02. 09 2014

Sekatyömies tulee takaisin

Kuten usein ennenkin, on ihmisten arkea muokkaavan murroksen taustalla uuden teknologian kehittyminen. Muutos on käynnistynyt huomaamatta, kun ihan tavalliset ihmiset ryhtyvät pikkuhiljaa toimimaan toisin.

Vaikka eilisen teollisuusyhteiskunta ei koskaan ollut niin eheä kuin jälkikäteen tavataan muistaa, oli siinä kuitenkin järjestyksen meininki. Ihmiset kävivät säännöllisesti töissä, seitsemästä neljään ja siinä välissä ruokatunti, viikonloput vapaana. Kouluissa pulpetit seisoivat riveissä ja välitunneista tiedotettiin tehtaan pilliä muistuttavalla kellolla. Useimmissa kodeissa syötiin viideltä ja katsottiin uutiset puoli yhdeksältä. Lauantaisin oli sauna.

Nyt kaikki on vinksin vonksin. Kaupat ovat auki milloin sattuu, ihmiset menevät yöpuulle milloin sattuu, lukiot ovat luokattomia ja yhteisen aterian järjestäminen vaikeaa. ohjelmia katsotaan netistä kun itselle sopii, ja kuntosalien kaltaiset aikaan sitoutumattomat yksilöharrastukset kukoistavat.

Yhä useammin ihmisten tulot kertyvät useasta eri lähteestä, on palkkatyöpätkää, urakkakeikkaa, osapäiväyrittäjyyttä ja sosiaalitukia sekaisin. Tähän työelämän pirstoutumiseen kuuluu jatkuva säätö ja epävarmuus. Kun ei ensi kuun tuloista tiedä, ihmiset alkavat arvostaa vaihtoehtoisia ansaintatapoja sekä elämäntapaa, jossa tarvittaessa pärjää pienemmälläkin rahalla.

Epävarmuus on johtanut kierrätyksen, tuunauksen, talkoiden ja perhesuhteiden renessanssiin. Vaikka tänään olisikin rahaa uuteen sohvaan, on turvallista tietää, että huonekaluja voi saada huokeasti huuto.netistä, kunhan eno vain lainaa peräkärryään.

Sitten on pop up -talous. Siis sellainen satunnainen ja epäammatillinen liiketoiminta, jossa olemassa olevien resurssien jakamisella voi tienata kolikon tai kaksi. Viime aikoina eniten on julkisuudessa keskusteltu ravintolapäivistä, pop up -kirpputoreista ja amatööritakseista, mutta ilmiö on paljon laajempi. Esimerkiksi pop up -majoituksen lippulaiva Airbnb on noussut nopeasti yöpymisissä mitattuna kansainvälisten majoitusyritysten mammuttisarjaan.

Ajoittain tulee uusi elämäntapa hyvin lähelle sadan vuoden takaista maatalousyhteiskuntaa, jossa elanto raavittiin kokoon sieltä sun täältä. Erona vanhaan kuitenkin on, että uudessa pop up -taloudessa internetillä on keskeinen sija. Valtakunnalliset tai globaalit verkkoalustat toimivat markkinatoreina, joilla liikenteen vilkkaus takaa kaupan jatkumisen, vaikka yksittäiset toimijat vaihtuvat.

Olemme uuden elämäntavan kynnyksellä. Murrosaikojen hienous on siinä, että kun vanha lumous on särkynyt mutta uusi vasta muotoutumassa, hetken verran on kaikki mahdollista.

(Kirjoitettu Aamulehdelle 31.8.2014)

2 thoughts on “Sekatyömies tulee takaisin

  1. Siis millaisen uuden ajan kynnyksellä?
    Tuo, mitä kuvasit, on tätä hetkeä, murrosta. Se ei tarkoita tulevaa, hahmottumassa olevaa. Kuuluuko siihen välttämättä tuo jo hurmolliseksi osin kehittynyt koneiden määrittämä (tieto)koneyhteiskunta? Olemmeko tuon hurmoksen lakipisteessä?
    Onko mahdollista myös yhteisöllisyyden, aitojen ihmiskontaktien nousu ja myös toisten taidon kunnioittaminen, laadun arvostaminen? Onko tulossa eheytymisen, koostumisen aika, pyrkimys pois tämän yhteiskunnan vieraannuttavista osasista? Vieraantuminen on toki osa nykyistä talousjärjestelmää, joten jos vieraantumisessa on tapahtumassa muutos, onko samalla se enne talousjärjestelmän syvemmästä muutoksesta?
    Kirjoitit kaiken olevan mahdollista, minkä itse haluaisit tulevaisuudessa olevan olemassa olevaa, mitkä ovat Sinun utopiasi, tulevaisuuden yhteiskunnan (yhteisöjen?)tavoitteesi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.