrallisista tapahtumakuvauksista, joiden merkitystä tai keskinäisiä asiayhteyksiä ei kukaan ehdi pohtimaan. Niitä kuluttaa sosiaalinen media, jossa liskoälyt voivat kohdata ja ammentaa voimaa toisistaan. Syntyy bittien tyrannosaurus rex: tekstejä revitään kappaleiksi, ihmisiä virtuaalilynkataan, bittiyhteisöjä luodaan ja nostatetaan sitten toisiaan vastaan.

Mitä suurempaa osaa netti ja sosiaalinen media näyttelevät ihmisen elämässä, sitä varmemmin nämä myrkynvihreät demonit pääsevät purkautumaan myös tosimaailman tilanteisiin.

 

(Kirjoitettu Lehtiyhtymälle 20.1.2013)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.