28. 06 2018

Laki koskee myös Tampereen kaupunkia

Vasemmistoliiton tamperelainen kansanedustaja Anna Kontula jätti tänään hallintokantelun Tampereen kaupungin terveydenhuollon ajanvarauskäytännöstä. Ajanvarauksesta ei ole kesäkuun aikana saanut enää osaan toimipisteistä aikoja kiireettömään hoitoon, vaan kehotettu ottamaan yhteyttä uudestaan heinäkuussa.

-Kaupungilta saamani tiedon mukaan näin on toimittu joidenkin terveyskeskusten osalta jo toukokuun lopusta ja yleisesti kesäkuun alkupuolelta alkaen. Kuntalainen saattaa siis joutua odottamaan 1,5 kuukautta saadakseen edes varattua lääkäriajan, Kontula sanoo.

Kontulan mukaan laiton tilanne johtuu terveyskeskusten kesäsuluista: kun henkilökuntaa ei ole riittävästi ja ajat loppuvat, ihmisiä yksinkertaisesti ohjeistetaan soittamaan myöhemmin uudestaan.

-Ilmeisesti säästösyistä terveyskeskusten toimintaa on ajettu alas kesäkuukausiksi, erityisesti kiireettömän hoidon osalta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ihmiset ovat pitkiä aikoja epätietoisuudessa, saavatko he ylipäätään lääkäriaikaa.

Kiireettömään hoitoon kuuluu lähes kaikki ei-akuutti perusterveydenhoito ja suuri osa pitkäaikaissairauksien hoidosta.

Kontulan mukaan käytäntö on laiton. Laki potilaan oikeuksista määrää huolehtimaan, että potilas saa tietää, milloin pääsee hoitoon. Tämä on tärkeää myös siksi, että vasta ajan varmistuessa potilaalla on mahdollisuus vaatia lääkäriajan järjestämistä muualta, mikäli sitä ei omana palveluna pystytä hoitotakuun puitteissa pystytä antamaan (terveydenhuoltolain 51 &54 §).

-Oikea-aikainen pääsy lääkäriin on tärkeimpiä ihmisten hyvinvointiin ja turvallisuuden tunteeseen vaikuttavia tekijöitä, eikä siitä ole varaa säästää.

Lue koko kantelu:

6 thoughts on “Laki koskee myös Tampereen kaupunkia

 1. Loistavaa, samanlaisen kantelun voisi tehdä myös hammashoidosta, koska sinne ei saa kiireetöntä hoitoaikaa kuukausiin eikä osalle eläkeläisistä ole minkäänlaista hoitoa tässä mielessä saatavissa.

 2. Hoitotakuu toteutuu perusterveydenhuollossa kun saa yhteyden nopeasti terveydenhuollon ammattilaiseen.

  https://www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/asiakkaan-ja-potilaan-oikeudet/hoitotakuu/toteutuminen.html

  Anna on ollut kaiken lisäksi asioista päättämässä. Niin lain kuin Tampereen kaupungin käytännön osalta. Itsellesikö haasteen toimitat?

  Sama käytäntö on ympäri Suomen joten Tampereen toiminta noudattaa samaa linjaa. Miten ajattelit että ihmiset pitävät lomia? Meillä on todella ammattitaitoinen ja osaava terveydenhuollon henkilökunta. Heidän lisärasitus on järjetöntä.

  Itse olen kroonisen kuolemaan johtavan sairauden (ALS) vuoksi joutunut jatkuvasti käyttämään palveluita, ja olen hyvin tyytyväinen. Ja joudun toivottavasti vielä monta kertaa. Tauti on todettu minulla n. 2 vuotta sitten joten voi olla viimeinen kesä kun palveluista saan nauttia. Ainakin se on todennäköistä.

  Akuutissa tilanteessa saa aina avun. Kesälläkin. Aina on ihmisiä jotka valittavat kun joutuu istumaan TK:n aulassa tunnin jonossa. Sen merkitys elämässä on nolla.

  Olin aikanaan avustustöissä Nepalissa. Siellä tuotiin pientä kuumeista lasta 14 tuntia kävellen lääkäriin. Olivat kuitenkin tyytyväisiä kun pääsivät lääkäriin. Vasemmiston mukaan tämä loistava suomalainen palvelu on kuitenkin huonoa.

  Suomen terveydenhuolto on maailman huippua ja kustannustehokasta. Pohjattomasti siihen ei voi syytää rahaa. Vasemmisto on toista mieltä sanomalla että tähän kuitenkin rahaa löytyy. Tiedä sitten mistä voi vähentää.

