01. 08 2014

Tunneleissa kulkee myös ruokaa ja lääkkeitä

(Julkaistu Aamulehden yleisönosastossa 1.8.2014)

Toimittaja Daniel Wallenius rapotoi (al 30.7.) Gazaan saarron aikana kaivetuista sadoista tunneleista. Jutussa annetaan ymmärtää, että niiden pääasiallinen käyttötarkoitus olisi aseellinen, mikä vuoksi Israel ja Egypti ovat pyrkineet sulkemaan niitä.

Artikkeli sivuuttaa gazalaisten näkökulman sekä sisältää harhaanjohtavia ja epämääräisiä väitteitä. Se esimerkiksi kertoo, että ”Joidenkin tietojen mukaan” tunneleita olisi rakennettu lapsityövoimalla, mikä olisi vaatinut jopa 160 lapsen hengen.

Onkin todennäköistä, että rakennustöissä on mukana ollut alaikäisiä. Gazassa puolet väestöstä on alle 18-vuotiaita ja lasten osallistuminen töihin samalla tavoin normaalia kuin Suomessa vielä muutama vuosikymmen sitten. Väite lasten pakottamisesta hengenvaarallisiin olosuhteisiin on kuitenkin tyypillinen propagandahuhu, jonka käyttäminen puolueettomuuten pyrkivässä mediassa vaatisi lähteen.

Juttu ei muutenkaan taustoita tunnelien merkitystä gazalaisten jokapäiväisessä selviytymisessä. Saarron alettua Gazan talous on romahtanut ja ihmisten arki lepää pitkälti humanitaarisen avun ja salakuljetuksen varassa. Israelin kieltämien tuontitavaroiden joukossa on peruselintarvikkeita, lääkkeitä ja rakennustarvikkeita. Ajoittain listalle ovat kuuluneet myös esimerkiksi lasten koulutarvikkeet ja lelut. Tunneleiden kautta kulkee myös ihmisiä, kuten ulkomaisia toimittajia ja järjestötyöntekijöitä, jotka eivät alueelle muuten pääsisi Israelin ja Egyptin tiukan rajavalvonnan ja byrokratian vuoksi.

Unicefin mukaan 50 000 alle 5-vuotiasta lasta kärsii Gazassa aliravitsemuksesta. Lääkärit ilman rajoja -järjestö valittaa jatkuvasta lääkkeiden ja muiden sairaalatarvikkeiden puutteesta, jonka vaarallisuutta entisestään lisää pula puhtaasta juomavedestä.

Ilman tunneleita tilanne olisi vielä pahempi. Nyt kun suurin osa tunneleista on käyttökelvottomia, saatavuus esimerkiksi lääkkeiden suhteen on entisestään heikentynyt.

Gazan ympärillä käy tiedotussota vähintään yhtä kuumana kuin aseellinenkin. Tällaisessa tilanteessa toimittajien vastuu on erityisen suuri. Oikean tiedon erottaminen ja asiallinen käsittely vaatii perehtymistä ja rehellisyyttä.

Muiden medioiden uutisoidessa Israelin sotatoimista ja niissä kuolleista palestiinalaissiviileistä, Aamulehti julkaisee mieluummin Israelin näkemyksiä toistavan taustatekstin. Se on poliittinen valinta, ei journalismia.

Anna Kontula
Kansanedustaja, Eduskunnan Palestiina-ystävyysryhmän puheenjohtaja

22 thoughts on “Tunneleissa kulkee myös ruokaa ja lääkkeitä

 1. Oikean tiedon erottaminen ja asiallinen käsittely vaatii perehtymistä ja rehellisyyttä.

  Arvostan että pyrit oikean tiedon hankintaan, joten mielipidekirjoituksesi on paikallaan.

  Toimittaja Daniel Wallenius rapotoi (al 30.7.) Gazaan saarron aikana kaivetuista sadoista tunneleista. Jutussa annetaan ymmärtää, että niiden pääasiallinen käyttötarkoitus olisi aseellinen, mikä vuoksi Israel ja Egypti ovat pyrkineet sulkemaan niitä.

  Tätä pääasiallista tarkoitusta Sinäkään et ilmeisesti kiistä? Aseiden, toimittajien ja lääkkeiden lisäksi tunneleissa kulkee myös huumeita. Tunnelit ovat myös Hamasille merkittävä verolähde. Ilman noita veroja Hamas ei myöskään voisi pysyä vallassa. Joten lyhyesti sanottuna, tunnelit ovat gazalaisia sortavan poliittisen eliitin kannalta elintärkeitä.

