27. 02 2018

Ryhmäpuheenvuoro työn murroksesta

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro valtioneuvoston tulevaisuuselonteosta VNS 6/2017

Katso myös tulevaisuusvaliokunnan lausunto selonteosta TuVM 2/2017

 

Arvoisa puhemies,

kuten niin monesti historiassa aiemminkin, jälleen teknologian kehitys muuttaa, hävittää, luo ja korvaa ammatteja ja työmenetelmiä. Työ siirtyy alustoille ja uusiin ansaintalogiikoihin. Yhä useamman työkaveri on robotti.

Samaan aikaan teollisuuden työvoimaosuus jatkaa supistumistaan ja palvelut kasvavat. Siirtolaisten, itsensätyöllistäjien ja keikkatöiden määrä lisääntyy. Keskiluokka on alkanut kutistua, ensimmäistä kertaa miesmuistiin.

Nämä muutokset ovat jo käynnissä olevia, osin pitkäänkin jatkuneita tendenssejä. Enää meidän ei tarvitse arvailla, toteutuvatko ne. Voimme siirtyä pohtimaan, mitä niistä seuraa.

 

Arvoisa puhemies,

jokainen työn murros huiskii kumoon vallanpitäjän tai pari, mutta milloin poliittinen järjestelmä on sopeutunut liian hitaasti, on vaihtoon mennyt kokonaisia valtiomuotojakin.

Vain hyvin kevytkenkäinen poliitikko suhtautuisi työn murrokseen välinpitämättömästi. Työ nimittäin vaikuttaa myös kaikkeen muuhun elämäämme – tulonmuodostukseen, kansanterveyteen, perherakenteeseen, aikakäsitykseen, kaikkeen.

Tällä hetkellä kasvava joukko ihmisiä kokee, että politiikka vastaa työn murrokseen liian hitaasti. Kokonaan toisenlaisen työn maailmaan luodut ratkaisut hapertuvat, kun ne eivät enää tunnista ja kohtaa ihmisten jokapäiväistä elämää:

Sosiaaliturvamme ei tänään tarjoa kaikille toimeentulon minimisuojaa, vaan pyydystelee ihmisiä byrokratialoukkuihin.

Työssäkäyntiä helpottamaan luodusta päivähoitojärjestelmästä on tullut monille sen este.

Työsuojelu törmää riistoon lähinnä sattumalta.

Verottaja ei osaa enää verottaa kaikkia transaktioita.

 

Arvoisa puhemies,

me emme tiedä tarkoin, mitä kaikkea työn murros tuo tullessaan. Tulevaisuus on nimittäin aina auki, ainakin osin päätettävissämme.

Vasemmistoliiton tavoitteena on työläisten autonomia, kaikkien taattu toimeentulo ja funktionaalisen tulonjaon kääntäminen työn eduksi. Ympäristön tilanteen vuoksi on samalla aktiivisesti edistettävä yhteiskäyttöä ja muita resursseja säästäviä työn muotoja.

Näihin pääseminen edellyttää kankeiden syyperustaisten järjestelmien korvaamista universaaleilla tulonsiirroilla ja palveluilla, laajamittaista lainsäädännön uudistamista sekä verotuksen painopisteen siirtämistä pääomiin. On vihdoin siirryttävä alamaisten kontrolloinnista kohti vapaiden ihmisten luottamusyhteiskuntaa.

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Ryhmäpuheenvuoro työn murroksesta

  1. Universaaleilla tulonsiirroilla ja palveluilla ? Voisitko avata ja valistaa ? Miten tämä mielestäsi saataisiin toimivaksi ja mikä taho hoitaisi tulonsiirrot tai palvelut tasapuolisesti tai edes sinnepäin ? Universumi on melko laaja käsite joten tingitään hieman. Voitaisiinko keskustella maailmanlaajuisesta l. globaalista tai vasemmistoretoriikkaan paremmin sopivasta internationaalisesta muutoksesta työn autonomiassa ? Työn orjat, sorron yöstä nouskaa ! Mistä puppugeneraattorista tekstisi on peräisin ja mikseivät tutut termit ole enää käytössä että me tyhmemmätkin ymmärtäisimme ?

    1. Kiitos selventävästä artikkelista Anna. Tätä epäilinkin perusteeksi universaali termin käytössä. Lainaus alkaa: ”Kansainvälisen liikkuvuuden myötä
      Suomeenkin tulee entistä enemmän siirtolaisia. Nimenomaan universaali sosiaaliturva palvelisi paremmin liikkuvuuden tarpeita, koska universaalien etuus- ja palvelujärjestelmien piiriin pääseminen on
      helpompaa ja nopeampaa kuin pyrkiminen ansiosidonnaisen turvan piiriin.” Lainaus loppui. Idea ja aate voi olla universaali mutta rahoitus on valitettavasti kansallinen. Suomen veropolitiikka pitää nyt ja tulevaisuudessa suunnitella ja laskea kansallisista tarpeista. Siihen kykenemme ja se on ennakoitavissa. Ei kansaivälistä liikkuvuutta ajatellen, se on ennakolta arvaamatonta. Emme nytkää pysty valtiona rahoittamaan verotuloilla kaikkia tarpeita vaan lainarahalla elellään ja kustannetaan sellaisia tehtäviä jotka eivät kuulu millään tavalla valtion velvoitteisiin. Samaa kehitystä havaittavissa kuntien harjoittamassa palvelutarjonnassa. Taloudellisesti kestämätön idea mutta ajatuksena kaunis Unelma. Vasemmistoliiton avaukset voisivat olla lähempänä omaa kansaa ja niitä kakun leipojia. Kakun syöjistä ei ole pulaa ja he kyllä ilmaantuvat jaolle jos jaettavaa on ja sitä avokätisesti tarjotaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.