09. 04 2013

Suomi – ympäristörikollinen

virallinen Suomi esiintyy mielellään suurena luonnonystävänä ja ympäristötaistelun airuena. Hallituksen raporteissa ja ministeriöiden seminaareissa muistutetaan huolekkaasti, että ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen kriittiseen kahteen asteeseen vaatii ripeitä ja päättäväisiä toimia.

Paha kyllä, sana ei muutu lihaksi itsestään.

Todellisuudessa täällä tehdäänkin hartiavoimin töitä, ettei seuraaville sukupolville jäisi kuin erämaa. Suomen ilmastopäästöt asukasta kohden ovat edelleen EU-alueen huippua ja meidän miehemme istuvat Brysselin ympäristökokouksissa jalka liimattuna jarrupolkimelle. Heidän päätehtävänsä näyttää olevan kiemurrella irti vähäisimmästäkin ympäristövelvoitteista – kun meillä on tämä ilmasto ja teollisuuden rakenne ja paljon muita hyviä tekosyitä, miksi muiden pitää vaan ei meidän.

Niin kuin tässä ei olisi kylliksi kansallisen häpeän aihetta, Suomi sijoittaa joka vuosi miljardeja ympäristölle haitallisiin tukiin. Teollisuuden ilmastopäästöt, soita ja vesistöjä pilaava turpeen poltto ja varsinkin autoilu ovat valtion erityisessä suojeluksessa. Yrityksiä kannustetaan energiamässäilyyn satojen miljoonien verotuilla.

Viime päivinä on keskusteltu paljon siitä, miten maa- ja metsätalousministeriö on toistuvasti sivuuttanut valmistelussaan epämiellyttävät tutkimustulokset.  Selväksi on käynyt, että tutkimustietoa ei päästetä häiritsemään kansallista ympäristötuhoprojektiamme.

Edes raha ei näytä horjuttavan ympäristövihamielisyyttä. Siinä missä Saksa on päättänyt luopua ydinvoimasta ja rakentaa parhaillaan tuulivoimaa kuin käynnissä olisi uusi teollinen vallankumous, meillä EK näkee ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa yksinomaan kulueriä. Näin siitä huolimatta, että liiketoiminnan ympäristövaikutuksia suitsiva cleantech on yksi nopeimmin kasvavia vientialoja ja energiateknologian markkinat lähes rajattomat.

Entä sitten vuosikymmenen isoin juttu,  Arktisten alueiden sulaminen? Pohjoinen sijainti avaisi tässä Suomelle loistavan paikan ilmastosankaruuteen, vaan mitä nyt tekevät talouselämämme uljaat viikingit? Kantavat huolta lähinnä siitä, kuka ehtii ensinnä ryöstää luonnonvarat ja raiskata jään alta paljastuvan neitseellisen maan.

Ja kuitenkin, valitettavasti, raportit ja seminaaripuheet ovat oikeassa: käynnissä on valtava ekokatastrofi. Se pystyttäisiin vielä estämään, mutta vain ripein ja päättäväisin toimin.

 

(Kirjoitettu Aamulehdelle 7.4.2013)

5 thoughts on “Suomi – ympäristörikollinen

 1. Ei ihan mikään mitätön osa esim ”kiinalaisten” päästöistä, pitäisi laittaa myös suomalaisten piikkiin. Monien laskelminen mukaan saattaa näyttää siltä, että vanhat teollisuusmaat ovat onnistuneet suhteellisesti vähentämään luontoa tuhovaa vaikutustaan. Osa perustuu todelliseen ympäristöä aiempaa vähemmän kuormittavan teknologian käyttöönottoon, ja se on erittäin hyvä asia. Huomattava osa perustuu kuitenkin siihen, että SUURIN osa tehtaista on siirretty, pakoon hyvinvointivaltion velvoitteita, diktatuurimaihin, joissa ihmisen ja luonnon riistämisestä palkitaan enemmän.

  Ei ole harvinaista, että ”kiinailmiö” pistetään ”kaikenmaailman ay-liikkeiden ja luonnonsuojelijoiden” syyksi, koska ”asettavat yrityksille niin kovat vaatimukset, ettei jää muuta mahdollisuutta, kuin siirtää tuotanto halvempiin maihin”. Haluan silti rohkaista ay-, ympäristö- ja kehitysmaaliikkeitä jatkamaan. Jos ei em teollisuuden pakoa voida estää, niin eikö vähintään olisi mahdollista rajoittaa em riistotavaroiden tuontia Suomeen, ja asettaa reilun kaupan- yms vaatimukset?

  On olemassa yrittäjiä (ja kuluttajia), joilla on eettinen omatunto, ja heille pitäisi antaa paremmat mahdollisuudet. Kuluttajan kannalta ei ole silti välttämätöntä edes yritää korvata kaikkea em tuonnin rajoittamisesta aiheutuvaa tarjonnan vähentymistä, koska hallittu talouden leppoistaminen olisi erittäin tärkeää. Uskon, että nykyisin kaupassa myytävistä tavaroista suuri osa on monien kuluttajien mielestä pelkkää krääsää – jopa ko tavaroita ostavienkin mielestä – ja uskovat voivansa elää hyvin ilmankin niitä.

 2. Hyvä Anna! osaat kirjoittaa hyvin, mielenkiintoisesti ja täyttä asiaa! Olen sinusta kovin ylpeä 🙂

 3. En olisi Saksan ydinvoimapäätöstä kehumassa. Se kun kasvattaa hiilivoiman osuutta.
  Uusiutuvaa toki saisi Suomessa enemmän tuottaa, mutta ettekö te istu hallituksessa?
  Missä syöttötariffit?

  1. Hei, Saksassa nyt käynnissä olevat hiilivoimalahankkeet on päätetty ennen kuin päätös ydinvoimasta luopumisesta tehtiin. Siten on vähän epärehellistä sanoa niiden olevan seurausta ydinvoiman lakkautuspäätöksestä, kuten Suomessa usein saa kuulla. Ydinvoimasta luopumisesta tehdyn päätöksen jälkeen (ja jo ennenkin) myös monia hiilivoimalahankkeita on keskeytetty.

   Saksa on kadvattanut uusiutuvan energian osuutta hurjan nopeasti. Jos Suomessa päästäisiin lähellekään noita kasvuprosentteja, paljon sekä hiilijalanjälkemme että kauppataseemme vajeesta olisi hoidossa.

   Ja kyllä, hallituksen linja on näiltä osin olemattoman lepsu, kuten ryhmämme totesi viimeksi viikko sitten. Vaan kun se ei ole vasemmistoliiton yksipuoluehallitus, me emme saa läpi kaikkea viisasta ja hyvää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.