  Artikkeli sivuuttaa gazalaisten näkökulman sekä sisältää harhaanjohtavia ja epämääräisiä väitteitä. Se esimerkiksi kertoo, että ”Joidenkin tietojen mukaan” tunneleita olisi rakennettu lapsityövoimalla, mikä olisi vaatinut jopa 160 lapsen hengen.

  Nuo ”epämääräiset väitteet” perustuvat Pulitzer Centerin mukaan BBC:n, Financial Timesin and The Economistin toimittajan Nicolas Pelhamin raporttiin, joka on julkaistu Institute of Palestine Studiesissa.

  Onkin todennäköistä, että rakennustöissä on mukana ollut alaikäisiä. Gazassa puolet väestöstä on alle 18-vuotiaita ja lasten osallistuminen töihin samalla tavoin normaalia kuin Suomessa vielä muutama vuosikymmen sitten.

  Suomessa ei lapsia käytetty sotilaallisten linnoitusten rakentamisessan missään vaiheessa.

  Väite lasten pakottamisesta hengenvaarallisiin olosuhteisiin on kuitenkin tyypillinen propagandahuhu, jonka käyttäminen puolueettomuuten pyrkivässä mediassa vaatisi lähteen.

  Tässä on siis yksi lähde, ja tässä toinen. Lisää on netti pullollaan, mutta ehkä tämä riittää.

  Juttu ei muutenkaan taustoita tunnelien merkitystä gazalaisten jokapäiväisessä selviytymisessä. Saarron alettua Gazan talous on romahtanut ja ihmisten arki lepää pitkälti humanitaarisen avun ja salakuljetuksen varassa. Israelin kieltämien tuontitavaroiden joukossa on peruselintarvikkeita, lääkkeitä ja rakennustarvikkeita. Ajoittain listalle ovat kuuluneet myös esimerkiksi lasten koulutarvikkeet ja lelut. Tunneleiden kautta kulkee myös ihmisiä, kuten ulkomaisia toimittajia ja järjestötyöntekijöitä, jotka eivät alueelle muuten pääsisi Israelin ja Egyptin tiukan rajavalvonnan ja byrokratian vuoksi.

  Hyvä kysymys kuuluu, miksi Egypti on sulkenut tunnelit, kun taas Israel edelleen sotatoimien ollessa käynnissä sallii tavarakuljetukset Gazaan.

  Unicefin mukaan 50 000 alle 5-vuotiasta lasta kärsii Gazassa aliravitsemuksesta. Lääkärit ilman rajoja -järjestö valittaa jatkuvasta lääkkeiden ja muiden sairaalatarvikkeiden puutteesta, jonka vaarallisuutta entisestään lisää pula puhtaasta juomavedestä.

  Saarto on maailman vanhin sodankäyntikeino. Gazassa Hamas saartaa omaa kansaansa. Poliittinen eliitti voi pulskasti, mistä saa hyvän käsityksen katsomalla näitä valokuvia.

  Gazan ympärillä käy tiedotussota vähintään yhtä kuumana kuin aseellinenkin. Tällaisessa tilanteessa toimittajien vastuu on erityisen suuri.

  Ja erityisesti myös poliitikoilta. Se on poliittinen valinta, ei journalismia.

  Mistä mahtaa johtua, että Palestiina-sympatia kerää lähinnä vasemmistolaista porukkaa? Kun mietit, niin vasemmistolainen ideologia nojaa kolmeen arvoon: antikapitalismi, antikonsumerismi ja antisiionismi. Tämä erinomainen Washington Postin artikkeli valaisee hyvin, jos joku lukijasi Sinun lisäksesi on kiinnostunut siitä, miten ”äärioikeistolaisuus” nostaa EU:ssa päätään.

  Arvostan työtäsi humaanimman maailman puolesta, ja toivon että ehdit lukaista nuo linkit. Niistä selviää melko yksiselitteisesti, että julman, uskonnollisen autoritaarisen hallinnon tukeminen on ongelmallista.

 2. Niin anti-siionismiin, minkä takana on myös paljon juutalaisiakin maailmalta ja jopa Israelin sisällä. Anti-siionismi ja anti-semitismi kun ovat hyvin eri asioita.

