07. 02 2013

Ihanat verot

Varasin ajan hammastarkastukseen. Se järjestyi yllättävän nopeasti, parin viikon päähän. Hammashoitola tosin oli kaukana, vaan eipä hätää, kaupungin kotisivuilta löytyvä Repa Reittiopas neuvoo nopeimman bussireitin. Perillä odotti hyväntuulinen hoitaja, hampaat tarkastettiin ja hammaslankavalistus vastaanotettiin. Käyntiin matkoineen meni vain parisen tuntia, joten ehdin vielä uimahalliinkin.

Tällaista veroilla saa, ja paljon muuta. Raha ei tietenkään ole kaikki, mutta sillä voi hankkia sellaisia ihmeitä kuin lukutaito, omat hampaat tai toimiva julkinen liikenne.

Ei ihme, että kansainvälisissä onnellisuusvertailuissa menestyvät korkean veroasteen maat. Yhteisten palvelujen lisäksi verotuksella voidaan pienentää tuloeroja, mikä puolestaan lisää yhteiskunnan vakautta ja keskinäistä luottamusta. Verokohtelulla saatetaan tukea myös ympäristöystävällisemmän teknologian kehitystyötä tai kansanterveyttä edistävää ruokakulttuuria.

Tätä vasten on vaikea ymmärtää vuodesta toiseen jatkuvaa valitusta veroista. Ja epäluuloista kyttäystä, josko tuo työtön nuori, iranilainen turvapaikanhakija, kotiäiti tai lääkäriopiskelija loisii minun rahoillani. Ja hiljaisuutta noista suomalaissijoittajista, jotka väistelevät veroja kiepauttamalla omistuksensa ulkomaalaisen pankkikonttorin kautta.

On hyvä muistaa, että suurin osa sosiaali- ja terveyssektorin menoista on tulonsiirtoa elämänkaaren sisällä. Kaava menee niin, että lapsena sitä saa kaikenlaista, neuvolaa, lapsilisää ja päivähoitoa. Siinä kertynyttä velkaa maksetaan sitten aikuisena veroilla takaisin. Verojen ansiosta vuosikymmenillä pidentyneen elämämme ehtoolla useimmat ovat jälleen saamapuolella.

Me kaikki siis elämme toistemme siivellä ja kaikki myös elätämme toisiamme. Sitä kutsutaan yhteiskunnaksi. Jääkö oma panos tässä monimutkaisessa rakennelmassa plussalle vai miinukselle, sitä on hyvin vaikea laskea. Ainakaan ennen hautajaisiaan.

Verot ovat niin tylsä aihe, että niitä ei useinkaan tule pohtineeksi mekaanista valittamista kummemmin. Ja kuitenkin, verot ovat kuin vessapaperi: niin arkista, ettei siitä oikein saa edes kolumnia, mutta silti niin hurjan tärkeää.

 

(Kirjoitettu Suur-Tamperelaiselle 6.2.2013)

5 thoughts on “Ihanat verot

 1. Arvoisa KANSANEDUSTAJA. Te olette siis edustamassa eduskunnassa tavallista suomalaista kansalaista. Jos nyt olen oikein ymmärtänyt. Suokaa anteeksi mutta minua kiehuttaa niin valtavasti juuri nyt. Olen itse ymmärtänyt (ja niiden oppien mukaan elänyt) että väärin tekeminen on väärin. En tiedä oletteko samaa mieltä kanssani. Mutta asiaan… En t,odellakaan ymmärrä kuinka Teidän asemassanne oleva henkilö voi antaa lausuntoja jossa pienetkin veronkierrot olisivat suositeltavia. Se vaikuttaa hyvin moraalin vastaiselta kun me tavalliset tallaajat katsomme kansanedustajia ylöspäin ja odotamme varsinkin heidän olevan esimerkkinä lainkuuliaisesta elämästä. Miksi siis mielestänne on oikein Teidän tehdä niin. Olette kansan asialla (joten myös minun) joten odotan vastausta henkilökohtaisesti. Kiitos. T. Jani Berg

 2. ”En todellakaan ymmärrä kuinka Teidän asemassanne oleva henkilö voi antaa lausuntoja jossa pienetkin veronkierrot olisivat suositeltavia.”

  Oletko joskus antanut tippiä? Olet kiertänyt veroja.

  Oletko koskaan pyytänyt kaveria auttamaan esim. muutossa, ja tämän jälkeen tarjonnut vaikka aterian palkaksi? Olet kiertänyt veroja

  Oletko palkannut naapurin teinin kaitsemaan lapsiasi? Olet kiertänyt veroja.

