15. 09 2014

Kenen veroeuroja jahdataan?

Varjotaloudella tarkoitetaan laittoman harmaan talouden lisäksi myös sellaista verokikkailua, jossa rahansiirtojen päätavoitteena on verojen välttely. Vuoden 2011 hallitusohjelmassa verovajeeseen suhtaudutaan vakavasti. Harmaan työn lisäksi siinä luvataan puuttua myös omistamiseen ja sijoitustoimintaan liittyvään verovälttelyyn.

Nyt syksyllä 2014 näyttää siltä, että paperin kunnianhimoisista tavoitteista ovat edenneet vain ne, jotka koskevat ruohonjuuritason yrittäjää ja duunaria.  On saatu rakennusalan veronumero, kotitalouksien työnantajavelvoitteiden hoitoa helpottava palkka.fi-palvelu ja kansalaisille suunnattu pimeän työn vastainen kampanja. Arvonlisäverokertymään toivotaan euroja kuitin tarjoamisvelvollisuudesta käteiskaupassa. Tekeillä on myös Viranomaisten keskitetty vihjepalvelu, jotta kansalaisten olisi helpompi ilmoittaa havaitsemansa harmaan talouden.

Sen sijaan varjotalouden suuriin toimijoihin suunnatut hankkeet ovat jääneet pyörimään toimikuntiin ja työryhmämietintöihin. Oikeastaan ainoa suureen rahaan kohdistuva konkreettinen toimenpide on siirtohinnoittelua koskeva verohallinnon valvontahanke, joka sekin sakkaa valitusoikeudessa.

Osa tavoitteista näyttää unohtuneen kokonaan. Vaikka hallitusohjelmassa sitoudutaan säilyttämään arvopaperimarkkinoiden julkisuus vähintään nykytasolla, on valtiovarainministeriö nyt ehdottamassa hallintarekisterien laajentamista. Ja vaikka kahdenvälisiä verotietojen vaihtosopimuksia on solmittu useita, niitä ei juurikaan käytetä.

Veropohjan laajentamiseen tähtäävä toiminta on yleensä valtion talouden ja kaikkien veronmaksajien etu. Verovuodoilla on kuitenkin eroja. Niin talouden kuin yleisen oikeustajunkin näkökulmasta kansainvälisten terveysyritysten aggressiivinen verosuunnittelu on huomattavasti suurempi ongelma kuin vuokratuolikampaajan kuutamourakka.

Näyttää siltä, että Suomalaisessa päätöksenteossa varjotalous mielletään kuitenkin edelleen rakennustyömaiden ja ravintoloiden pimeänä keikkatyöläisenä. Veroparatiiseista ja osinkojen aliverotuksesta kyllä puhutaan paljon, mutta oikeasti ei eliitin ja suuryritysten verovälttelyä ilmeisesti tahdota hillitä.

 

(kirjoitettu Vasenkaistalle 13.9.2014)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.