19. 10 2017

Toimenpidealoite maksuhäiriömerkinnän poistamiseksi maksun suoritettua

TOIMENPIDEALOITE

Maksuhäiriömerkinnän poistamiseksi maksun suoritettua

Eduskunnalle

Ylivelkaantuminen ja maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet jatkuvasti. Maksuhäiriöisiä henkilöitä on Suomessa tällä hetkellä jo yli 370 000, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Erityisen paljon maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet eläkeläisillä, mutta suurimmassa riskiryhmässä ovat 25—34-vuotiaat nuoret miehet, joista jopa 16 prosentilla on maksuhäiriömerkintä.

Merkintä estää asuntolainan ja kotivakuutuksen saamisen, luottokortin hankkimisen ja osamaksulla ostamisen. Lisäksi merkintä vaikeuttaa vuokra-asunnon saamista, matkapuhelinliittymän ja internetyhteyden hankkimista sekä jopa työpaikan saamista.

Maksuhäiriömerkinnän säilytysaika kolme vuotta. Aika lyhenee kahteen vuoteen, jos lasku maksetaan eikä luottotiedoissa ilmene aikajaksona muita merkintöjä. Jos merkintöjä tulee, aika pitenee jopa neljään vuoteen (527/2007). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että maksuhäiriöstä rangaistaan vielä maksamisen jälkeenkin.

Suppeasta ulosmittauksesta tullut merkintä lukuun ottamatta kaikki muut merkinnät säilyvät maksuhäiriörekisterissä määrätyn ajan. Joissakin tilanteissa velan maksaminen lyhentää merkinnän voimassaoloaikaa rekisterissä. Pahimmillaan uusi maksuhäiriömerkintä kuitenkin pidentää aikaisempia merkintöjä, mistä muun muassa tietosuojavaltuutettu on huomauttanut lausunnossaan. (Dnro 2871/02/2014).

Luottotietolain yhtenä tarkoituksena on turvata kansalaisille oikeus tulla arvioiduksi oikeiden ja asianmukaisten tietojen perusteella. Onkin kohtuutonta, että maksuhäiriömerkintä ei poistu samalla kun velka maksetaan vaan merkintä säilyy rangaistusluonteisena määräajan.

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin maksuhäiriömerkinnän sekä siitä velalliselle koituvien seurausten poistamiseksi rekisteristä heti velallisen suoritettua maksunsa.

Helsingissä 19.10.2017

Anna Kontula /vas

11 thoughts on “Toimenpidealoite maksuhäiriömerkinnän poistamiseksi maksun suoritettua

 1. SääntöSuomea oleva laki joka poistettava periaatteella maksettu mikä maksettu ja piste.

 2. Merkintä kylläkin poistuu kun velat on maksettu, viimeisin merkintä joka säilyy niin kauan on käräjäoikeuden antama merkintä. Muiden merkintöjen aika on 3 – 5 vuotta.

  Ulosottoviranomaisen toteama varattomuus
  1.
  Maksuhäiriömerkinnän säilytysaika kolme vuotta. Aika lyhenee 2 vuoteen, jos lasku maksetaan eikä luottotiedoissa muita merkintöjä. Aika pitenee neljään vuoteen, jos säilytysaikana tulee uusia maksuhäiriömerkintöjä.
  2.
  Suppeassa ulosotossa merkintä poistuu heti, kun lasku on maksettu.
  3.
  Pitkäaikaisesta ulosotosta merkintä poistuu, kun ulosottomies on velallisen pyynnöstä ilmoittanut ulosoton päättyneen (esim. tilanteessa, jossa velka on maksettu kokonaan). Pitkäaikaisessa ulosotossa velalliselta on ulosmitattu toistuvaistuloa yhteensä vähintään 18 kuukaudelta edeltäneen kahden vuoden aikana.

  Huomaa/ huomatkaa erityisesti kohta 2 ja 3!!!!!!

  Faktat kuntoon Anna!

  https://www.kuluttajaliitto.fi/tietopankki/oman-talouden-hallinta/velkaantuminen-ja-maksuhairiot/maksuhairiot/

 3. Tämmöinen jatkoehdotus:

  1) Pikavipit kielettäisiin kokonaan kiskontana.

  2) Pikavippien ulosottokelpoisuus pois, elämänhallintansa menettäneiden verenimennästä elinkeinon tehneet kärsikööt itse tappionsa

  2) Elämänhallintansa menett6äneiden välttämättömät laskut kuten sairaala- ja terveyskeswkuslaskut suoraan kelaan eikä perintäfirmojen kautta nollia peräänsä keräämään.

 4. Anna! Olet oikealla asialla jälleen kerran! Maksuhäiriömerkinnän säilyminen velkojen maksun jälkeen ei käy lainkaan oikeustajuun!

 5. Ehdottomasti samaa mieltä! Asia hoidettu – merkintä pois. Johan nuo luottotiedot menettävät pian merkityksensä, kun häiriö on joka neljännellä työikäisellä. Olen itsekin ihmetellyt tuota rangaistusluontoisuutta merkintöjen säilymisessä maksusta huolimatta. Lannistaa helposti varsinkin nuoren: ”no nyt ne meni vuosiksi, ei kannata yrittää niiden eteen kun ei auta”

 6. Eihän se ole kuin napinpainallus jos velallinen tulee uudestaan luottohäiriön alaiseksi. Siinä ei tarvita kahdenvuoden varoaikaa. Kun minäkin sain 8..5.2010 kirjeen ulosottajalta ettei ole ulosottovelkoja – sain yli puolitoistavuotta myöhemmin tietää että nimeni oli poistunut muutamia kuukausia ennen kun sain siitä tiedon sattumalta kysyessäni. Nekin kuukaudet olisi ollut hyvä tietää että nimen on poistunut – LUOTTOTIETOYHTIÖ – vastasi että siitä ilmoittamisesta luovuttiin luottorekisterin uhrille kun niitä oli niin paljon. Miksi vain heitä autettiin – ?

 7. Hienoa, hienoa! Epäonnistuneesta talodenpidosta, onnettomuudesta ja myöskin sairaudesta johtuvista elämänmuutoksista pääsevät nauttimaan liian useat tahot. Pankit, Ulosottoviranomaiset, Perintätoimistot, Vuokranantajat, Valtio, Kunnat ja ketä muita mahdollisesti löytyykään, käyttävät hyödykseen velallisen vaikeaa tilannetta. Poistetaan heti ja välittömästi Maksuhäiriömerkintä sitä koskevan maksusuorituksen tapahduttua. Yritetään tehdä jotakin oikein ihmisyyden nimissä!?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.