03. 02 2021

Ulkomaisen työvoiman riistoon puututaan työntekijöiden autonomiaa vahvistamalla

Vasemmistoliiton kansanedustaja, eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Anna Kontula tervehtii ilolla hallituksen esityksiä hyväksikäytön uhrin työnteko-oikeuden laajentamisesta ja kausityöntekijän mahdollisuudesta vaihtaa työnantajaa. Esitykset tulevat tänään lähetekeskusteluun.

–  Vaikka esitetyt muutokset ovat melko pieniä, niiden taustalla on iso uutinen: työvoiman hyväksikäyttöön ja ihmiskauppaan liittyvässä politiikassa on vihdoin tapahtumassa paradigmamuutos. Nyt on pysähdytty tunnistamaan ilmiön syitä ja toimintamekanismeja. Se on välttämätöntä toimivien ratkaisujen löytämiseksi, Kontula selittää.

Osa työntekijöistä on verraten haavoittuvassa asemassa esimerkiksi heikon kielitaidon tai muun henkilöön liittyvän syyn vuoksi. Eritoten ulkomaalaisen työvoiman asemaa voivat heikentää myös rajoitettu työnteko- ja oleskeluoikeus sekä puuttuva tieto omista oikeuksista. Osa työnantajista käyttää tilannetta hyväkseen. Vahvistamalla oikeutta oleskella maassa ja vaihtaa työnantajaa parannetaan hyväksikäytön kohteeksi joutuneen työntekijän mahdollisuuksia hakea apua ja samalla viranomaisten mahdollisuuksia puuttua törkeään työvoiman hyväksikäyttöön.

– Ehdotetuilla muutoksilla kannustetaan työntekijöitä tuomaan esiin hyväksikäyttö ja tarkennetaan työnantajan seuraamuksista. Nämä ovat vielä pieniä askelia eteenpäin, mutta lisää pitäisi olla tulossa.

Työ- ja elinkeinoministeriön vetämän monihallinnollisen työryhmän esittämä laajempi toimenpidepaketti hyväksyttiin syksyllä budjettiriihessä. Siinä luvataan muun muassa tarkistaa valvonnan resursseja.

– Avainasemassa on kuitenkin työntekijän asema, Kontula muistuttaa. – Jos työntekijä ei uskalla tai hänen ei kannata puhua, on viranomaisen hyvin vaikea toteuttaa valvontatehtäväänsä, vaikka resurssit olisivat kunnossa. Meillä on tässä vielä pitkä matka edessä, mutta nyt onneksi mennään oikeaan suuntaan.

Vasemmistoliitto on julkaissut syksyllä kattavan esityksen toimenpide-ehdotuksia ulkomaisen työvoiman aseman parantamiseksi siirtolaispoliittisessa ohjelmassaan.

One thought on “Ulkomaisen työvoiman riistoon puututaan työntekijöiden autonomiaa vahvistamalla

  1. Hyvä Anna, että olet mukana pitämässä tätäkin asiaa esillä. Nyt kun saataisiin vielä tiedotusta tästä paremmaksi, varsinkin niille jotka ovat asianosaisia (eri kielillä).
    Terveisin Hannele K

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.