03. 12 2014

Uusi ydinvoimala tarpeeton, turvaton ja toivottoman vanhanaikainen

Arvoisa puhemies,

Vasemmistoliitto ei kannata ydinvoimaa, koska se on kallista, vaarallista ja vanhanaikaista. Uraanikaivokset aiheuttavat vakavia ympäristöongelmia, energiantuotannossa on yhä riskejä, eikä loppusijoitusta ole ratkaistu.

On selvää, että Suomen energiapolitiikan pitää joustaa teknologisten, tuotannollisten, ekologisten ja elämäntavallisten muutosten myötä. Ydinvoima ei jousta. Kun päätös kerran on tehty, tulee ydinvoimasta ehto, johon muun yhteiskunnan on mukauduttava.

Jokainen ydinvoimalan rakentamispäätös sitoo energiavalintojamme ihmisiäksi. Pyhäjoen tapauksessa se tarkoittaa, että valot sammutettaisiin vasta vuoden 2084 tienoilla. Investointikustannukset huomioiden siihen ei aikaisemmin ole varaakaan. Me emme voi mitenkään ennakoida energiataloutta niin pitkälle, kun jopa lähiajan valtavirta-arvioissa lisäsähkön tarpeesta on kymmenien prosenttien heittoja.

Olisi hölmöä naulata sähkön tuotanto ydinvoimaan tilanteessa, jossa energiateknologiat – niin tuotanto kuin kulutuskin – ovat valtavassa murroksessa. Ydinvoiman osuus maailman sähköstä on laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana yli kolmanneksen. Samaan aikaan uusiutuvan energian kasvukäyrät nousevat jyrkästi, jopa keskellä talouskriisiä. Läntisissä teollisuusmaissa ydinvoimarakentamisen kultakausi päättyi jo aikoja sitten, mutta nyt jo Kiinakin tuottaa tuulivoimalla enemmän sähköä kuin ydinvoimalla.

Arvoisa puhemies,

vaikka vasemmisto suhtautuu ydinvoimaan yleensä ottaen kriittisesti, käsillä olevaan periaatepäätökseen liittyy vielä erityisiä ongelmia.

Fennovoiman tavoitteena on tuottaa energiaa kilpailukykyiseen hintaan, mutta tavoitteen uskottavuutta nakertaa, että varsin merkittävä joukko osakkaita on jo vetäytynyt hankkeesta. Jäljellä on venäläisen Rosatomin lisäksi lähinnä julkisomisteisia yhteisöjä – näin yksityisen sektorin projektina mainostettu ydinvoimala on siis mitä suurimmassa määrin julkinen investointihanke, meidän kaikkien asia.

Muistaako joku vielä Olkiluodon? Sen kolmannesta reaktoristahan piti tulla globaalin ydinvoimarakentamisen uuden aallon lippulaiva. Toistaiseksi siitä on tullut vain kansallinen virtahepo olohuoneessa. Vuosia ja miljardeja on kulunut yli tuplaten luvatusta, eikä sähköä synny vielä edes tavallisen nokialaisen lataamiseen.

Samalla rahalla olisimme jo rakentaneet tuulivoimakapasiteettia puolentoista reaktorin verran, huomattavasti korkeammalla tuotannon ja työvoiman kotimaisuusasteella.

Nyt Fennovoima suunnittelee Pyhäjoen voimalan toimittajaksi firmaa, joka ei ole onnistunut valmistamaan yhtään myllyä ajoissa ja budjetissa sitten Neuvostoliiton hajoamisen. Firmaa, jonka tarjoama laitosvaihtoehto vaatii säteilyturvakeskuksen mukaan merkittävää tuunausta, ennen kuin se täyttää kansalliset turvallisuusvaatimukset.

Arvoisa puhemies,

Suomi ei toimi ilman sähköä, se on selvä. Me voimme kuitenkin valita, kuinka se tuotetaan. Vasemmiston visio on hajautettu, uusiutuvia energialähteitä hyödyntävä voimalaverkko yhdistettynä energiatehokkuuden parantamiseen.

Tällainen järjestelmä takaisi aidosti kotimaisen, huoltovarman sähköntuotannon ja tarjoaisi uuden energiateknologian vientiyrityksille elintärkeitä referenssilaitoksia. On todennäköistä, että aurinko- ja tuulivoiman hinta laskee alle uuden ydinvoiman jo ennen kuin Pyhäjoen reaktori ehtii käynnistyä. Uusiutuvan energian suorat ja epäsuorat työllisyysvaikutukset ovat vähintään samantasoisia ydinvoiman kanssa, mutta jakautuvat maantieteellisesti ja ajallisesti tasaisemmin.

On järjetöntä sitoa suomalaisen energiapolitiikan tulevaisuus osittain ulkomaalaisomisteiseen ydinvoimahankkeeseen, kun vaihtoehtona olisi paikallisomisteinen, turvallinen, työllistävä ja ketterästi uutta teknologiaa hyödyntävä ratkaisu.

Arvoisa puhemies,

edellisen pohjalta esitän, että eduskunta kumoaa valtioneuvoston periaatepäätöksen 18 päivänä syyskuuta 2014 Fennovoima Oy:n hakemukseen uuden ydinvoimalaitoksen ja voimalaitoksen toimintaan samalla laitospaikalla tarvittavien ydinlaitoksien rakentamisesta.

Puheeni täysistunnossa 3.12.2014 koskien valtioneuvoston periaatepäätöstä 18. päivänä syyskuuta 2014 Fennovoima Oy:n hakemukseen uuden ydinvoimalaitoksen ja voimalaitoksen toimintaan samalla laitospaikalla tarvittavien ydinlaitoksien rakentamisesta M 6/2014 vp.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.