25. 01 2014

Kunhan ei politiikkaa

Tammikuun puolivälissä pääministeri Katainen valitteli suomalaisten kielteistä asennetta. Hänen mielestään meillä ollaan turhan kerkeitä ampumaan uusia ideoita alas.

Lausunnollaan Katainen ei kuitenkaan tainnut arvostella Koneen suuromistaja Antti Herliniin, joka muutamaa päivää myöhemmin ennakoi Suomelle perin synkkää tulevaisuutta. Ei, ”kielteisyydellä” tarkoitetaan ihmisiä, jotka ovat eri mieltä. Siis niitä, joiden mielestä pääministerin kaverien ideat vievät tätä yhteiskuntaa vikasuuntaan.

Kun keskustelu käännetään luonteenpiirteisiin, vältetään kätevästi puhumasta itse asiasta. Ei tarvitse perustella, miksi tämä vaihtoehto on tuota parempi, koska arvostelijat nyt ovat liikkeellä väärällä asenteella.

Antonio Gramscin hegemonia kuvaa tilannetta, jossa jonkin ryhmän maailmankatsomus saavuttaa niin ylivoimaisen aseman, että sitä aletaan pitää itsestäänselvyytenä. Sen väitteet muuttuvat mielipiteistä tosiasioiksi ja siirtyvät poliittisen keskustelun tavoittamattomiin.

Hegemoniaa uusinnetaan paitsi mediassa ja politiikassa, myös esimerkiksi kirkossa, koulussa tai vaikkapa kadunnimissä. Tyypillisesti hegemoniaa mukailevat ajatukset tuntuvat ihmisistä neutraaleilta, kun taas kaikki yritykset sen kyseenalaistamiseksi ovat ”politikointia”.

Kun joku maailmankatsomus on päässyt hegemoniseen asemaan, sen kannattaa välttää poliittista keskustelua. Suostumalla väittelyyn se nimittäin tulisi myöntäneeksi, että vaihtoehtoja on olemassa. Siksi on parempi syyttää ihmisiä kielteisestä asenteesta kuin pysähtyä kysymään, miksi esitys ei kansalaisia miellytä

Pääministerin lausunnossa ei siten ollut kysymys yksittäistapauksesta. Hegemonisen vallanpitäjän edun mukaista on säädellä ja jopa hylkiä poliittista keskustelua, sillä vaikka se voittaisi väittelyn, jo vaihtoehtojen olemassaolo on sille uhka.

Muuten: itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa sadat ihmiset marssivat ja kantoivat kylttejä Suomen eriarvoistumista vastaan. Myöhemmin osa päätyi yhteenottoon poliisin kanssa ja rikkomaan pankin ja tavaratalon ikkunoita.

Pääministeri kommentoi tapahtumia toteamalla, että niistä puuttui poliittinen viesti.

 

(Kirjoitettu Lehtiyhtymälle 25.1.2014)

One thought on “Kunhan ei politiikkaa

  1. Eipä sitä paremmin voisi tiivistää. Samanlaisia ajatuksia pyöri päässäni, kun tämä ”kielteisyysilmapiiri” lanseerattiin. Kuinkahan kielteisiä ihmisistä esim. vastikkeellisen työttömyysturvan piirissä kehkeytyy? Veikkaan, että kielteisyys sen kuin lisääntyy…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.