23. 04 2019

Kirje oikeusasiamiehelle varuskuntien sisäilmaongelmista

Toivon, että oikeusasiamies ottaisi oma-aloitteisissa tarkastuksissaan puolustusvoimissa erityiseksi painopisteekseen sisäilmaongelmat.

Useista varuskunnista on jo vuosien ajan noussut julkisuuteen epäilyjä sisäilman laadusta. Senaattikiinteistöt on todennut varuskuntien yleisen heikon kunnon ja ainakin Parolassa sisäilmaongelmat on myös todennettu tutkimuksin. Silti asianmukaisiin toimiin ei ole ryhdytty tai näin on tehty viivytellen. Vastuunjako tilat omistavan Senaattikiinteistöjen ja niitä vuokraavien puolustusvoimien välillä on epäselvä.

Perustuslain 19 § mukaan julkisen vallan on edistettävä väestön terveyttä. Velvollisuutta voidaan pitää korostuneena tilanteessa, jossa ihmisen autonomiaa on julkisen vallan toimesta rajoitettu. Asevelvollisuutta suorittava nuori ei voi itse valita majoitustaan tai päättää, missä aikaansa kuluttaa.

Yksittäisten tilojen ja henkilöiden osalta tilanteesta on tiettävästi tehty valituksia ja kanteluita erilaisiin viranomaisiin. Niiden menestymismahdollisuudet vaihtelevat, sillä kausaalisuhteiden osoittaminen sisäilman ja tietyn henkilön sairauden välillä tai edes tilan terveysriskin arviointi on edelleen vaikeaa. Tämäkin osaltaan korostaa julkisen vallan yleistä velvoitetta tilojensa terveellisyyteen.

Toivoisinkin oikeusasiamiehen kiinnittävän huomiota laajemmin niihin päätöksenteon rakenteisiin, joiden vuoksi tilanne saa jatkua. On kestämätöntä, että jopa nimenomaisesti dokumentoitujen sisäilmaongelmien jälkeen yhä uusia nuorten ikäluokkia sijoitetaan epäterveellisiin tiloihin.

Helsingissä 23.4.2019

Anna Kontula
anna.kontula@eduskunta.fi

Linkki MOT-reportaasiin Parolasta:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/04/21/porukat-yskivat-verta-pitkin-lattioita-nyrkkeilijalupaus-mico-hakkaraisen?utm_source=facebook&utm_campaign=yleuutiset&utm_medium=social

2 thoughts on “Kirje oikeusasiamiehelle varuskuntien sisäilmaongelmista

 1. Hei, Anna
  Tuo kirjeesi homeisten varuskuntien tiimoilla oli taas hyvä teko sinulta. Toivottavasti jaksat viedä asiaa eteenpäin, niin että nuoria ei enää sairastutettaisi valtion toimesta.
  Tulin juuri vajaan 2 viikon työmatkalta Kyprokselta. Olin siellä Vapauta Uhri -yhdistyksen työssä ja selvittelemässä Pian kanssa turvakotiverkoston perustamisesta Suomeen. Olisiko sinulla joskus aikaa tavata Tampereella, liittyen ihmiskauppaan ja turvakoteihin?
  Toinenkin kysymys minulla on. Joku kertoi että olet ollut mukana rakentelemassa applikaatiota prostituoiduille. Haluaisin kuulla siitä lisää.
  Taustani on monialainen pienyrittäjä. Pyöritän Tampereella mm: Vazan Oy ja We2 ry. Oletkohan sattumalta törmännyt Vazan applikaatioon? Rakensimme sen nuorten kanssa ensin kotiruokapalveluksi, mutta nyt mukana on kaikenlainen arkinen apu (kts. vazan.org, Googlen sovelluskaupasta sen löytää haulla ”vazan oy”).
  Olimme jo tekemässä em. yrityksestä hyväntekeväisyysyritystä, mutta sitten tuli kolmen maahanmuuttajan kanssa puhetta heidän työllistymisestään, joten päätimme perustaa yhdistyksen. Viikon päästä se oli jo perustettu, we2 ry. Nyt siinä on jo noin 30 ulkolaista ja noin 5 suomalaista. Seuraavien kahden kuukauden aikana palkkaamme noin 10 henkilöä kokoaikaiseen työsuhteeseen. Aluksi rakennamme muutaman pilotin (turvakodin ja ehkä rinnalle myös päivätoimintakeskuksen sekä myöhemmin erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taide- ja toimintakeskuksen) ja sitten alamme kopioimaan hyviä käytäntöjä kaikkialle maailmaan. Kotisivumme (we2.fi) ei valitettavasti ole vielä valmis.
  Yst. terveisin,
  Jouni, 050 5298299

 2. Onkohan asia edennyt mitenkään? Edelleen varuskunnissa oireillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.