05. 11 2019

Marraskuun ryhmä – eduskuntaan perustettiin päihdepoliittinen ryhmän

Eduskuntaan perustettiin tänään päihdepoliittinen ryhmä nimeltä Marraskuun ryhmä. Ryhmä toimii Marraskuun liikkeen hengessä päihdepolitiikkaan keskittyen. Ryhmän puheenjohtajana toimii vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula (vas) ja varapuheenjohtajana Mirka Soinikoski (vihr).

-Eduskunnassa on paljon kerhoja ja ryhmiä, joten taloon on korkein aika saada myös työryhmä, joka keskittyy erityisesti päihdepolitiikkaan. Kyse on kuitenkin yhteiskunnallisesti erittäin tärkeästä teemasta, jonka saralla tapahtuu paljon, Kontula sanoo.

Marraskuun liike perustettiin alun perin marraskuussa 1967 vähäosaisten auttamiseksi. Liikkeen tavoite oli kohentaa asunnottomien, päihdeongelmaisten, vankien ja mielenterveysongelmista kärsivien asemaa. Marraskuun liike onkin ollut monen vähemmistöjen oikeuksia ajaneen liikkeen esikuva.

Marraskuun ryhmä kokoontuu säännöllisesti ja keskittyy päihdepoliittiseen keskusteluun.

4 thoughts on “Marraskuun ryhmä – eduskuntaan perustettiin päihdepoliittinen ryhmän

 1. Hei!
  Hieno homma että tämmöistä on pystyy laitettu. Kieltolakikumoon 2020 kampanjan kanssa töitä tehneenä olen huomannut kuinka retuperällä on suomalaisten tieto aiheesta. Vanhat huume yleistykset kaikuvat kannabiksesta puhuttaessa ja tuntuu jopa valtioin virkamiehilläkin menevän näissä asioissa puurot ja vellit sekasin. Hyvä! Herätelkää arkadianmäkee ja kansaa!

 2. Hei, todella hieno ja tervetullut asia. Tarvitsemme uutta Marraskuun liikettä päihdepolitiikkaan juuri nyt!

 3. Huumerikollisuus kasvaa Suomessa.

  Väkivalta ja sokea paheksunta nostaa päätä myös päivänpolttavassa poliitiikassa. Huumepoliisikin on myynyt huumeita, koska peruspalkka ei kata kustannuksia. Odotan innolla, kun ensimmäinen poliitikko saadaan kiinni huumeiden myymisestä. Tosin heidän palkkatasonsa on noussut viime vuosina, joten nähtäväksi jää.

  Vaikka tutkimukset ovat osoittaneet kiistatta huumesodan vain lisäävän ongelmia.

  Mielipide on kuin persereikä, joka löytyy jokaiselta.

  Huumerikollinen myy laissa määriteltyjä laittomia ja laillisia aineita. Vapaus otetaan, sitä ei anneta. Siihen ei tarvita Fimean tai elintarvikevalvontaviranomaisen lupaa. Aineita myydään velaksi, jopa kuin autoja 0% korolla. Raha ei ole ainut vaihtoväline palvelusta ja aineesta. Kaikki käy riippuen myyjästä, seksistä aina esimerkiksi varastettuun materiaaliin. Voitosta ei tarvitse maksaa veroja ja hinnankin voi määrittää itse. Voittomarginaalia pystyy hallitsemaan röyhkeyden sallimissa rajoissa. Aineita jatkamalla, eli lisätään jotain halvempaa ainetta tuotteeseen. Kuten kokonaiseen broileriin vettä joka nostaa painoa. Aine saattaa olla täysin jotain muuta, kuin mitä ostaja luulee ostavansa. Uusia aineita tulee joka päivä ja niidenkään vahvuuksia tai laatua ei voi varmistaa mistään. Pahimmassa tapauksessa laatu ja vahvuus selviää kokeilijan kuolemalla. Siitä huolimatta markkinat kasvaa, kuten poliisi ja uutiset ovat kertoneet. Jäteveden testaustulokset eivät valehtele ja sieltä selviää kaikenlaista.

