13. 12 2018

Toimeentulotuen asiakkaiden perintä hoidettava kuten muidenkin

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula jätti tänään kirjallisen kysymyksen Kelan perintäkäytäntöjen kohtuullistamisesta. Kontulan mielestä nykykäytäntö, jonka mukaan toimeentulotuen asiakkaan perintä johtaa automaattisesti ulosottoon, on kestämätön.

-Kun Kela huomaa, että jotain etuutta on maksettu liikaa, peritään se yleensä takaisin vähittäisen maksuohjelman kautta. Vaihtoehtoisesti velkaa voidaan kohtuullistaa tai se voidaan mitätöidä kokonaan. Mikäli henkilö kuitenkin on toimeentulotuen asiakas, siirretään velka automaattisesti ulosottoon, mikä tarkoittaa tuensaajalle luottotietojen menetystä. Käytäntö on sama, vaikka virheen olisi tehnyt virkailija eikä asiakas itse, Kontula kertoo.

Myös toimeentulotukiasiakas voi vaatia ulosoton sijaan maksusuunnitelmaa tai kohtuusharkintaa, mutta se edellyttää toimeentulotukiasiakkaalta ripeää oma-aloitteisuutta ja hyvää sosiaaliturvabyrokratian tuntemusta. Läheskään kaikki eivät tätä mahdollisuutta kykene käyttämään.

Tammi-kesäkuun 2018 aikana Kela lähetti 1 600 asiakkaan perintäasian ulosottoon. Toimeentulotukiasiakkaiden kohtelua perustellaan sillä, että minimitoimeentulorajalla elävältä ihmiseltä ei voida edellyttää velan maksua. Kuitenkin muualla laissa on kuitenkin mainittu tilanteita, joissa henkilön toimeentulo voi jäädä alle minimitoimeentulorajan.

-Jos säännöstä voidaan poiketa muissa yhteyksissä viranomaisen yksipuolisella päätöksellä tuensaajan haitaksi, on se mahdollista myös silloin, kun tuen saaja arvioi luottotietojen säilyttämisen tämän arvoiseksi.

Kontula kysyi toimeentulotuen perintäkäytännöistä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalta jo vuosi sitten. Ministeri lupasi tutustua asiaan, mutta mitään toimenpiteitä ei tilanteen korjaamiseksi ole lupauksista huolimatta ministeriössä tehty.

-Lähtökohtaisesti toimeentulotukiasiakkaiden perintä tulisi hoitaa samalla tavoin kuin muidenkin ihmisten. Tämä tarkoittaa, että asiakas saisi itse päättää haluaako velan perintään vai maksaa sen toimeentulotuestaan, tarjota hänelle riittävä ohjeistus velan siirtämiseksi, kohtuullistamiseksi ja/tai unohtamiseksi sekä suhtautua erityisen ymmärtäväisesti velkoihin, jotka ovat seurausta Kelan omista virheistä, Kontula tiivistää.

One thought on “Toimeentulotuen asiakkaiden perintä hoidettava kuten muidenkin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.