29. 05 2015

Opiskelijat eivät ole pelkkä kuluerä

Kansanedustaja Anna Kontula kritisoi hallituksen suunnitelmia leikata opetuksesta ja koulutuksesta. Kontula muistuttaa, että opintotuen leikkaaminen, opintotukikuukausien rajoittaminen ja lainapainotteisuus sekä opintotuen indeksisidonnaisuuden lakkauttaminen, ovat suoraan pois opiskelijoilta, jotka ovat jo ennestään heikossa asemassa.

-Perinteisesti opiskelijat ovat olleet ainoa ryhmä, joka ei ole oikeutettu perusturvaan. Näyttäisi siltä, että jatkossa he saavat pärjätä myös ilman opettajia sekä julkisin varoin turvattua laadukasta opetusta.

Kontulan mukaan nyt kaavaillut leikkaukset sekä rakenteelliset uudistukset tulevat vaikuttamaan opiskelijoiden toimeentulon ohella koulutuksen tasa-arvoisuuteen.

-Opetukseen ja koulutukseen kohdistuvat säästöt uhkaavat koko suomalaista koulutusjärjestelmää. Olemme siirtyneet alueellisia ja sosioekonomisia eroja tasaavasta koulutusjärjestelmästä kasvavien erojen ja hidastuvan säätykierron järjestelmään.

Erityisen huolissaan Kontula on vähävaraisista perheistä tulevien nuorten opiskeluoikeuden puolesta.

-Yhä suurempi osa opiskelijoiden ajasta kuluu omasta toimeentulosta tai toimintakyvystä huolehtimiseen opinnoista huolehtimisen sijaan. Tämä asettaa nuoret eriarvoiseen asemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.