  Maksun myöhästyessä siitä ei välttämättä tule automaattisesti 5 euron muistutuslisää. Maksu peritään kyllä tavalla tai toisella. Pahimmassa tapauksessa ostaja maksaa velan hengellänsä. Lähiomaiset tai ystävät voivat joutua maksamaan velan, vaikka eivät ole allekirjoittaneet takausta.

  Huumerikollisuus on huomattavasti elastisempi ja vapaampi markkinatalous. Jota valvoo ainoastaan tulli ja poliisi. Huumerikollisen mahdollisuus jäädä kiinni on suhteellinen käsite. Sitä voisi verrata lottovoittoon. Huumesodan todelliset kärsijät, kuten sodassa aina on yhteiskunnan kansalaiset. Eritoten vähäosaiset perheet ja surullista kyllä, lapset ja nuoret. Eri aineiden käyttö jatkuu edelleen, eikä sota niitä vastaan ole tehonnut.

  Kumpaan Suomalainen yhteiskunta haluaa luottaa, mielipiteisiin vai tutkittuun tietoon?

  Kiitos ja mukavaa päivän jatkoa, silti toivon Suomalaiselta yhteiskunnalta järjen voittoa.

  Rudolph Poemcastle
  46 vuotta koettu suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin väkivaltaa sekä paheksuntaa. Taloudellisesti, fyysisesti ja henkisesti.

  PS. Huumerikollisuuden intressissä ei ole menettää vapautta tai voittoa. Joka saa poliisin ja poliitikkojen miellipiteet outoon valoon. Ainakin heidän intressit kohtaavat unohtaen käyttäjät. Rikollisten ja poliisin väkivaltaiseen mailmaan sekä yhteiskunnan paheksuntaan 5-10 vuodeksi. Josta kärsii kaikki.

 4. Hieno homma että tällainen ryhmä on saatu aikaiseksi varsinkin nyt kun kk2020-aloite meni läpi. Suomen päihdekeskustelu kaipaa kovasti järkeä ja tietoa vihan ja pelottelun sijasta! Asuin hetken aikaa ulkomailla ja tänne paluu tuntui tämän asian suhteen kuin olisi palannut takaisin kivikaudelle! Mielestäni pääongelma Suomessa on, että kun kahvista, tupakasta ja alkoholista puhutaan päihteinä, niin niiden ajatellaan olevan automaattisesti turvallisempia kuin pelottavilta kuulostavat huumeet, esim. kannabis, vaikka näin ei monessakaan tapauksessa ole.

  Kun puhutaan päihteistä, on otettava aina puntariin kansanterveydelliset haitat kyseisen päihteen kohdalla. Suomalaisten suosikkipäihteitä ovat kahvi, tupakka ja alkoholi. Kahvinjuonti on varsin haitatonta hommaa, toisin kuin tupakointi ja alkoholi. Jos kannabis pitäisi laittaa samalle viivalle näiden kanssa, se sijoittuisi haitoiltaan varmaan jonnekin kahvin ja tupakan väliin (paitsi että kofeiinin yliannostukseenkin on kuollut ihmisiä, toisin kuin kannabiksen). Toisaalta kannabis poikkeaa merkittävästi tupakasta ja alkoholista siinä mielessä että sen käytöstä on myös hyötyä. Kannabiksen käytöstä on ollut ihmisille hyötyä lukemattomien sairauksien hoidossa, ja julkaistiinpa vasta minireview-artikkeli, jonka mukaan kannabiksesta voisi olla merkittävää kansanterveydellistä hyötyä esim. lihavuuden, 2-tyypin diabeteksen, Alzheimerin taudin ja syövän ehkäisemisessä (Clark, 2019; katso linkki tämän kommentin lopusta). Onko meillä varaa pitää tällaista lääkettä laittomana, ottaen huomioon että jokainen voisi myös kasvattaa sitä itse puoli-ilmaiseksi?