 3. Terroristeja ei kannata puolustaa! Tunnut olevan aika lailla aivopesty ja sokaistu. Tutustupa aineistoon, mitä on netissä saatavana. On videoita, haastatteluja ym., jotka selvästi osoittavat, miten Hamas terrorisoi jopa omaa kansaansa. Surullista katseltavaa, miten tätä kärsivää siviilijoukkoa kohdellaan, jopa hakataan, kun se Israelin kehotuksesta lähtee kodistaan pommituksia pakoon. Hamas iski myös kuorma-autoihin, jotka halusivat kuljettaa lääkkeitä ja muitakin perustarvikkeita gazalaisille. Hamas suojelee aseitaan siviileillä, kun taas Israel suojelee kansalaisiaan aseilla – melkoinen kontrasti! Hamasin tavoite onkin saada näkyviin mahdollisimman paljon siviiliuhreja omalla puolellaan.

  1. Juhani, minä en ole kiinnostunut puolustamaan ”terroristeja”, vaan niin lapsia, joita Israel tappaa päivittäin Gazassa. Konservatiivinen ja islamistinen hamas ei ole vasemmistolle kumppanuusjärjestö, mutta Gazan lasten henki on vasemmistolle aivan yhtä arvokas kuin kenen tahansa.

   Netissä on paljon erilaista propagandamateriaalia, ja siksi kehottaisin sinuakin perehtymään tarkoin, kuka sanoo ja mitä. Itse koetan pitäytyä kansainvälisesti tunnustettujen ihmisoikeusjärjestöjen ja muiden vakiintuneiden toimijoiden materiaaliin.

 4. Hyvä edustaja!
  Olen kuvitellut, että edustajana otatte ensin selvää asioiden taustoista kokonaisuudessaan, alkaen historiasta tuhansia vuosia taaksepäin. Vasta sitten voitte tehdä oikeita johtopäätöksia ja todellista faktaa kirjoitella julkisesti.
  Tiedän, että Israelinkin puolella ja Gazassa monet arabit rukoilevat juutalaisten puolesta ja siunaavat heitä. Heitä on runsaasti töissä Israelin puolella ja he ovat erittäin tyytyväisiä saamaansa kohteluun, palkkaan, lomiin, terveydenhuoltoon jne. Monilla heistä on se ongelma, että he eivät palata Gasaan sillä heidät ammutaan syytettynä vehkeilystä juutalaisten kanssa.
  Rukoilen monien, monien muiden Jeesukseen uskovien kanssa sekä arabien että juutalaisten puolesta, sillä me rakastamme heitä Jeesuksen rakkaudella. Sillä kun he löytävät Herran Jeesuksen, heidän elämäänsä tulee rauha ja ilo.
  Sitä paitsi olemme murheellisia siitä, että te poliitikot syydätte rahaa terroristeille, että heillä olisi paremmat mahdollisuudet tehdä terroritekoja ja opettaa lapsiaan vihaamaan toisia. Siksi rukoilemme myös teidän puolestanne, että Jumala avaisi teidänkin silmänne ja korvanne totuudelle.

  1. Johanna, tunnen kyllä historian, joskin poliitikkona minua kiinnostaa enemmän tulevaisuus.

   Tällä hetkellä ainoa ”terroristi”, jolle suomalaispoliitikot (välillisesti asehankintojen kautta) syytävät rahaa, on Israelin armeija. Ja minäkin olen sitä mieltä, että nämä asekaupat tulisi pikimmiten lopettaa, sillä ne vain ylläpitävät, ruokkivat ja pitkittävät konfliktia.

 5. Ootko ihan tosissasi??????!!!! Näitä tunneleita on rakennettu johtamaan Israelin siviiliväestön takapihoille ja Hamasin päätavoite on poistaa Juutalaiset maailmankartalta, siis uusi holokausti! Tää alkaa jo muistuttaa nazi-saksaa! Tunneleita rakentaa myös Gazan lapset ja monta on jo kuollut siihen. En tajuu millai voi olla noin sokea ja puolustella terrorijärjestö Hamasin tekoja! Gaza on saanut tonneittain rakennustarvikkeita jolla piti rakentaa kouluja, sairaaloita ym. kaikki se on mennyt tunnelien rakentamiseen! Tukemalla Hamasia ei auteta Gazalaisia, koska kaikki rahat menee joko Hamasin johtajien taskuihin tai aseitten ostamiseen! 🙁 http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/At-least-160-children-died-digging-tunnels-for-Hamas-369138

  1. Anne, tunneleiden kautta ei tietääkseni ole toteutettu yhtään terrori-iskua (siis satunnaisesti siviiliväestöön suunnattua iskua). Lisäksi valtaosa johtaa niistä Egyptiin, siis Israelista poispäin (israeliin menee joitakin kymmeniä, Egyptiin noin 1600 tunnelia). On naurettavaa väittää, että tunneliverkoston ensisijainen tarkoitus olisi Israelin terrorisointi.

