07. 12 2014

Seksi on poliittista

Arvostelijoiden mielestä eduskunnassa puhutaan aivan liikaa seksistä. Pitäisi keskittyä tärkeisiin asioihin, kuten työllisyyteen ja sosiaaliturvaan.

Siihen minulla on tapana vastata, että toisin kuin välillä ulospäin näyttää, todellisuudessa aika pieni osa politiikan asialistasta liittyy seksiin. Ja että se on valitettavaa, koska kyseessä on tärkeä talouden ja vallan areena.

On aina ollut. 1900-luvun alun teoreetikko Rosa Luxemburg oli huolissaan seksityöntekijöiden asemasta. Anarkismin ikoni Emma Goldman istui vankilassa vaadittuaan ehkäisyvälineiden vapauttamista. Ja kun Lenin moitti kansainvälisen naistenpäivän äitiä Clara Zetkiniä liiallisesta keskittymisestä seksi- ja avioliittokysymyksiin, tämä huomautti, että nämä eivät suinkaan olleet mitään näpertelyä, vaan keskeinen osa (naisten) taloudellista ja poliittista valtakamppailua.

Seksissä on kysymys elämästä ja kuolemasta. Päivittäin maailmassa menehtyy 800 naista raskauden ja synnytyksen komplikaatioihin. Suurin osa kuolemista voitaisiin välttää, jos seksuaaliterveyttä pidettäisiin vähän tärkeämpänä asiana.

Seksissä on kysymys rahasta. Kun köyhillä ei ole muuta vanhuuden turvaa, he tekevät enemmän lapsia kuin pystyvät kouluttamaan, ja niin köyhyyden kierre jatkuu. Monissa maissa seksuaalimoraalia kyseenalaistavat naiset suljetaan yhteisöistään, jolloin ainoaksi toimeentulon lähteeksi jää prostituutio.

Lopulta seksissä on kyse vapaudesta. Myös Suomessa elää naisia, jotka on aikoinaan tuomittu työlaitoksiin avioliiton ulkopuolisen seksin vuoksi. Edelleen moraalisesti paheksuttava seksikäyttäytyminen voi johtaa asunnon, koulutuspaikan tai lasten huoltajuuden menetykseen, vaikka laista ei löytyisi tähän perustetta.

Siten ei ole todennäköistä, että seksin poliittisuus tyhjenisi tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymiseen. Seksi on tärkeä yhteiskunnallisen vallankäytön alue, jonka pelisäännöistä on päätettävä normaalissa poliittisessa prosessissa. Siksi tänäkin syksynä on eduskunnassa väännetty myös seksikaupan säätelystä ja seksuaalisen väkivallan tunnusmerkistöstä.

Osa johtavista poliitikoistamme kannattaa tiukempaa aborttilainsäädäntöä. Se toisi takaisin raskauskuolemat ja ”enkelintekijöiden” synkän ammattikunnan.

(Kirjoitettu Lehtiyhtymälle 7.12.2014.)

2 thoughts on “Seksi on poliittista

  1. On se tärkeä asia pitää esillä.Mitä seksiin liittyy ja sen seuraa muuksiin,on se aina tietysti yleensä nainen joka kärsii. Näitä asioita juuri naisten on tärkeää pitää esillä ,miehiltä ne kyllä jää unholaan.Ikävä kyllä seksi on vallankäytön väline ja sen kautta voidaan alistaa toisia ja toteuttaa henkistä väkivaltaa, jopa naisten toteuttamana se on mahdollista johtavan aseman kautta, eihän se tietysti tervettä ole. Yhteiskunta on sinänsä kovasti seksikeskeinen ,tarjontaa riittää joka lähtöön ja sitä kautta ihmissuhteista voi tulla vääristynyt kuva.Sinänsä seksi kuitenkin on vain yksi tarve monien muiden joukossa mutta sillä on suuria yhteiskunnallisia vaikutuksia .Toki Suomessa asiat ovat varsin hyvin moneen muuhun maahan verrattuna mutta kyllä se vaan on nimenomaan naiset jotka aina joutuvat mahdolliset ikävät käytännön seuraukset kantamaan.Ikävä epätasa-arvo on todellisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.