12. 10 2018

Kontulan valitus terveyskeskusten ajanvarauksista tuotti tulosta

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontulan hallintokantelu Tampereen kaupungin ajanvarauskäytännöistä poiki kaupungille huomautuksen. Kontula jätti kesäkuussa kantelun terveyskeskusten kesäsuluista.

-Käytännössä kuntalainen joutui pahimmillaan odottamaan jopa puolitoista kuukautta saadakseen edes varattua lääkäriajan, Kontula kertoo.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa päätöksessään, että laki potilaan oikeuksista määrää huolehtimaan, että potilas saa tietää, milloin tämä pääsee hoitoon. Tampereen kaupungin on kehitettävä ajanvarausjärjestelmää siten, että potilaalle voidaan antaa aika vähintään kuukauden tarkkuudella ilman, että tämän täytyy soittaa ajanvaraukseen yhä uudelleen.

Kontulan kantelun lisäksi aluehallintovirasto antoi samassa päätöksessä Tampereen kaupungille huomautuksen myös hoitoon pääsyn määräajoista. Esimerkiksi kiireettömään hammashoitoon jonotti Tampereella syyskuussa yli kuusi kuukautta jopa yli 700 ihmistä. Lisäksi aluehallintovirasto määräsi, että potilaan on saatava välittömästi yhteys terveyskeskukseen. Määräyksessä virasto katsoi, että kiireetön hoitoon pääsy ei toteudu Tampereella terveydenhuoltolaissa säädetyllä tavalla, vaikka aluehallintovirasto kiinnitti asiaan huomiota jo 2017.

Aluehallintovirasto velvoittaa kaupunkia antamaan tiedot päätöksessä mainittujen ongelmien tilanteesta 15.3.2019 mennessä.

Kontula on tyytyväinen aluehallintoviraston päätökseen, mutta samalla pettynyt siihen, että Tampereen kaltainen vauras suuri kaupunki laiminlyö näin velvoitteitaan.

-Ihmisten terveysoikeudet ovat kunnan tehtävien kovaa ydintä. Näiden pitäisi hoitua ilman valvontaakin, hän päivittelee.

Lue kantelu täältä:

Laki koskee myös Tampereen kaupunkia

One thought on “Kontulan valitus terveyskeskusten ajanvarauksista tuotti tulosta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.