   Mutta kun nyt otit nuo toisen maailmansodan rinnastuksen esille, niin jonkun ihmisryhmän aitaaminen pienelle suljetulle alueelle, pitäminen ilman riittävää ruokaa, lääkkeitä ja juomavettä sekä pommien pudottelu niskaan tosiaan muistuttaa toisintoa historiasta. Niin hirveää kuin sen ajatteleminen onkin.

   Myös silloin ihmiset kaivoivat tunneleita.

 6. Muista aina kaikki ihmiset kerran joutuvat Jumalan eteen ja silloin sinä vastaat sanoistasi
  täällä pallolla. Vaikka et itse uskoisikaan Jumalaan, Hän totisesti on!

 7. On todella surullista, että viattomat palestiinan asukkaat kärsivät, mutta se ei ole IDF:n syy. Hamas tietää, että kun se lähettää raketin, Israel vastaa tuleen. Ei umpimähkään räiskimällä vaan todella tarkasti. Jos uimarannalta tai asuinrakennuksesta lähtee raketti, kaikki kyllä varmasti tietävät, että lapset ym. sivulliset pitäisi kiireesti ajaa pois alueelta. Sen sijaan terroristit kannustavat asukkaita jäämään, tai jopa väkivalloin pakottavat heidät jäämään ”tykin ruuaksi” – näin saadaan taas uhriluvut nousemaan, hyviä valokuvia ja maailman sympatiat.

  IDF ei räiski summittaisesti sinne tänne siviilikohteisiin tarkoituksenaan tappaa mahdollisimman monta siviiliä (kuten Hamas), vaan – uskomatonta kyllä – ilmoittaa etukäteen, mihin aikoo iskeä (esim. rakennuksesta lähtevän tunnelin takia): Lentolehtisillä, puhelinsoitoilla, tekstareilla pyytää kaikkia sivullisia poistumaan alueelta. Minkä IDF sille voi, että Hamas päinvastoin haalii paikalle lapsia ja naisia.

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014080118534772_ul.shtml

  Missä sodassa vihollista näin varoitetaan etukäteen moneen kertaan ja vielä ammutaan varoituslauksuksia – vieläpä annetaan 80% alueen sähköstä, korjataan oman hengen kaupalla Hamasin itse pommittamia sähkölitoksia, kuljetetaan jatkuvasti rekoilla lääkkeitä ja ruokaa, perustetaan kenttäsairaaloita ja hoidetaan vastapuolen haavoittuneita? Mietipä, miten puolestaan israelilaiselle käy, jos hän joutuu Hamasin käsiin, niin kuin nyt pelätään Hadar Goldinille käyneen. Ei paljon ihmisoikeuksia kunnioiteta, teloittavat omiaankin, jos uskaltavat vastustaa Hamasia.

  IDF olisi voinut – jos Palestiinan tuhoa haluaisi – tuhota koko Gazan (pelkästään ohjuksilla, ilman että suorittaisi riskialttiita maahyökkäyksiä, joissa on vaarana menettää omia sotilaita). Mutta Israel ei halua kylvää kuolemaa. Se haluaa rauhaa, shalom. Jos Hamas suostuisi lopettamaan jatkuvan rakettitulensa (, joka on kestänyt jo vuodesta 2005, jolloin Israel rauhan toivossa luovutti Gazan Palestiinalle. Palkaksi se on saanut kaikki nämä vuodet tuhansia raketteja niskaansa – jatkuvasti), Israelilla ei olisi mitään tarvetta puolustautua: sota loppuisi sillä sekunnilla. Mikä valtio antaisi asukkaidensa olla jatkuvan tulituksen alla? Valtion velvollisuus on suojella kansalaisiaan. Kyselepä ihan itse Israelissa asuvilta muslimeilta/palestiinalaisilta, onko heidän elämänsä surkeaa ja kurjaa – ei ole. Hamas on tuhonnut Gazan lähtien heti v. 2005 niistä sadoista hyvinvarustelluista kasvihuoneista, jotka israelilaiset Gazasta lähtiessään jättivät heille. Nekin piti tuhota.

