24. 11 2014

Ulkopuoliset

Alaovelle on ilmestynyt lappu. Siinä kerrotaan, että pesutuvasta on tavattu ”ulkopuolinen henkilö” nukkumassa.

Nyt asukkaita kehotetaan tarkkaavaisuuteen. Ketään ei saa päästää alaovesta ja jos taloyhtiön tiloissa havaitaan tuntemattomia, pitää asiasta ilmoittaa poliisille tai suoraan numeroon 112.

Kovaa tekstiä. Siinä maailma jaetaan ”meihin”, joilla on varaa lämpöiseen kotiin, sekä ”ulkopuolisiin”, jotka eivät saisi nukkua edes tyhjän pesutuvan betonilattialla. Meihin, joilla on valta usuttaa viranomainen ajamaan ”ulkopuoliset” pois, tarvittaessa väkivalloin, vaikka ulkona on jo pakkasta öisin.

Laki antaa keskiluokalle luvan ja välineet suojella omaa maailmaansa ikäviltä häiriötekijöiltä ilman, että itse pitäisi antautua kiusalliseen ja potentiaalisesti vaaralliseenkin konfliktiin tuntemattoman kanssa. Sitähän varten tässä veroja maksetaan. Ei taloyhtiömme voi sentään majataloksi ruveta, siitähän seuraisi kaaos. Sellaisista ihmisistä ei ikinä tiedä, sytyttävät vielä tulipalon. Täällä asuu sentään kunnon ihmisiä, jotka käyttävät heijastinta ja osallistuvat yhteisvastuu-keräykseen.

Suomessa on tuhansia asunnottomia ja hyvinkin tuplaten niitä, jotka eivät syystä tai toisesta voi ensi yönä mennä kotiin. Joka vuosi ihmisiä kuolee kylmään. Useimmat eivät kuole, mutta palelevat sitäkin enemmän.

Vielä lapsuudessani kerrostalon rappukäytävät oli tapana pitää lukitsematta ja tiukan paikan tullen löytyi kaupungeissa siis helposti lämmittelypaikkoja. Maatalousyhteiskunnassa taas satunnaiset yösijan kysyjät majoitettiin karjasuojiin tai tuvan lattialle, varsinkin talvisaikaan. Niin toimivat kaikki, jotka pitivät itseään kunnon ihmisinä.

Nykyisin väkivaltarikoksia tehdään vähemmän kuin ehkä koskaan Suomen historiassa. Samoin useimmat onnettomuustyypit ovat vähentyneet selvästi. Suomi on siis turvallisempi paikka elää kuin koskaan aikaisemmin.

Silti ihmiset pelkäävät toisiaan. Pelkäävät niin, että ajavat lähimmäisensä mieluummin pakkaseen kuin antavat viettää yön pyykkituvassa, jossa kuokkavieras tuskin häiritsee ketään. Nykyään varmin tapa löytää yösija onkin rikkoa liiketilan ikkuna, sillä putkaan ei pääse aina edes pyytämällä ja suojat ovat vähissä. Se vahvistaa mielikuvia uhkaavista ulkopuolisista.

Todellisuudessa useimmat ihmiset eivät ole vaarallisia. Nämä laput ovissa, niitä meidän pitäisi kavahtaa.

(Kirjoitettu Aamulehdelle 22.11.2014.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.