  Kannabiksen käytön haitoista nostetaan usein esille psyykkiset ongelmat, joita on liioiteltu mediassa (vieläkään ei ole tieteellistä konsensusta siitä että miten merkittävä psykoosi- ja skitsofreniariski on tai että onko sitä edes olemassa) ja unohdettu samalla mainita että alkoholillakin voi saada itsenstä psykoosiin. On myös unohdettu mainita että moni ihminen lääkitsee kannabiksella psyykkisiä sairauksia, kuten masennusta, ahdistusta ja uskomatonta kyllä, myös skitsofreniaa. Uskon että dekriminalisaatio vähentäisi psyykkisiä riskejä, koska jokainen voisi kasvattaa itselleen sopivaa tuhansista saatavilla olevista lajikkeista. Jos menet ostamaan kadulta pilveä niin tilanne onkin kuin alkoholin kieltolain aikaan: saatavilla on vain pirtua eli THC-rikasta pilveä, vaikka monille ihmisille CBD-rikas tai THC:n ja CBD:n suhteen tasapainoinen lajike olisi paljon parempi vaihtoehto.

  Psyykkisiin ongelmiin on varmaankin keskitytty huumeidenvastaisessa propagandassa, koska käytöstä johtuvat fyysiset ongelmat ovat niin vähäisiä. Esim. kannabiksen ja keuhkosyövän yhteyttä yritettiin toivottamasti todistaa vuosikausia, ja lopputuloksena oli se että kannabiksesta voi olla (jopa polttamalla nautittuna) apua moniin keuhkosairauksiin, esimerkiksi astmaan ja keuhkopöhöön. Saattaakin olla että kannabis itse asiassa ehkäisee monien syöpien syntyä, eli vaikutus on täysin päinvastainen kuin alkoholilla! Asiasta on vähän tutkimustietoa, koska kannabiksen positiivisten vaikutusten tutkiminen oli pannassa useiden vuosikymmenten ajan (tämä tuntuu julkisuudessa esiintyviltä Suomen lääkäreiltä unohtuvan!).

  Eli välikertauksena, meillä on mahdollinen ihmelääke lihavuuteen, 2-tyypin diabetekseen, syöpään ynnä muihin sairauksiin. Jokainen voi kasvattaa sitä itse takapihallaan ja valita itselleen sopivan tuhansista lajikkeista, joita ihmiset ovat jalostaneet vuosikymmenten aikana. Ja mitä me teemme? Kiellämme sen tietysti! Kieltolaki on alunperin lähtöisin muutaman amerikkalaisen rasistipoliitikon propagandasta, jota katalysoi viha mustia jazz-muusikoita ja meksikolaisia maahanmuuttajia kohtaan, ja koska jatkamme sitä annamme oikeutuksen heidän toimilleen. Kieltolaki ei palvele ketään, se leimaa kannabiksesta kiinni jäävät nuoret narkomaaneiksi ja lisäksi ryöstää heiltä heidän tulevaisuutensa (työ- ja opiskelupaikan mahdollisesti estävä rikosrekisterimerkintä viideksi vuodeksi, ajokortin menetys), aiheuttaa lisätyötä poliisille sekä palvelee järjestäytynyttä rikollisuutta, kun ihmiset eivät uskalla itse kasvattaa kannabista rangaistusten pelossa. Suomi ja Ruotsi ovat ainoat maat Euroopassa, johon tähän asiaan suhtaudutaan näin tiukasti, ja onko siitä ollut mitään hyötyä?

  Mielestäni dekriminalisoinnin lisäksi CBD-pitoinen kevytkannabis tulisi ehdottomasti laillistaa, sillä tällä hetkellä Suomen lailliset hampunviljelijät joutuvat heittämään kasvin arvokkaimman osan pois (kuivattua teollisuushampun kukintoa myydään monissa muissa Euroopan maissa kevytkannabiksena laillisesti hintaan 5-10 e/g). CBD-kukinto ei päihdytä, mutta sillä on monia positiivisia terveysvaikutuksia esim. stressin ja ahdistuksen hoidossa sekä lihasrelaksanttina. Tämä yhdistettynä faktoihin että teollisuushamppu on viljelykasvina erinomainen (maanparannus, CO2:n sitominen), siitä saadaan laadukasta proteiinia ihmisravinnoksi, sillä on monia käyttökohteita (kankaat, paperi, biopolttoaineet) ja että meillä on autioituva maaseutu, josta varsinkin nuoriso (kannabiksesta eniten kiinnostunut ikäluokka) muuttaa pois, on yhtälö jota ei ole vaikea selvittää!