  Jos toteutetaan aina välitön pääsy hoitoon, tarvitaan rajattomat resurssit. Tämän toteuttaminen on mahdotonta eikä se ole tarkoituksen mukaista. Miksi ihmisen pitäisi päästä vuosittaiseen verenpainekontrolliin juuri heinäkuussä? Onko sillä oikeasti väliä jos se venyy elokuulle?

  Idealismi on ihan mukavaa ajanvietettä mutta pragmatiikka on monesti oleellista. Ei tarvitse ihmetellä miksi vasemmistolla on aina sukset ristissä muiden kanssa. Niiden kanssa jotka kantavat vastuuta. Eivätkä pelkästään huutele. Se on helppo laji. Toisaalta riitely joka suuntaan on rasittavaa.

  Rikkominen kuuluu tapoihinne, joskus voisi rakentaakin.

  Uskallan olla arrogantti näin viime metreillä. Annalle vihjeenä.

  Huomaan että et ole käytännön työtä tehnyt ihmisten parissa. Ihmiset ovat eri asia kuin sanat paperilla. Populismi, jota harrastat, on tylsää ja kaukana arkitodellisuudesta.

  Tylsintä tässä on se että tämäkään kirjoitus ei tule horjuttamaan uskoasi. Sitä johon olet itsesi naulannut.

  Kehittyäkseen ihmisen tulisi mielestäni haastaa omaa uskoaan. Ajatella että muilla ihmisillä on syynsä olla eri mieltä kanssasi.

  Ajatus jonka sisältöä kannattaa miettiä. Kannattaa kokeilla sitä arkipäivässä. Kokeile pitää sitä kantavana ajatuksena vaikkapa kokonaisen viikon. Ota se mielessäsi esiin joka hetkessä.

  Kuulostaa yksinkertaiselta mutta se ei ole sitä.

  Saat sen kuolevalta kuitenkin vinkkinä. Se olkoon testamenttini tässä asiassa.

  1. Hei Jussi,

   korjaan muutamia väärinymmärryksiä kommentissasi:

   1. Kuten tiedotteen liitteenä olevan valituksen lukemalla voit helposti havaita, kantelu ei koske terveydenhuoltolain ”hoitotakuuta”, vaan lakia potilaan oikeuksista. Nämä ovat kaksi eri lakia, joskin kantelun kohteena oleva oikeus saada aika turvaa myös potilaan oikeutta hoitotakuuseen.

   2. Vasemmistoliitto on tosiaan muualla esittänyt, että terveyskeskusten hoitojonoja tulisi lyhentää. Olemme selvittäneet hinnankin: se olisi 300 miljoonaa, siis noin kymmenesosa siitä, mitä nyt suunnitellun sote-uudistuksen arvioidaan tuovan lisäkustannuksia. Tähän panostukseen meillä pitäisi kyllä olla varaa, koska Suomen julkinen terveydenhuolto on maailman kustannustehokkainta.

   3. Väitänpä, että teen aika paljon enemmän ”käytännön työtä ihmisten parissa” kuin useimmat heistä, jotka minulle tästä saarnaavat. Tämäkin kantelu sai alkunsa, kun varasin lääkäriaikaa erään kansalaisen puolesta, ja siinä yhteydessä huomasin kaupungin käytäntöjen rikkovan lakia. Hyvin tyypillisesti aloitteeni ja kannanottoni syntyvät nimenomaan tilanteissa, joissa olen yrittänyt auttaa jotakuta kansalaista.

   4. Ihmisten on usein vaikea ymmärtää sitä, että itse koettu ”arkitodellisuus” ei välttämättä ole sama asia kuin muiden arki, eikä oma kokemus yhtään sen oikeampi tai arvokkaampi kuin muiden kokemus.

   Noin yleisesti olen siitä samaa mieltä, että kehittyäkseen ihmisen on hyvä haastaa uskoaan. Minä joudun tekemään sitä päivittäin tarkistelemalla faktoja asiantuntijoilta ja tutkimuksista. Sen sijaan enemmän keskustelijan haukkumiseen kuin mahdollisten virheiden korjaamiseen keskittyvät kansalaiskommentit – ne eivät tosiaankaan vaikuta mielipiteisiini.

 3. En pysty nyt pitkään vastaukseen. Vointi on just nyt heikko. Itse tein töitä terveydenhuollossa 38 vuotta. Näin ollen olen edelleen samaa mieltä kuin aiemmin. Olet kaukana käytännöstä.

  Tuo 300 miljoonaa on pelkkää populismia.
  Laskelmien teko on helppoa. Toteutus vaikeaa.
  Aikanaan koetimme ensiavussa mittavalla resurssien lisäämisellä kuinka paljon riittää. Voin kertoa että ei mikään. Minkälainen käytännön kokemus sinulla on esim. tästä?

  Nyt ei pysty enempää.. Voimat loppu tältä päivältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.