17. 12 2014

Jeesuksen klangi

Niin pitkälle kuin minä ymmärrän, kristillisen teologian ydin on Jeesus.

Raamattu, sen osat ja tarinaperinne ovat monelle uskonnolle pyhiä. Jos kuitenkin haluaa päästä jyvälle nimenomaan kristinuskosta, on tätä rikasta ja monikerroksista tekstikokoelmaa luettava ikään kuin Jeesuksen silmin.

Politiikassa törmää usein ihmisiin, jotka napsivat Raamatusta lainauksen sieltä ja toisen täältä omien näkemystensä tueksi, ja kutsuvat sitä Jumalan käskyjen noudattamiseksi. He unohtavat, että juuri tästä Jeesus toistuvasti varoitteli, kristinuskon todellisen ytimen sivuuttavasta sääntöuskollisuudesta.

Pyrkimys Vanhan testamentin käskyjen noudattamiseen suoraan, irrallaan Jeesuksen opetuksista, ei ole kristinuskoa. Se on vain eräiden vanhojen kirjoitusten noudattamista.

Hieman toisella tavoin sama muotoon kiinnittyminen näkyy luterilaisen kirkon uudistumispyrkimyksissä. Ei hevimessuissa tai lemmikkieläinten kirkkoretkissä sinänsä ole vikaa, mutta sellaisinaan, ilman kristinuskon ydintä, ne jäävät tyhjiksi. Syntyy eräänlaista uskontopoppia, muotoa ilman sisältöä.

Ongelma ei ole kielessä tai välineessä. Kristinuskoa voi tiettävästi harjoittaa ja välittää monin eri tavoin. Paavali tuntuu olevan jopa sitä mieltä, että koska ihmiset ovat hengellisessä etsinnässään erilaisia, ei kaikille edes voi puhua samoin. Hän vertaa juuri uskoon kääntyneitä lapsiin, joille maito sopii vahvaa viiniä paremmin.

Mikä sitten tekee kristinuskon? Mikä yhdistää erilaisia kieliä, toisilleen vieraita kulttuureja ja eritasoisia ymmärryksiä siten, että syntyy uskonnoksi tunnistettava rakenne?

Se on hiljainen taustasointu, joka löytyy kaikista evankeliumien kohtauksista ja Jeesuksen opetuksista. Siihen kuuluu ainakin rakkautta, armoa, ehdottomuutta ja kyseenalaistamisen riemua, sekä koko joukko vaikeammin määriteltäviä asioita.

Niistä yhdessä muotoutuu selvästi tunnistettava tyyli, joka erottaa Jeesus-osiot muista Raamatun teksteistä.  Eräänlainen Jeesuksen klangi, sanoisin.

 

(Kirjoitettu Kirkko & Kaupungille 17.12.2014)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.