  Vaikeaa Israelin on neuvotella (EU:nkin terroristijärjestöksi luokitteleman) porukan kanssa, jonka perustamisasiakirjassa tavoitteena on Israelin hävittäminen maailmankartalta.

 8. Jos Suomi joutuisi vastaavan hyökkäyksen kohteeksi niin kuinka monen suomalaisen henki voidaan uhrata enne kuin Suomen armeija saisi luvan vastata iskuun? Olisitko Anna valmis uhraamaan itsesi ja perheesi ensimmäiseksi?

 9. Ei mitaan lisattavaa kenenkaan tahan asti kommentoineen viesteihin. On hapea etta Suomella on kansanedustajia (kuten myos media), jotka eivat tieda juuri mitaan todellisuudesta, ja silti kehuvat etta oikean tiedon erottaminen ja asiallinen käsittely vaatii perehtymistä ja rehellisyyttä. Mikset sita sitten tee??
  Muutama esimerkki joihin, kuten paljon muuhunkaan ei tarvita puolueetonta medialahdetta, koska sellaista ei ole olemassa.
  Yksi viimeisimmista loydetyista terroritunneleista ovat YK:n klinikan rakennuksesta Gazassa,..Klinikan jonka Hamas rajaytti ja tappoi samalla sotilaita. Tunneli olisi aivotoimintasi mukaan YK:n laakkeiden sailytysta ja kuljetusta varten.
  Poika joka on nyt kaapattu ja Hamasin hallussa, kaapattin Israelin puolelta terroritunnelia kayttaen. Poika oli armeijan palveluksessa. Tunnelin kaytto ei olisi aivotoimintasi mukaan merkityksellinen koska kaapattu ei ollut siviili.
  Israeliin johtavien terroritunneleiden kautta on tullut viime kuukauden aikana lahemmas sata terroristia, joiden tavoitteena on ollut siviili-ja sotilaskohteet. Heidat on onneksi havaittu ja osa tuhottu, mutta ihmishenkia menettaen ajettu takaisin. Tunnelien kaytolla ei aivotoimintasi mukaan ole terroriarvoa, koska yritykset epaonnistuivat.
  Kun Gazasta vuotaneen tiedon mukaan viela selvisi, miksi lahemmas sata tunnelia on kaivettu Israelin puolelle vuosien tyona, selvisi etta Hamasin ultimate goal oli kuljettaa satoja terroristeja samaan aikaan Israelin puolelle juutalaisten juhlapyhana nimelta Rosh Hashana joka on parin kuukauden paasta, ja etta tavoitteena oli yli tuhannen siviilin kaappaus lahikylista samanaikaisesti. Kiitos Israelin tiedustelupalvelun, kyseinen veriloyly saadaan nyt estettya. Tunnelien kayttotarkoitus on aivotoimintasi mukaan merkitykseton, koska mita ei viela tapahtunut.
  Tunnelien rakennukseen osallistuneet 160 lasta jotka ovat kuolleet, ei ole pakotettu tyohon, vaan he ovat kuolleet epainhimillisista ja vaarallisista olosuhteista johtuen. Etta totuuden saisi peitettya, aivotoimintasi sanoo sinulle etta hyva etta heita on tyollistetty ja on normaalia kayttaa lapsia terroritunneleiden rakentamiseen.
  Hamas on kayttanyt tunneleiden rakentamiseen 90 miljoonaa dollaria. Pelkastaan silla rahalla saisi esimerkiksi ruokaa ja laakkeita 50000 ihmiselle vuoden jokaisena paivana.
  Viallinen aivotoimintasi kuitenkin sanoo etta niin mutta kun ei saanut…. vaikka:
  Gaza on yksi maailman parhaiten tuettuja alueita rahallisesti ja saarrolla pyritaan estamaan ensisijaisesti aseiden salakuljetus, kun Israel kuljettaa 300 rekkakuormallista hyodykkeita (laakkeineen) Gazaan paivassa. Nyt aivotoimintasi kuitenkin sanoo etta ”niin mutta ne lasten lelut…”

