19. 06 2017

Sote on myös sukupuolikysymys

Sote-uudistuksen ideana on, että jatkossa maakunnat vastaavat lähes kaikista Suomen sosiaali- ja terveyspalveluista. Se edellyttää mylläkkää, jollaista ei ole työmarkkinoilla nähnyt sitten toisen maailmansodan: yli kahdensadan tuhannen suomalaisen työnantaja ja työpaikka vaihtuu.

On arvioitu, että näistä siirtotyöläisistä 85 prosenttia on naisia. Määrä on niin suuri, että muutokset saattavat heilutella jopa kansallisia työelämätilastoja. Pitemmän ajan työviihtyvyydestä ei vielä uskalla sanoa mitään, mutta ainakin väliaikaisesti epävarmuus lisääntyy, mikä tyypillisesti näkyy viiveellä sairaspäivinä. Yksityisen puolen työehtosopimusten yleistyminen taas vähentää lomapäiviä. Hankalin tilanne on sotealan mikroyrittäjillä, joille suurten kilpailutuskokonaisuuksien sotemaailma lupaa joko työttömyyttä tai epäitsenäisen alihankkijan asemaa.

Sote ei tietenkään koske vain naisia, mutta lähes kaikki sen kysymykset ovat sukupuolikysymyksiä. Sote kohtaa miehet ja naiset eri tavoin, on täynnä sukupuolittuneita riskejä ja mahdollisuuksia.

Näistä merkittävin on sote-uudistukseen leivottu palveluleikkuri. Maakuntien velvollisuutena on nimittäin noudattaa erittäin tiukkaa menokuria, vaikka sitten palveluiden kustannuksella. Suurin osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että säästötavoite on epärealistinen.

Kun sitten palveluista joudutaan niistämään, jonon kärjessä on monia päihdekuntoutuksen kaltaisia erityistoimintoja, joiden asiakaskunnassa miehet ovat yliedustettuina. Suurin yksittäinen kustannuspaine ovat kuitenkin pitkäikäiset naiset, joilla usein on pieni eläke. He tarvitsevat paljon palveluita, mutta eivät kykene niistä itse maksamaan. Jos palveluja aletaan karsia, heistä huolehtiminen siirtyy vähitellen yhä enemmän läheisten vastuulle.

Nämä läheiset ovat useimmiten naisia, sillä edelleen hoiva mielletään naisten vastuulle. Työikäiset naiset huolehtivat palkkatyön ohessa myös omat lapset ja vanhukset – paitsi ne onnekkaat, joilla hyvätuloisen puolison ansiosta on mahdollisuus luopua palkkatyöstä.

Niin kuin joku kelaisi taaksepäin dokumenttia hyvinvointivaltion kehityksestä.

(Kirjoitettu Vasenkaistalle 16.6.2017)

One thought on “Sote on myös sukupuolikysymys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.