15. 12 2014

Suomella on varaa parempaan

Arvoisa puhemies,

vuoden 2015 budjetin ongelma ei ole niinkään sen yksityiskohdissa, vaan suuressa kuvassa. Se on rakennettu harhaanjohtavien tai virheellisten taustaoletusten varaan.

Siinä prioriteettina on talouskasvu, kun sen pitäisi olla ilmastonmuutoksen hillitseminen. Siinä ajetaan hyvinvointirakenteita alas sellaisen kestävyysvajeen nimeen, jonka koosta tai edes olemassaolosta meillä ei ole varmuutta.

Tässä salissakin on murehdittu julkisen sektorin hallitsematonta kasvua, vaikka inflaatiotarkistetuilla luvuilla on kasvu ollut todellisuudessa vähäisempää kuin mihin demografia antaisi aihetta, jotta palvelut pysyisivät edes totutulla tasolla.

Arvoisa puhemies,

Suomi on hyvä maa. Meillä on täällä paljon, josta olla ylpeitä. Silti jokin on nyt pahasti pielessä.

Suomi on vauraampi kuin koskaan, ja silti politiikan tärkein keskustelunaihe, vuodesta toiseen (itse asiassa koko minun aikuisikäni), on ollut rahojen riittämättömyys.

Suomi on koulutuksen suurvalta, mutta silti hallitukset kilpailevat koulutusmahdollisuuksien heikentämisellä.

Suomalaiset asuvat nyt lähempänä toisiaan kuin koskaan, ja silti yksinäisyys lisääntyy häyttävästi.

Suomalaiset rakastavat luontoaan niin kuin ennenkin, mutta tuhoavat silti huolettomasti tulevien sukupolvien elinehtoja.

Kuka silloin on renki ja kuka isäntä, kun valtio leikkaa lastensa koulutuksesta puhtaasti budjettiteknisistä syistä? Mitä se sellainen vauraus on,

– josta ei riitä kaikille edes perustavimpaan

– joka rankaisee työttömyydestä, vaikka työtä ei ole

– joka piiskaa ihmisiä yhä kovempaan ponnisteluun, yhä läähättävämpään elämään, vaikka tuottavuuden kasvun piti antaa ihmisille tilaa muuhunkin kuin jatkuvaan eloonjäämistaisteluun

Arvoisa puhemies,

Vasemmistolla on vaihtoehto. Se ei ole yksityiskohtainen utopia paremmasta yhteiskunnasta, sillä kuten jo Marx totesi, tulevaisuuden arjesta päättäminen on tulevaisuuden ihmisten oikeus.

Vasemmisto ajaa kuitenkin periaatteita, joiden varaan rakentaa tasa-arvoista, vapaata ja kukoistavaa yhteiskuntaa. Näitä ovat proggressiivinen verotus, perustulo sekä universaalit, pääosin maksuttomat peruspalvelut.

Eivät ihmiset unelmoi mahdottomasta. Useimpien mielestä siinä on kylliksi, kun on lämmin koti, ruokaa jääkaapissa ja aikaa läheisille. Kun pääsee kipeänä lääkäriin, saa tehdä mielekästä työtä ja voi laittaa lapsensa kouluun.

Eivät ihmisen onnen ehdot maksa maltaita. Näin rikkaalla maalla siihen kyllä on varaa, kun vain tahtoa löytyy.

Puheeni täysistunnossa 15.12.2014 koskien hallituksen esitystä eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2015 ja hallituksen esitystä eduskunnalle vuoden 2015 talousarvioesityksen täydentämisestä. Esitys kokonaisuudessaan HE 131/2014 vp.

One thought on “Suomella on varaa parempaan

  1. Hieno puhe.Olen pitänyt sinua ja Li Anderssonia vasemmiston terävimpinä kyninä penaalissa,kokonaisuuksien ymmärtäjinä ja hienoina keskustelijoina jotka osaavat perustella sanomansa.Valitettavasti olen eri vaalipiiristä joten en voi ääntäni antaa mutta vasemmistoliitto sen saa ja punavihreä. Eläke kun tulee annan pienen tukeni sinulle .Toivon menestystä vaalityössä ja eduskunnassa jonne uskon ja toivon sinun pääsevän.Kaikkea hyvää ja työ oikeudenmukaisemman maailman puolesta jatkukoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.