30. 03 2020

Korona ja päihteet – tilannepäivitys

Nyt tiedämme jo jotain siitä, mitä korona tarkoittaa päihdesektorilla. Eivätkä uutiset ole hyviä.

 1. Ns. kovien huumeiden ongelmakäyttäjiä on Suomessa ehkä 40 000. Osaa näistä aineista voidaan valmistaa Suomessa ja aina rajojen yli tietysti vuotaa jotain, mutta melko varmasti voidaan sanoa, että rajojen sulkemisen myötä aineiden saatavuus heikkenee ja hinnat nousevat. Vaikka osa käytöstä siirtyisi miedompiin, väkivaltainen velanperintä ja muu käytön rahoitukseen liittyvä rikollisuus todennäköisesti lisääntyy.
 2. Alkoholin ongelmakäyttäjiä on Suomessa joidenkin arvioiden mukaan jopa puoli miljoonaa. Tiedetään, että joutuminen lomautetuksi/työttömäksi lisää tässä ryhmässä merkittävästi riskiä sille, että juominen karkaa käsisitä. Lomautuksia ja irtisanomisia on tulossa nopealla aikataululla ehkä satoja tuhansia. Bonuksena, lisääntyneellä etätyöllä voi olla samansuuntainen vaikutus alkoholin käyttöön.
 3. Oletan, että kotoilu lisää kannabiksen käyttöä samaan tapaan kuin alkoholinkin.
 4. Käytännössä kaikki matalan kynnyksen päihdepalvelut ja merkittävä osa vertaisryhmistä on suljettu osittain tai kokonaan. Näillä palveluilla on ollut merkittävä haittoja vähentävä vaikutus. Tuhannet ihmiset ovat pysyneet niiden avulla raittiina tai ainakin melkein raittiina. Jää nähtäväksi, miten nyt.
 5. Samoin lastensuojelun ennealtaehkäisevänä osana toimivat koulut ja päiväkodit on pantu säästöliekille.
 6. Perheet joutuvat viettämään viikkoja aikaa kotona keskenään. Tilanne on kuin jouluna, paitsi että edes sukulaisissa ei oikein saisi käydä. Me kaikki tiedämme, että joulu on itsemurhien, avioerojen ja perheväkivallan sesonkia.

Päihteiden arvioidaan aiheuttavan yhteiskunnalle normivuonna noin 1,25 miljardin kustannukset. Niiden ongelmakäytöstä aiheutuva inhimillinen taakka on tuttu lähes jokaiselle sukulaiselle, jos ei omakohtaisesti, niin jonkun läheisen kautta. Nyt on odotettavissa, että tilanne huononee merkittävästi.

Mitä asialle sitten olisi tehtävissä?

Erilaisia tukipalveluita on jo nyt siirretty paljon verkkoon ja puhelimiin. Jotta ne toimisivat, pitäisi tarvitsevien löytää ne. Meistä jokainen voisi pyrkiä omissa verkostoissaan huolehtimaan, että näin todella tapahtuu. Joskus se edellyttää uusien järjestelmien opettelua hyvin konkreettisesti.

Sitten olisi tärkeää, että noin yleisesti kannattelemme toisiamme, mukaan lukien ne työyhteisön tai suvun jäsenet, joihin normaalioloissa ei niin välitä pitää yhteyttä.

Päättäjien tulisi huolehtia siitä, että palvelut toteutetaan siellä missä suinkin mahdollista eikä rajoitustoimia käytetä tekosyynä säästöille. Kun työskentely vaikeutuu, ei ole aika vähentää koulunkäyntiavustajia ja päihdetyöntekijöitä, vaan lisätä niitä.

Lisäksi on varmistettava, että kun tämä on ohi, tilanne saadaan normalisoitua mahdollisimman nopeasti.

10 thoughts on “Korona ja päihteet – tilannepäivitys

 1. Kiitos hyvästä katsauksesta.
  Voisiko tänne koota etänä toimivien tukipalvelujen yhteystietoja? Tai onko niitä kenties jo jonnekin muualle koottu?

  1. Hei Sirkku, mietin asiaa itsekin, mutta koska palvelut ovat yleensä järjestetty kuntatasolla, niitä ei liene järkeä koota yksittäisen kansanedustajan blogiin. Etenkin, kun muutoksia tulee koko ajan, eikä minulla ole resursseja seurata ja päivittää.

 2. Pistokäyttäjistä jotka käyvät vaihtopisteissä jopa kolmannes on vailla vakituista asuntoa. Vaihtoa ei sentään ole lopetettu mutta oheistoiminnot kuten ruoanjako ja palveluohjaus on. Se on kodittomalle narkille paha paikka, etenkin jos saa vielä koronan.

 3. Varmaan totta mitä mainitsit.Jotenkin vaan tuntuu, että kannanotot ovat kuin täältä ”kentältä” lähetettyjä päättäjille..Sieltähän näihin asioihin päätökset tulevat ja mahdollistavat!Ottakaa se vastuu mikä hallituspuolueet pitääkin!

  1. Moi Hannu,

   teen toki asioille, minkä ehdin ja mihin natsat riittää. Tähän kansanedustajan työhön kuuluu oleellisesti myös osallistuminen julkiseen keskusteluun, jota tässäkin viestissä teen.

   Demokratiassa yhteisistä asioista keskustellaan yhteisesti. Ne on sitten muut järjestelmät, joissa päättäjät päättävät keskenään ja käyvät julkisuudessa vain kertomassa päätökset.

   1. Kyllähän demokratian nimissä ovat päättäjät ”ratsastaneet ” iät ajat. Ehkä kenttäväki nykyään valistuneenpaa ..Kiitos ATK ym Itse olen seurannut 60-l asti poliittisia toimijoita.Ja mielestäni teot ratkaisevat ja niitä arvostetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.