31. 03 2016

Vasemmisto vaatii 10 euron minimipalkkaa

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jättää torstaina lakialoitteen 10 euron minimipalkasta. Vähimmäispalkat määräytyisivät jatkossakin työehtosopimusten mukaan, mutta laki asettaisi vähimmäispalkan, jota pienempää korvausta ei palkansaajalle voi maksaa.

– Yhä useampi suomalainen ei enää pärjää enää tekemällään työllä ja työtätekevien köyhien joukko on kasvanut tuloerojen myötä, kansanedustaja Anna Kontula perustelee.

Vasemmisto katsoo, että jokaiselle tulisi turvata lailla oikeus kohtuullisen elintason takaavaan palkkaan. Vasemmiston mallissa minimipalkka olisi puolet kansallisesta keskipalkasta. Tunnissa tämä tekisi noin 10 euroa ja kokoaikatyössä kuukaudessa noin 1 700 euroa. Erityisen ajankohtaiseksi minimipalkkalain tekee hallituksen aikeet panostaa paikalliseen sopimiseen.

– Minimipalkkaa tarvitaan perälaudaksi, jota ei voi alittaa paikallisella sopimisella. Se ei korvaa yleissitovia työehtosopimuksia, vaan täydentää niitä, kansanedustaja Jari Myllykoski tiivistää.

Perinteisesti työehtosopimuksen alin palkkaluokka on muodostanut järjestäytyneiden työntekijöiden minimipalkan. Suomessa on kuitenkin yli 200 000 palkansaajaa, joiden palkoista ei sovita lainkaan työehtosopimuksilla ja joiden vähimmäispalkasta ammattiliitot eivät neuvottele. Vasemmiston esittämä minimipalkkamalli turvaisi 10 euron palkan myös näille työehtosopimusten ulkopuolisille työntekijöille.

– Monissa maissa joissa on minimipalkkalaki, ei ole yleissitovia työehtosopimuksia. Saksan kokemukset osoittavat kuitenkin, että työehtosopimukset toimivat hyvin rinnan minimipalkkalain kanssa, Myllykoski sanoo.

Jo nyt valtaosassa Euroopan maita on käytössä lakisääteinen vähimmäispalkka. Näin oli vuoden 2015 alussa 22:ssa EU:n 28 jäsenvaltiosta. Vähimmäispalkan säätäminen nostaisi Suomen Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean asettamalle tasolle, jonka mukaan palkan on kaikissa tapauksissa oltava kansallisen köyhyysrajan yläpuolella.

– Onkin lähes käsittämätöntä, ettei työntekijöiden oikeuksista tunnettu Suomi ole vielä säätänyt minimipalkkaa, Kontula sanoo.

Eduskuntaryhmä jättää lakialoitteen torstaina. Aloitteen allekirjoitti ensimmäisenä Anna Kontula.

Lue lisää:

http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/vasemmisto-ehdottaa-10-euron-minimipalkkaa/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.