  Mita tulee Egyptiin johtaviin tunneleihin, joiden ensisijaisena tarkoituksena on terrorin tukeminen, jonka tiedamme aseiden ja rajahteiden maarasta Gazassa, joissa samalla kulkee erityisesti huumeet, mutta myos ihmisia, polttoainetta sun muuta…. tiedatko etta jos tunneleita olisi 1600 niinkuin sanoit, niin 12 kilometrin rajakaistaleella olisi tunneli joka 7.5 metrin valein!!!!!!! Sallin jo sinunkin nauraa…mutta aivotoimintasi ei sita sallii.

 10. (Muiden medioiden uutisoidessa Israelin sotatoimista ja niissä kuolleista palestiinalaissiviileistä, Aamulehti julkaisee mieluummin Israelin näkemyksiä toistavan taustatekstin. Se on poliittinen valinta, ei journalismia.)

  Eikös hyvään journalismiin kuulu selvittää taustat perinpohjin ja katsella asiaa kummaltakin kantilta. Nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että sinä teet omat johtopäätöksesi pelkkien palestiinalaislähteiden pohjalta.
  Ymmärrän kyllä että poliitikkona tulevaisuus on etusijalla. Mutta tulevaisuutta ei pysty rakentamaan, ilman että tuntee historian. Muuten todennäköisesti vain toistaa aikasemmin tehdyt virheet.

  Avustuskuljetukset eivät valittevasti päässeet Gazaan asti, Hamasin rikottua vajaa pari tuntia tuoretta tulitaukoa. Ikävä kyllä Hamasin tarkoituksena ei ole palestiinalaisten avustaminen tai tukeminen millään muotoa. Heidän ainoa tarkoituksensa on tuhota Israelin valtio keinolla millä hyvänsä.
  Tätä ei pitäisi kenenkään pystyä tukemaan hyvällä omallatunnolla.

  Kiitos

 11. Hamasin toiminnasta voi kertoa
  esim sen että
  1.8.2014 se ampui enemmän kuin 60 rakettia juutalaisia kohti. Tavoite oli tuhota kansalaisia ja aiheuttaa heille pelkoa.
  Viime kuukauden aikana se on ampunut yli 3000 rakettia tavoitteena tuhota juutalaisia ja julkisia kohteita, myös kansainvälistä lentokenttää se on yrittänyt tuhota piittaamatta siitä minkä maan kansalaisia siellä sillä hetkellä on.
  Onneksi Israelin korkea asetekninen taso on pystynyt ainakin vähältä osin vähentämään näiden vaikutusta.

 12. Anna, käytä ihmeessä 15:44 min elämästäsi ja kuuntele tämä mielipide. FT neurotieteilijä, uskontotutkija Sam Harris perustelee, miksi ei kritisoi Israelia. Ja kyseessähän ei ole kiihkouskovainen jenkki vaan pesunkestävä ateisti. Kannattaa painaa playtä ja kuunnella ja seurata itse samalla tekstiä niin varmasti ymmärtää oikein.

  http://www.samharris.org/blog/item/why-dont-i-criticize-israel

 13. Anna Kontula – Israel ei pelkää maailmaa ja Israel haluaa kehittää oman maan elinolosuhteita rauhassa. Koska olet ajattelija ja paikassa, jossa järjen käyttö pitäisi olla tärkeää, niin annan sinulle ajattelemisen aihetta.

  a) Israel on sotateknisesti ylivoimainen ja pystyy pyyhkäisemään Gazan asukkaat hetkessä olemattomiin jos haluavat näin tehdä.

  b) Koska Israel on kohdan a) mukainen sotilasmahti tuolla alueella niin kysy nyt itseltäsi miksi Israel ei hävitä koko Gazan aluetta ja sen asukkaita ja ota sitä käyttöönsä? Huom. Israel ei pelkää muuta maailmaa vaan haluaa kunnioittaa muita kansoja.

  c) Miksi sotatoimialueelta Gazan viranomaiset eivät evakuoi naisia ja lapsia ym. ei sotaan osallistuvia henkilöitä vaan päin vastoin pakottaa heitä olemaan siellä paikallaan? Suomessa pyrittiin evakuoimaan siviilit Karjalan rajalta sodassa – näin esimerkkinä.

