25. 02 2015

Ilmastolaki – Pieni askel eteenpäin

Arvoisa puhemies,

Ilmastonmuutos on ihmiskunnan ykköskysymys. Sen taloudelliset kustannukset arvioidaan jo nykyisellään miljardeissa, puhumattakaan kaikesta siitä inhimillisestä kärsimyksestä ja ekologisesta tuhosta, joista olemme vasta nähneet esipuheen.

Päätöksenteon hitauden vuoksi olemme jo menettäneet tilaisuuden estää ihmisen toiminnasta johtuva ilmaston lämpeneminen. Nyt kamppaillaan siitä, saadaanko lämpeneminen pysäytettyä ennen täydellistä ympäristökriisiä.

Urakan suuruuteen nähden ilmastolaki on kovin kevyt työväline. Se kertoo, minne pitäisi mennä, mutta ei neuvo tietä.

Monia suurimmista saastuttajista ei ilmastolaki kosketa juuri lainkaan. Kyseessä on puitelaki, joka puuttuu lähinnä niihin toimimattomaksi osoittautuneen päästökauppajärjestelmän ulkopuolelle jääviin aloihin. Lisäksi sen 80 prosentin päästövähennystavoite ei ole riittävä pysäyttämään ilmaston lämpenemistä alle kriittisen kahden prosentin.

Arvoisa puhemies,

Jo se, että lakiin kirjataan ensimmäistä kertaa päästötavoite, on kuitenkin historiallinen uudistus, joka parantaa Suomen ilmastopolitiikan suunnitelmallisuutta ja ennakoitavuutta. Vaikka tällä ei vielä maailmaa pelasteta, saadaan edes pelattua hieman lisäaikaa.

Pallon pitäminen elinkelpoisena edellyttää merkittäviä kulttuurisia, tuotannollisia ja rakenteellisia muutoksia. Suurin vastuu prosessista kuuluu niille, jotka päästöt ovat aiheuttaneet – siis rikkaille teollisuusmaille, jotka ovat ulkoistaneet oman tuotantonsa ja saasteensa muiden vaivoiksi.

Maailman luonnonvarat ovat rajalliset ja samaan aikaan väestö kasvaa jatkuvasti. Se tarkoittaa, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseen on joka tapauksessa ryhdyttävä tosissaan, ennemmin tai myöhemmin.

Tämä tosiasia ei poistu kieltämällä, ei myöskään sillä, että teeskentelemme homman hoituvan pelkästään ilmastolailla.

Arvoisa puhemies,

Jos maapallon keskilämpötila nousee 2 astetta tai enemmän, olemme tuhonneet elinympäristömme pysyvästi. Silloin ei enää auta mikään summa, anteeksipyyntö tai laki. Siksi vastuu on kannettava nyt.

Puheeni täysistunnossa 25.2.2015 koskien hallituksen esitystä eduskunnalle ilmastolaista. Esitys kokonaisuudessaan  HE 82/2014 vp.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.