22. 11 2021

Itäinen Helsinki tarvitsee metsänsä

Viime viikolla lenkkipolkuni varteen ilmestyi ensin työkoneita ja sitten aukko. Kävi ilmi, että kaksi hehtaaria Kivikon kaupunkimetsää ollaan asvaltoimassa kierrätettävien maa-ainesten säilytyspaikaksi.

Kyse on suositusta virkistysalueesta. Metsässä näkee kuntoilijoita, lemmikkien ulkoiluttajia, retkiporukoita, maastopyöräilijöitä – satoaikaan myös marjastajia ja sienestäjiä. Luontoihmisten mukaan osa puustosta on 150-vuotiasta, siis jo sitä varttunutta metsää, josta eteläisessä Suomessa on jäljellä aivan liian vähän. Jokainen tällaiseen metsään laskettu asvalttineliö vaikeuttaa nopeasti etenevän lajikadon hillitsemistä.

Kivikon hakkuut käynnistettiin hissun kissun: kaava on hyväksytty jo vuonna 2016, mutta tiedote töiden alkamisesta julkaistiin vasta lokakuun lopussa. Polun varteen tiedotuskylti saatiin vasta, kun koneet jo ryskivät metsässä. Paikalla kävi muutama sitoutunut metsä-aktivisti mieltä osoittamassa, mutta mihinkään asukasliikkeeseen aika ei riittänyt.

Eikä Kivikko suinkaan ole poikkeustapaus, vaan Itäisessä Helsingissä on käynnissä lukuisia vastaavia hankkeita. Kaatajia odottaa Matokallion vanha metsä, sekin alueensa viimeisiä virkistysmetsiä. Myllypuron ja Herttoniemen välistä häviää Karhunkaatajan metsä. Vuosaaresta lähtee Kurkimoisio, surullista sekin, joskin Vuosaareen metsää jää vielä helsinkiläisittäin hyvin.

Kiusaus itäisen Helsingin täyteen rakentamiseen on suuri, sillä alueella asuu paljon pienituloisia ja maahanmuuttajataustaisia, jotka eivät osaa tai muilta huoliltaan ehdi metsiään puolustamaan. Sieltä ei nouse vahvoja kanslaiasliikkeitä eikä alueella asu montaakaan päättäjää.

Metsäpolitiikkakin voi olla luokkapolitiikkaa.

Silti juuri noilla kulmilla lähimetsät ovat korvaamattomia, kun monellakaan ei ole kesämökkiä tai yksityisautoa, jolla liikkua kaukaisempiin metsäkohteisiin. Kivikon metsä on se paikka, jonka Kontulan lapset myöhemmin muistavat kotimetsänään.

Maa-ainesten kierrätys on sinällään ilman muuta kannatettavaa, mutta Kivikossa sen ekologinen ja sosiaalinen hinta on kova. Aivan liian kova, kun ottaa huomioon, että alueelta olisi löytynyt useampikin joutomaa tähän tarkoitukseen.

Kivikonlaidan metsä ennen ja nyt.

Lisätietoja:

Helsingin kaupungin tiedote: https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunkiymparisto/kivikkoon-rakennetaan-kierratyskentta?&pd=v&fbclid=IwAR3etMNT8TPCO-UKXSG0LzUj6210pQgUcp2cMhVSuT4LmnGr7_VRah_Uf3g

Luoto-Liiton tiedote: http://www.luontoliitto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/hakkuut-helsingin-kivikonlaidan-metsassa-on-pysaytetty

2 thoughts on “Itäinen Helsinki tarvitsee metsänsä

  1. Vuosaaresta on lähdössä hyvin paljon muutakin kuin Kurkimoisio. Mm. äskettäin hyväksytyt Meri-Rastilan asemakaavat, jos menevät oikeudessa läpi, pienentävät kaikkia alueen puistometsiä ja pahimmillaan muuttavat ne betonikorttelien pikku sisäpihoiksi. Raskaasti luontoa jyräävä kaavoitus Vuosaaressa epäilemättä perustuu sille oletukselle, että täällä ihmisillä ei olisi voimavaroja nousta puolustamaan lähiluontoaan. Tätä ulkopuolisten hellimää alentavaa stereotypiaa vuosaarelaisista en kehottaisi enempää levittämään.

  2. Hei
    On hyvä, että kiinnität huomiota tähän kehitykseen. Tämä herättää toivottavasti myös vasemmiston punnitsemaan omia valintoja. Kuinka paljon Helsinkiin voidaan rakentaa? Onko tuhansien asuntojen vuosittainen rakentaminen lopulta hyväksi? Mitä kaikkea menetämme jos rakennustavoitteet täyttyvät?
    Lähiluonnon tuhoamista tapahtuu myös julkisen vallan toimesta, meidän veronmaksajien toimesta. Siellä missä lähiluonto säästyy rakentamiselta, siellä sitä uhkaa kovakourainen talousmetsähoidon perinteestä nousevat ”hoitotoimenpiteet”. Meillä Helsingissä on STARA, joka työllistää itse itseään ensin suunnittelemalla nämä tuhotyöt ja sitten toteuttamalla ne ja jälki näkyy surullisesti eri puolilla kaupunkia. Tämä organisaatio pitäisi pienentää ja uudistaa pikaisesti ennen kuin he pilaavat loputkin rakentamiselta säästyneet alueet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.