  d) Miksi YK:ssa sallittiin avoin viha yhtä kansakuntaa kohtaan vaikka YK on rauhaa(muka) turvaamassa? Iranin edellinen presidentti Mahmoud Ahmadinejad piti puheen YK:ssa missä hän sanoi Israelin valtion hävittämisen olevan Arabikansojen yksi tavoite (puhui puheessaan myös muuta ei oikeata rauhaa turvaavaa asiaa mm. Amerikan hävittämisestä)?

  e) Miksi palestiinan alueella asuvat arabit pitävät tärkeänä maailman asenteen kääntämistä Israelin vastaiseksi mm. tuolla YK:ssa?

  f) Tiesitkö sen, että muslimit kasvattavat lapsiaan vihaan toisin ajattelevia vastaan? Lapset kasvatetaan jo pienestä näkemään kaikki ”muut” uhkana ja vihattavina kohteina. Katso dokumentti YLE:ltä kertomus rikotuista kameroista, jos vielä löytyy, Katso se suomalaisin linssein, älä sen kuvaajan linssein, niin huomaat monta kummallista asiaa.

  g) Tiesitkö arabiheimoilla olevan myös keskinäistä vihaa keskenään? Afganistanissa nostettiin amerikkalaisten toimesta valtaa arabiheimo, joka alkoi järjestelmällisesti hävittämään toista heimoa. Meni vihollinen -nimikkeen alle. Olen henkilökohtaisesti keskustellut sieltä paenneen arabin kanssa pitkän tovin(makasimme samassa sairaalahuoneessa).

  Jos pitää omaa kantaa vain ainoana oikeana niin nämäkin minun rivini ovat sitten vain propagandaa sinulle!

  Siunausta sinun, Anna Kontula, elämääsi Jeesuksen Kristuksen nimessä. (Häntä saat kiittää myös omasta sivistyksestäsi)

 14. Muista Anna että joudut viimeisellä tuomiolla vastuuseen näistäkin sanoista mitä olet ylempänä kirjoittanut. Et voi paeta sitä.

 15. Kiitokset edustajalle hyvästä kirjoituksesta. Olen suorastaan järkyttynyt proisrael väen rynnistämisestä ja öyhötyksen määrästä. Sotarikos on sotarikos, vaikka sen tekisi juutalainen. Ihmisoikeusloukkaus on ihmisoikeusloukkaus, vaikka sen tekisi juutalainen. Ei Israelin valtion ja armeijan (mikäli ovat eri asia) törkeyksiä voi millää puhtaaksi pestä. Palestiinan konfliktin ihmisoikeusloukkaukset vähenevät 99,9 % sillä että israelilaiset lopettavat ihmisoikeusloukkausten tekemisen.

  Siirtokunnat ovat väärin, Gazan saarto on väärin, tiesulut Palestiinalaisalueella ovat väärin, Palestiinan ulkorajojen vahtiminen muualle kuin Israelin suuntaan on väärin, Hellfire -ohjusten ampuminen Palestiinalaisalueelle on väärin, Palestiinalaisten johtajien salamurhaaminen on väärin, palestiinalaisten vangitseminen ilman oikeudenkäyntiä on väärin, makean veden omiminen Palestiinalaisalueelta on väärin. Jne jne, vääryydet ovat vääryyksiä eikä niitä voi selittämällä ja antisitäjatätä huutelemalla muuttaa ei-vääryyksiksi. Ei vaikka tekijänä olisi itse juutalainen. Ei vaikka kädessä olisi paksu pakka natsi- ja holokaustikortteja ja taskut pullistelisivat adhominem leimoja. Ei vaikka vastapuolella on pronssikautisia tapoja vaaliva ja kyykkyyn painettu paimentolaisheimo joka eurooppaan päästessään saa autot palamaan ja kerrostalolähiöt slummiutumaan.

  Todellisuudessa ei ole hyviksiä ja pahiksia erikseen vaan kaikissa osapuolissa on hyvää ja jotain pahaa. Tätä taustaa vasten Israelin armeijan törkeyksien valkopesu ja eri mieltä olevien uhkailu Jeesuksella ei ihan vaikuta loppuun asti harkitulta toiminnalta. Saattaisipa joku arvella havaitsevansa jopa mustavalkoista ajattelua.

 16. Tiedoksi sinulle Jamppa, Jeesus ei ole uhka vaan ainoa mahdollisuus pelastukseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.