18. 02 2019

Radikaalit käsityöt -sivusto kutsuu jakamaan poliittisia käsityöohjeita

Tänään julkaistaan Radikaalit käsityöt –nettisivu, joka kokoaa vasemmistolaisia, feministisiä sekä rasisminvastaisia käsityöohjeita avoimeen ohjearkistoon. Projektin takana ovat sairaanhoitaja Maarit Koivisto ja vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula.

– Nykyisellään suomalainen käsityökulttuuri on varsin perinteistä ja mallit osin varsin konservatiivisia. Satojen tuhansien käsityöharrastajien keskuudessa on kuitenkin paljon kriittisesti ajattelevia ihmisiä, Koivisto kertoo sivun synnystä.

– Poliittinen käsityökulttuuri on yhtä vanhaa kuin poliittiset liikkeet itsessään: aina on joku kirjaillut liput ja suunnitellut symbolit. Tämän historiankirjoitukselle lähes näkymättömän tradition esille tuominen on yksi sivun tavoitteista, Kontula kertoo.

Sivun perustajat korostavatkin, että käsityöt ovat historiallisesti etenkin naisten ja tyttöjen perinteinen aktivismin muoto.

-Käsityöt ovat olleet naisille saavutettava itseilmaisun alue silloinkin, kun hoivavelvoitteet rajoittivat toimintaa kodin ulkopuolella eikä lukutaitoa tai ainakaan itsenäistä kirjoittamista pidetty kansannaiselle soveliaana, Kontula muistuttaa.

Viime vuosina käsityöharrastus on kasvattanut suosiotaan, mikä näkyy myös poliittisen käsityökulttuurin piristymisenä.

– Käsitöiden parissa vietetään paljon aikaa, ja harrastuksen aloittamisen kynnys on sekä taloudellisesti että kulttuurisesti alhainen. Puhjetakseen kukkaan tarvitsee radikaali käsityöharrastus myös nettisivun kaltaisia tukevia rakenteita, Koivisto jatkaa.

Sivustoa on tarkoitus kokeilla vuoden ajan ja laajentaa toimintaa niin, että kaikki voivat julkaista sivuilla käsityömalleja.

Käyt tutustumassa Radikaalit käsityöt -sivuun osoitteessa: http://radikaalitkasityot.fi/

One thought on “Radikaalit käsityöt -sivusto kutsuu jakamaan poliittisia käsityöohjeita

  1. Hienoa! Haluaisin kovasti käydä tutustumassa sivustoon, mutta linkki ei toimi. Toivottavasti sivusto on edelleen saatavilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.