08. 02 2017

”Kun sinne sossuun edes pääsisi”

Kansanedustaja Anna Kontula tervehtii tänään julkaistua selvitystä osallistumistulosta ristiriitaisin tuntein: vapaaehtoistyön huomioiminen työvoimapolitiikassa on tervetullut avaus, mutta vaatimus uudesta työvelvoitteesta kohtaa huonosti tosielämän realiteetit.

Uuden osallistumistuen ideana on löytää pitkäaikaistyöttömälle työkykyä ja työllistymistä edistävää tekemistä aikuissosiaalityön vahvalla tuella ja seurannalla. Kontulan mielestä tavoite on kunnianhimoinen, kun ottaa huomioon, että monissa kunnissa sosiaalityöntekijän vastaanotolle voi nytkin joutua jonottamaan todella pitkään.

-Parhaimmillaan olen itsekin turhaan soitellut kolme tuntia saadakseni kuntalaiselle tapaamisen sosiaalityöntekijän kanssa. Moni ei viitsi enää edes yrittää, Kontula kuittaa.

Kontulan mukaan monille pitkäaikaistyöttömille olisi aikuissosiaalityöstä ilman muuta hyötyä, mutta kymmenien tuhansien uusien henkilöiden tuominen vahvan aikuissosiaalityön piiriin vaatisi niin suurta taloudellista panostusta, että idea ei näytä poliittisten voimasuhteiden valossa realistiselta.

Kontulan mukaan ilman resursseja osallistumistulolle käy kuten kaikille aikaisemmillekin avun ja sanktioiden yhdistelmäpaketeille: sanktiot saadaan, apua ei.

-Työryhmän esityksen oleellinen elementti on prosessista kieltäytyvien rankaiseminen, Kontula muistuttaa.

-Mitä jos nyt ensin vain taattaisiin sosiaalityön tuki sitä tarvitseville, ja kun se on hoidettu, voidaan alkaa miettiä, onko meillä jotain todellista motivaatio-ongelmaa.

Kontula kuitenkin iloitsee siitä, että tähän asti erilaisiin vapaaehtoistöihin nihkeästi suhtautuneessa työvoimapolitiikassa aletaan vihdoin tunnustaa epävirallisen talouden arvo ja yhteys virallisiin työmarkkinoihin.

-Jo nykyisin työttömät toimivat järjestöissä, talkoissa ja lähipiirissään, ja tämän työn hedelmistä hyödymme kaikki, Kontula huomauttaa.

-On koko kansakunnan etu, että tällaisesta aktiivisuudesta ei ainakaan rangaistaisi.

2 thoughts on “”Kun sinne sossuun edes pääsisi”

  1. Olen yksi niistä,jotka eivät viitsi enää yrittää…
    Ideatahan multa ei lopu,ja kestäisin varmaan yleisen kritiikin ja tyrmäysyritykset.Mutta kun on hallitus ja valtamediat vastassa,niin olkoot…Jos te uskotte että minä pyrin vaan tekemään pahaa,ja kaikki minun tarjoamani apu on Belsebuubista,paholaiswsta.Niin olkaa rauhassa,pyrin siihen,että en varoita vaikka laittaisitte kätenne liekkeihin…Selvä on,te ette halua minun neuvojani tahi varoituksia…Suomen laki antaa silti vapauden kritisoida tekemisiänne…Muut ihmisoikeyteni olette jollain kummalla tekosyyllä onnistuneet minulta viemään…Senkö vuoksi että Timo Kivimäki oli luokkakaverini Töölön Yhteis Koulussa 1970-luvulka,ja satuin mainitsemaan siitä?
    Anna vois tarkistaa,Timo Kivimäki oli professorina Tanskassa,kun häntä yllättäen alettiin epäilemään vakoilusta Venäjän piikkiin…Timo oli reilu ja mukava kavwri koulussa.En voi uskoa että hän olisi sekaantunut tietoisesti mihinkään vakoiluhommiin…Itsestäni voin kertoa että en missään tilanteessa,nah,ehkä viime vuosien tapahtumuen valossa saattaisinkin pettää suomen.En ole kuitenkaan näin tehnyt,eikä minulla ole ikinä ollut suunnitelmia näin tehdäkään…EN siis ole mikään maanpetturi enkä vakooja…Jos olette tulkinneet väärin kirjoituksiani ja muuta,se on TEIDÄN häpeänne…Ja teidän ongelmanne…Ilmeisesti siellä tulisi käydä keskustelu työntekijöiden mielenterveydestä. .Luulisin että työntekijöiden vainoharhaisuus kuluttaa eniten resursseja…

  2. Kun ensiksi saisi kuntiin niitä sosiaalityöntekijöitä, ks. Mol:n sivut. Sosiaalialan kelpoisuuslain muututtua aiemmat vs. sosiaalityöntekijät (todella osaavat Amk- ja Yamk-sosionomit) menettivät tehtävänsä eikä päteviä nyt saada avoimiksi jääneisiin virkoihin.
    Ja mistä se sosiaaliturva maksetaan?
    Sos.työntekijällä oli tämän vuoden alkuun asti välineenään toimeentulotuen perusosa, nythän se on Kelalla. Miksi osallistuminen täytyisi maksaa kunnan rahoista…kysehän on työllistymiseen verrattavasta toimenpiteestä pitkäaikaistyöttömälle? Miksei maksaja ole TE-hallinto / Kela? Tässä suurenmoisessa esityksessä selvästikin ajatellaan työkuntoisia ihmisiä. Entä ne 55-64-vuotiaat, joilla on kremppaa jos jonkinmoista, mutta Kelan lääkäri ei sitä asiakkaan monta kertaa tavanneiden, hoitavien lääkäreiden lausunnoista huolimatta usko ja eläkehakemuskin on toistuvasti hylätty, sairauspäivärahaoikeuttakaan ei enää ole. Mitä voisi olla näiden ihmisten osallistuminen…tarkoitan sellaista, missäsäilyy ihmisarvo? Entä ne pitkän työttömyyden, taloudelliset vaikeudet, eronkin kokeneet päihteisiin sortuneet ja mahdollisesti mt-ongelmista kärsivät ihmiset, heilläkään ei todennäköisesti kauaa ole rahkeita kummoiseenkaan osallistumiseen. Sitten vielä kiristetään tuki niin pieneksi kuin vain laki sallii. – Josko hallituksessa nyt ensin selvittäisivät nämä asiat ja pistäisivät sos.alan kelpoisuuslain uusiksi, niin sen jälkeen sossun luokse voisi päästäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.