18. 04 2016

Kannustinloukut purettava vähentämällä vastikkeellisuutta, ei lisäämällä sitä

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula harmittelee, että tulovertailuihin keskittyvä julkisuuskeskustelu on johtanut hallitusta harhaan. Hänen mukaansa todelliset kannustinloukut löytyvät sosiaaliturvan byrokratiasta.

– Työttömyysturvan byrokratia on niin monimutkainen, ettei edes virkailija aina tunne sen koukeroita. Lisäksi moni asia on viranomaisten harkintavallassa, jolloin työtön ei voi läheskään aina etukäteen tietää, mikä on luvallista ja mistä taas seuraa sanktio. Onko silloin ihme, että ihmiset eivät uskalla ottaa pieniä ja satunnaisia töitä vastaan?

Kontulan mukaan kannustinloukkujen purkaminen edellyttäisi, että erilaisten pakkotoimien sijaan hallitus keskittyisi kafkamaiseen paperinpyörittelyn vähentämiseen. Nyt suunnitellussa paketissa tapahtuu juuri päinvastoin.

-Näillä toimilla potkitaan työttömiä karensseille vähintäänkin yhtä paljon kuin kannustetaan työelämään. Toki, tilastoja voi siivota näinkin, Kontula huokaa.

Kontula pitää selvänä, että esityksen myötä työelämän ja sosiaaliturvan rajapinnalle syntyy tilanteita, joissa työn tekemisestä jää vähemmän käteen kuin tekemättä jättämisestä. Hän kuitenkin muistuttaa, että näiden taloudellisten kannustinloukkujen purkaminen ei ole nykyjärjestelmässä matemaattisesti mahdollista.

-Taloudellisista kannustinloukuista päästään eroon vain lakkauttamalla ansiotyöt tai sosiaaliturva kokonaan, tai sitten siirtymällä vastikkeettomaan perustuloon. Muut säädöt vain siirtävät loukkuja, eivät poista niitä.

Kontulan mukaan hallituksen työllisyyspaketin isoin ongelma on, että se on vieraantunut työttömien todellisuudesta. Paketin valmistelun yhteydessä on kuultu hallitusriveistä turhan monta puheenvuoroa ”passiivisista sohvalla makailijoista”.

-Hallitus tekisi parempia esityksiä, jos se työttömien leimaamisen sijaan tutustuisi heidän arkeensa ja ongelmiinsa, Kontula kuittaa.

One thought on “Kannustinloukut purettava vähentämällä vastikkeellisuutta, ei lisäämällä sitä

  1. Näin on. Hyvä kirjoitus. Ihmettelen miksei tällainen työttömyyden ymmärtäminen näy vasemmistoliiton suosiossa esim. gallupeissa. Vasemmistoliitto pitää yllä toivoa poliittiseen vaikuttamiseen.

    Nämä hallituksen toimet ovat tapa toivottaa hyvää kesälomaa ”työn”antajille tarjoamalla ilmaista työvoimaa tilastojensa kevätsiivoamisella. Viime juhannuksena moni työtön sai karenssia kun heille lähetettiin työhönohjaus koulutusta/osaamista vastaamattomaan työtehtävään johon ei kerennyt edes vastata jos ei ollut juhannuksena kotona. Tapahtuuko sama nyt uudestaan? Miksi osoittaa työhön johon ei ole pätevyyttä? Eihän kukaan työnantaja edes osaamatonta hakijaa halua palkata. Ilmaiseksi kyllä saattaa kelvata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.