  Korkeakoulutettuna kolmekymppisenä oma suhteeni kannabikseen oli neutraali, ennen kuin jouduin muuttamaan ulkomaille pariksi kuukaudeksi viime syksynä. Yllätyin suuresti, kun kannabis ja kevytkannabis paransivat pysyvästi ujouden ja sosiaalisen ahdistuksen, joista olen kärsinyt koko aikuisikäni. Aiemmin yritin lääkitä hetkellisesti oireitani alkoholin kanssa, mutta tämä johti usein ylilyönteihin ja olenkin loukannut henkisesti monia ihmisiä ja fyysisesti myös itseäni alkoholinkäytön seurauksena. Luulin että ujous oli minulle synnynnäinen ominaisuus, me suomalaisethan olemme ujoa ja juroa kansaa! Kun pääsin eroon ujoudesta (en ole käyttänyt kannabista yli kuukauteen), alkoholinkäyttöni väheni radikaalisti: nyt voin juhlia ja tanssia ilman alkoholia. Olen myös ihmisenä rennompi, mukavampi, sekä parempi työntekijä ja aviomies. Uskon että monella suomalaisella voisi olla samanlaisia kokemuksia, ja kun miettii minkälainen ongelma alkoholi Suomessa on, on kyseessä taas helposti ratkaistava yhtälö!

  Mielestäni kannabiksen kieltolaki on tietämättömyyteen perustuvaa idiotismia, jolla on merkittävät teolliset, taloudelliset ja kansanterveydelliset vaikutukset. Suomalaisten ongelmia ovat alkoholi, tupakka ja lihavuus, ja kannabiksesta olisi apua kaikkiin näihin. Tämä, ja muut lääkinnälliset hyödyt, tekevät kannabiksesta koko kansan asian, vaikka sitä onkin pidetty Suomessa marginaalin puuhasteluna. Meidän pitää murtaa ihmisten käsitys siitä, että kannabis olisi jotenkin vaarallista ja tuomittavaa sen takia että se on huume. Huumeen ja päihteen ero on vain se, että jälkimmäinen on laissa sallittu!

  Toivottavasti Marraskuun ryhmä pystyy vaikuttamaan asioihin, ja saamme Suomen päihdepolitiikkaan mukaan myös järkeä ja tietoa!

  Linkkejä:

  Yleisesti kannabiksesta:
  https://books.google.fi/books/about/Keisarilla_ei_ole_vaatteita.html?id=3f1FDgAAQBAJ&redir_esc=y

  Kevytkannabiksesta: Sveitsin hamppukultakuume
  http://areena.yle.fi/1-50005645

  Suomen huumausainepolitiikasta:
  https://www.soininvaara.fi/2019/11/01/huumepolitiikka-on-masentavaa/

  Dekriminalisaation seurauksista:
  https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/asiantuntijat-huumausaineen-kayttorikoksen-seuraukset-voivat-olla-kohtuuttomia/823079/

  Kannabis ja skitsofrenia:
  https://www.nytimes.com/2019/01/17/health/cannabis-marijuana-schizophrenia.html

  Kannabis ja keuhkojen terveys:
  https://www.atsjournals.org/doi/10.1513/AnnalsATS.201212-127FR

  Kannabis ja kansanterveys (Clark, 2019):
  http://drugabuse.imedpub.com/analyses-of-the-public-health-impact-of-cannabis-must-include-the-health-benefits-of-moderate-use.php?aid=24247&utm_medium=social&utm_source=facebook.page&utm_campaign=postfity&utm_content=postfitydd35f

  Kannabis alkoholin korvaajana:
  https://a-klinikkasaatio.fi/tiimi/tiimi-5-2019/olisiko-kannabiksesta-alkoholin-korvikkeeksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.