09. 08 2017

Ketkuilun lyhyt oppimäärä

Ystäväni osallistui korkeakoulun pääsykokeeseen. Kun hän oli palauttamassa vastauspaperiaan, kokeen valvoja tiedusteli, onko hän hakemassa opiskelupaikkaa vai työttömyysturvaa. Vastausten perusteella paperit lajiteltiin kahteen pinoon.

Oudon menettelyn takana on säännös, jonka mukaan alle 25-vuotias on oikeutettu työttömyysturvaan vain, mikäli hän on hakenut ainakin kahta koulutuspaikkaa. Pykälä on tiukka, esimerkiksi tieto asepalveluksesta tai työpaikasta ei aina riitä syyksi jättää hakematta.

Tuhannet nuoret jäävät joka vuosi ilman työttömyysturvaa hakuvelvoitteen laiminlyönnin vuoksi. Koska monet tukipalvelut on organisoitu samaan yhteyteen, valuvat he samalla myös sosiaalityön ulottumattomiin. Näin alkujaan syrjäytymisen ehkäisyyn tarkoitettu laki itse asiassa syrjäyttää.

Vuonna 2016, kun lainsäätäjä päätti korjata tilannetta määräämällä oppilaitokset varaamaan valtaosan aloituspaikoistaan ensikertalaisille. Välivuosien vähentämiseen tähdännyt laki on jo ehtinyt lisätä nuorten välivuosia.

Aikaisemmin nuori saattoi nimittäin aloittaa opiskelun vähemmän mieluisalla alalla ja vaihtaa linjaa sitten myöhemmin. Nyt kakkosvaihtoehtoja ei enää uskalleta hakea, koska silloin putoaisi ulos ensikertalaiskiintiöstä, mikä heikentäisi mahdollisuuksia hakea muualle.

Tänä päivänä fiksu nuori menee oman unelma-alansa lisäksi myös jonkin toisen alan pääsykokeisiin varmistaakseen toimeentulonsa. Toiseksi vaihtoehdoksi hän kuitenkin valitsee jonkun niin suositun alan, että läpi pääsemisen vaaraa ei ole. Näin hän säilyttää ensikertalaisstatuksen myös seuraavalle hakukierrokselle.

Keskimäärin ihmiset toimivat järkevästi. He haluavat sosiaaliturvan ja opiskella mielekkäitä asioita. Jos lainsäätäjä tätä tieten tahtoen hankaloittaa, sen on parasta valmistautua epätoivottuihin seurauksiin, sillä on vain järkevää yrittää kiertää järjettömiä lakeja. Laajemmin tämä tietysti nakertaa koko yhteiskuntajärjestelmän uskottavuutta.

Työttömyysturvalain hakuvelvoite ja ensikertalaiskiintiöt tarjoavat Suomen nuorisolle kurssituksen byrokratiakeinotteluun. Ne viestittävät, että opiskelu hyvä juttu, mutta menestykseen tarvitaan myös taitoa hyväksikäyttää järjestelmää.

(kirjoitettu Suur-Tampereelle 9.8.2017)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.