  Oletko koskaan pyytänyt kenenkään apua siten, että olet antanut vastikkeeksi jotain? Olet pahnainen veronkiertäjä!

  Kaikessa sokeassa fanatismissanne unohdatte ihan täysin sen kuinka byrokraattinen Suomen verokoodisto on ja kuinka sen orjallinen seuraaminen olisi – Kontulan oivin sanoin – täyttä fasismia.

  Parempana ratkaisuna ei kuitenkaan ole veronkiertäminen, vaan verokoodiston virtaviivaistaminen.

 3. Sinä, Jani Berg, et ole nyt arvostelussasi ymmärtänyt kokonaisuutta. Ehket sitä koskaan voikaan ymmärtää, jos olet äidinmaidonvastikkeessa imenyt porvarillisen maailmankuvan. Kas, kun me vihervasemmistolaiset emme riko lakia, vaan harjoitamme fiksua kansalaistottelemattomuutta muuttaaksemme maailman pala palalta paremmaksi paikaksi elää ja vaikuttaa.

  Tässä ei ole mahdollista selostaa juurta jaksain, mitä kansalaistottelemattomuus on tai mitä se ei ole, mutta kerron muutamia esimerkkejä esimerkiksi Anna Kontulan, Heidi Hautalan, Anni Sinnemäen ja Paavo Arhinmäen, Li Andersonin ja kumppaneiden auktorisoimista kansalaistottelemattomuuden muodoista: liikenteen häiritseminen(=kadunvaltaus); talonvaltaus; rakennusten, junien ja muun julkisomaisuuden töhriminen; totaalikieltäytyminen; pummilla matkustaminen; kannabiksen kotitarvekasvatus; yksityishenkilönä tapahtuva pimeän työvoiman käyttö; laittomien maahanmuuttajien laittoman oleskelun edistäminen; omien lomamatkojen tekeminen Eduskunnan varoilla; osallistuminen naamioituna mielenosoitukseen; järjestysmiesten ja poliisien vastustaminen tarvittaessa kivin ja pulloin; omien järjestysmiesten laiton aseistaminen, eläinaktivismi jne.

  Huomaa, että eläinaktivismi tarkoittaa hyväksyttävän kansalaistottelemattomuuden kontekstissa mm. sabotointia, liikkeiden ikkunoiden rikkomisia, tuhopolttoja jne. Myös Närpiössä viisi vuotta sitten iskun yhteydessä tapetut 6000 kanaa mahtuvat hyväksyttävän kansalaistottelemattomuuden siipien suojaan.

  Sen sijaan häirikkösuden tappaminen on kansanmurhaan verrattava hirvittävä rikos, joka anteeksiantamattomuudessaan on verrattavissa esimerkiksi luvattomaan pysäköintiin.

 4. Mä luulin, että Kontula kertoo unestaan, mutta että noin on tapahtunutkin jossain?

 5. Anna Kontulapa joutui tuossa yllä vastaamaan melkein kaikesta mahdollisesta ja mahdottomastakin. Liekö ajatus että kun vain vasemmistossa on vastuullisuutta niin siellä jokainen vastatkoon veljestään ja sisarestaan.

  Oikeiston poliitiikka onkin helpompaa kun siellä jokainen vastaa vain itsestään eikä oikein siitäkään jos sattuu mokailemaan. Se solidaarisuus joka oikeiston sisällä vallitsee vastaa yhdessä metsästävän susilauman henkeä. Oikealla puolella on helpompaa siksikin kun media myötäilee nykyisin yksityistämisajatusta. Se mikä on ollut yhteiskunnallisesti organisoitua ja omistettua pitäisi muka purkaa keinottelun markkinoille. Aivan Ameriikan malliin. Kun on sitten riittävästi saalista saanut voi hakea hammaslääkäripalvelunsakin vaikka rapakon takaa. Jos on köyhä ja asuu seudulla, jolta keinottelu (Attendot sun muut välikappaleina) on vienyt hammaslääkärit suurempiin asutuskeskuksiin, voi käydä vaikka Virossa tai Petroskoissa lääkärissä! Se onnistuu yleensä lyhyehköllä ajanvarauksella. On koetettu, on edullista ja toimi erittäin hyvin. Esimerkiksi bussi Joensuu-Petroskoi maksaa vain parikolmekymppiä suuntaansa. Tämä ei ole vitsi, vaan elävä esimerkki siitä miten toivotonta ajoittain on köyhien taistelu oman osansa puolesta. Vain harvat jaksavat kuljettaa lippua, kun oikeisto koukuttaa niin kovasti. Siksi tarvitaan Annen kaltaisia edusmiehiä/naisia Arkadian mäelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.