08. 06 2013

Asuntopula ja tyhjät asunnot

Asunnottomuus on kasvussa. Suurissa kaupungeissa pienten kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen kysyntä on niin kovaa, että markkinat muistuttavat enemmän villiä länttä kuin järjestäytynyttä yhteiskuntaa.

Ongelma ei ratkea pelkällä uudisrakentamisella. Vaikka koteja kohoaa kaiken aikaa, kasvaa kysyntä vielä nopeammin. Lisäksi uudet asunnot ovat monille vuokriltaan turhan kalliita ja sijainniltaan sopimattomia. Siksi vanhaakin rakennuskantaa tulisi saada paremmin hyötykäyttöön.

Ja sattuipa sopivasti – Suomi on täyttymässä eläkeläisistä, joiden tulot ovat työuran päättymisen myötä pienentyneet. Moni näistä suurten ikäluokkien edustajista omistaa toisaalta neliöitä yli oman tarpeen, kun lapset ovat jo lentäneet maailmalle.

Asuntonsa vuokraamista harkitseva tietysti punnitsee odotettavissa olevaa vaivaa ynnä hyötyjä. Nykyisin alle 50 000 euron pääomatuloja verotetaan 30 prosentin tasaverolla, sitä suurempien veroprosentti on 32. Tämä tarkoittaa, että hellahuoneestaan 200 euron kuukausivuokraa pyytävä eläkeläinen tulouttaa valtiolle suhteessa saman verran kuin kokonaisen kerrostalon omistava pääomasijoittaja.

Pienituloiselle prosentti on kova, eikä näin olekaan ollut aina. Vuoteen 1993 saakka pääomatuloja verotettiin yhdessä muiden ansioiden kanssa portaittain suurenevalla prosentilla. Jos muita tuloja oli vähän, saattoi pääomavero jäädä lähelle nollaa. Toisaalta suurituloisten verotus nousi merkittävästi yli nykyisen tason.

Tutkijat ovat sitä mieltä, että pääomatulojen eriyttäminen tasaverolle on tärkein selittävä tekijä 1990-luvun nopealle tuloerojen kasvulle. Sen ansiosta rikkaat pääsevät varallisuuteensa nähden naurettavalla veroprosentilla, kunhan muuntavat tulonsa pääomatuloiksi. Toisaalta pieniä pääomatuloja nostavien verotus kiristyi merkittävästi.

Pääomatulojen palauttaminen yleisen tuloprogression piiriin olisi nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Se vähentäisi rikkaimpien houkutusta verovälttelyyn. Ja rohkaisisi tavallisia kotitalouksia vuokramaan huoneen rintamamiestalostaan tai vapaaksi jääneen omistusasunnon ilman kohtuutonta verotaakkaa.

(Kirjoitettu Lehtiyhtymälle 8.6.2013)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.